Voi ați votat, noi i-am înmânat trofeul! Cum a reacționat Arhiepiscopul Markel când i-am dus un „Bec de aur” de la AGORA (VIDEO)

Voi ați votat, noi i-am înmânat trofeul! Cum a reacționat Arhiepiscopul Markel când i-am dus un „Bec de aur” de la AGORA (VIDEO)

La 27 octombrie, într-o intervenție video, arhiepiscopul de Bălți și Fălești Markel a interzis deputaților care au votat Convenția de la Istanbul sfânta împărtășanie în toate bisericile Eparhiei de Bălți și Fălești. O zi mai târziu, la 28 octombrie, arhiepiscopul Markel a semnat un decret prin care a eliberat preoțimea Eparhiei de Bălți și Fălești de a înălța rugăciuni pentru conducerea țării. Asta după ce, mai mulți clerici și enoriași au expediat scrisori la adresa arhiepiscopului de Bălți și Fălești, cu solicitarea de a fi scutiți de obligația de a mai pomeni conducerea în timpul Liturghiilor. 

„În esență, adresarea noastră a putut să fie comprimată într-un singur percept. Oameni buni, domnilor deputați, scoateți sintagma identitate de gen, și această lege rămâne a fi primită, votată chiar și de mine. Nu am fost auziți. Totuși, am fost nebăgați în seamă, ignorați, pentru ce, am găsit de cuviință, după ce am stat cu fiecare din membrii sfatului eparhial, am ajuns la concluzia că este bine dacă voi ne ignorați, dacă voi faceți experimente cu sufletul cu neprihănirea sufletului, inclusiv copilăresc, vă găsim vrednici de a vă lipsi de sfânta împărtășanie. Apoi, după ce a fost și promulgată această lege, a explodat într-un fel nemulțumirea preoților și a părinților care au copii, ca până la urmă să fie într-un fel sau altul nevoiți ca să se adreseze, să-i despovărez de obligațiunea de a se ruga pentru o astfel de conducere, care face experiment pe viu, pe sufletul copiilor noștri”, declară arhiepiscopul de Bălți și Fălești.

Voi ați votat, iar noi am înmânat trofeul. Prieteni, la 30 octombrie, AGORA a pornit proiectul „Becul de aur”, iar primul pas a fost realizarea sondajului unde voi, cititorii noștri, ați ales unul din cei cinci candidați care au călcat pe bec săptămâna trecută. Cele mai multe voturi a acumulat arhiepiscopul de Bălți și Fălești Markel, pentru excluderea de la rugăciune și împărtășanie a deputaților care au votat Convenția de la Istanbul. Să vedem, cum a reacționat Markel când a aflat că este primul câștigător al becului de aur. 

Publicitate

„Țineți-l vouă, că voi întotdeauna călcați pe bec, pentru că sunteți neobectivi, nepurtători de grijă pentru sufletul copiilor. Și iată vreau să te întreb Mihaile, mâine, poimâne, o să dea Dumnezeu o să te căsătorești, o să ai un copil, și o să se numească spre exemplu tot Mihail, și o să vină să zică, taticu, eu nu vreau să fiu Mișa, dar vreau să fiu Mașa. Ce o să-i răspunzi atunci. Așa că ține-ți becul ție, voi călcați pe bec. Vă mulțumesc”, a declarat Markel. 

VEZI ȘI:  Arhiepiscopul deUngheni și Nisporeni i se adresează cu „profundă tristețe” Maiei Sandu: „Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușă în mănăstire”

Pe 1 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova  a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice  (Convenția de la Istanbul), în prima lectură. Pe 14 octombrie, documentul a fost votat și în lectura a doua. Prin ratificarea Convenției, autoritățile se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii.

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până în prezent, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenția a fost semnată de Uniunea Europeană.

Tratatul include 81 de articole cu prevederi, prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor și adoptarea politicilor integrate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal