
Moldova nu are o strategie pe securitatea energetică. Explicațiile lui Spînu despre planurile autorităților pentru a nu rămâne „descoperiți”
Moldova nu are nicio strategie pe plan energetic, iar autoritățile abia acum se apucă să o construiască. Asta susține viceprim-ministrul Andrei Spînu, care a detaliat care sunt principalele segmente pe care se vor concentrea responsabilii pe mai departe, așa încât țara noastră să fie securizată din punct de vedere energetic. Discuția la acest subiect vine în contextul în care, în toamna acestui an, Moldova era cât pe ce să rămână fără gaz pe timp de iarnă, pentru că un nou contract cu Gazprom nu fusese semnat.
・
„Noi nu avem o strategie pe securitate energetică, trebuie să ne apucăm să o construim acum. Pe segmentul gazelor, noi trebuie să facem rezerve de stat pentru două luni de iarnă. Două luni e suficient ca să găsim oferte pe perioada următoare. Doi, noi trebuie să consolidăm Energocom, ca să fie un trader bun, să poată participa pe piața europeană. Apoi trebuie să ducem la bun sfârșit inteconectarea energetică cu România. Împreună cu Ucraina, trebuie să ne conectăm la spațiul energetic, de electricitate european. Și atunci, conectați la spațiul european, se rezolvă o mare problemă, ne referim la securitatea energetică. Mai departe, avem o hotărâre de Guvern care planifică capacitățile de regenerabile pe energie solară și eoliană pe următorii cinci ani. Trebuie să ducem la bun sfârșit proiectele de reabilitare a CET-urilor, ca să crească capacitatea lor de producere a energiei electrice. Astea sunt doar câteva lucruri pe care trebuie să le facem. Până a le face, noi rămânem descoperiți pe segmenul energetic”, a explicat Spînu la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.
TE-AR PUTEA INTERESA: Tabloul gazelor în Republica Moldova: Consumatorii casnici și-au crescut simțitor cantitățile utilizate în ultimii ani
Amintim că, vineri, 29 octombrie, s-au încheiat negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale. Ele au inclus multe runde de discuții, în diferite formate, atât cu Gazprom la Sankt-Petersburg, cât și cu administrația prezidențială a Federației Ruse la Moscova.
Ultima rundă de negoceiri a durat trei zile, în perioada 27-29 octombrie la Sankt Petersburg și s-au încheiat cu semnarea unui acord dintre cele două părți pe un termen de cinci ani. Autoritățile dau asigurări că în noul contract s-a utilizat formula de preț propusă de partea moldovenească.
Potrivit estimărilor unor experți, tariful la gaz pentru consumatorii finali ar putea ajunge chiar și la 10 lei pentru un metru cub de gaz. Asta după ce în urma negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom, pentru luna noiembrie a fost stabilit un preț de 450 de dolari pentru mia de metri cubi. De această părere sunt unii experți în energetică.