
Nagacevschi, față-n față cu CMC. Nici de această dată nu i-a convins pe aleșii locali să îl voteze în funcția de viceprimar
Nici de această dată aleșii locali nu l-au votat pe Nagacevschi în funcția de viceprimar al capitalei. Candidatura propusă de primarul general, Ion Ceban, nu a întrunit numărul necesar de voturi.
・
De această dată, candidatura lui Nagacevschi a fost susținută de 24 de consilieri. Platforma DA a anunțat că se va abține, consilierul formațiunii, Andrei Năstase, anunțând că face acest pas pentru că „permite lui Ion Ceban, să poată gestiona lucrurile mai bine decât până acum”.
Cinci consilieri PAS au votat împotriva acestei candidaturi.
Potrivit legislației, Nagacevschi poate fi numit în funcția de viceprimar printr-o dispoziție a primarului general al capitalei, Ion Ceban, întrucât candidatura sa a fost respinsă de două ori. Amintim că fostului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, nu a fost susținut de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC) la funcția de viceprimar al capitalei nici la ședința precedentă a CMC. Pentru el, atunci, au votat doar consilierii socialiști, comuniști și democrați cu 23 de voturi.
De la vot s-au abținut zece consilieri ai Platformei DA, consilierii Partidului Unității Naționale (PUN) și cei de la Partidul „Șor”. Împotrivă au votat șase consilieri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și doi de la Partidul Liberal (PL).
Primarul Ion Ceban a propus candidatura lui Fadei Nagacevschi la funcția de viceprimar, la data de 25 octombrie. Edilul a scris pe pagina sa de Facebook că fostul ministru este un specialist foarte bun și competent, care va continua activitatea în domeniul juridic și agenda anticorupție în Primăria Chișinău.
Fadei Nagacevsci a scris ulterior pe rețelele sociale că această propunere este o provocare pe care și-o asumă și i-a mulțumit lui Ion Ceban pentru încredere.
Fadei Nagacevschi a fost ministru al Justiției în perioada noiembrie 2019 – august 2021, în Guvernul Ion Chicu. La data de 20 septembrie fost numit consilier al vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea. El a mai ocupat funcția de avocat al Partidului Socialiștilor.
Potrivit legii privind statutul municipiului Chișinău, viceprimarul este ales la propunerea primarului general prin decizia consiliului municipal, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși.
În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliul municipal sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.