Directorul TRM va fi  numit direct  de Parlament. Modificările la Legea audiovizualului,  aprobate în lectură finală

Directorul TRM va fi numit direct de Parlament. Modificările la Legea audiovizualului, aprobate în lectură finală

Parlamentul a aprobat modificările la Codul serviciilor media audiovizuale, în lectura a  doua și finală. Printre acestea se numără și numirea directă de către forul legislativ al Directorului Teleradio-Moldova dar și evaluarea Consiliului de Administrație.

Potrivit noilor modificări aprobate, instituția publică Teleradio-Moldova trece de sub jurisdicția Consiliului Coordonator al Audiovizualului sub cea a Parlamentului, care urmează să numească în mod direct Directorul Consiliului de Administrație. Potrivit autorilor proiectului, obiectivul noilor modificări este de a responsabiliza furnizorul public național.

O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii. Totodată, se propune ca membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate.

În document, mai este stipulat că mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Criticat de CCA și CNA

Proiectul de lege a fost criticat dur de membrii Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) și de Centrul Național Anticorupție (CNA). Astfel, președinta CCA, Ala Ursu-Antoci, a numit intenția guvernării drept o decizie prin care „se atentează foarte grav la mass-media din Republica Moldova”.

Acesta a fost susținută și de alți membri ai Consiliului care consideră inițiativa deputaților PAS drept una prin care s-ar încerca instaurarea „unei cenzuri ideologice și politice”.

Critici dure asupra proiectului de lege au venit și din partea CNA, care în avizul său asupra proiectului de lege a menționat că „amendamentele propuse nu corelează cu standardele anticorupție naționale și internaționale”.

Proiectul a fost susținut cu votul „pentru” a 56 de deputați.

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.