În ultima perioada este înregistrată o creștere a prețurilor la apartamentele din Chișinău. Mai exact, în luna octombrie 2021, valoarea medie pe piață a unui metru pătrat de spațiu locativ în apartamentele din capitală a crescut cu circa 9 – 23 de Euro, comparativ cu luna precedentă, scrie mold-street.com.
Datele Bursei imobiliare Lara arată că aceasta este o scumpire cu 2-4% și este deja a patra lună consecutivă de scumpire a spațiului locativ din capitală. Totodată, în 10 luni ale acestui an preţul mediu al spaţiului locativ a crescut cu 9-11% în dependenţă de cartier şi tipul de apartamente.
Cel mai tare creşte preţul apartamentelor vechi
Cel mai mult în octombrie a săltat preţul apartamentelor vechi din capitală, cu 23 de euro pentru un metru pătrat sau cu circa 4%: de la 547 euro la 570 euro. Este cel mai mare preţ din ultimii şase ani, arată datele bursei Lara.
În cazul unui apartament cu 50 metri pătraţi costul mediu a crescut cu peste o mie de euro, iar dacă suprafaţa ajunge la circa 100 de metri pătraţi apoi costul mediu a crescut cu aproximativ 2.000 de euro.
Cele mai mari preţuri a spaţiului locativ de pe piaţa secundară (în special blocuri vechi din epoca sovietică) sunt în sectorul Centru: de la 505 euro pentru un metru pătrat în apartamentele cu patru odăi, la 742 euro per metru pătrat într-o garsonieră. În schimb, în cartierul Otovasca din sectorul Ciocana preţul unui metru pătrat de spaţiu locativ oscilează între 391 de euro în apartamentele cu 4 odăi şi 558 euro în cele cu o odaie.
Deşi preţul este mai mare cu circa 11% decât era la începutul acestui an, totuşi rămâne sub nivelul din prima jumătate a anului 2015, când preţul mediu era de 572 de euro pentru un metru pătrat.
În cazul apartamentelor din blocurile noi din municipiul Chişinău, preţul mediu al unui metru pătrat a crescut în octombrie cu 9 euro şi a constituit 692 de euro, ceea ce este cu circa 9% mai mult decât era în ianuarie. În consecinţă, un metru pătrat de spațiu locativ în sectorul Centru al Chișinăului a ajuns să coste 970 euro (+86 euro faţă de luna ianuarie), dublu față de costul mediu în sectoarele Otovasca sau Aeroport.
În cartierul Râșcani prețul mediu este de 800 euro (+54 euro), în cartierul Botanica - 700 euro (+47 euro), în cartierul Buiucani - 700 euro, adică la acelaşi nivel ca şi în septembrie, dar cu 68 euro decât în ianuarie, iar în cartierul Ciocana nouă - 640 euro (+68 euro) pentru un metru pătrat. Cele mai mici preţuri la apartamentele în blocurile noi (așa zisa variantă albă) rămân în sectoarele Otovasca - 460 euro (+2 euro) și Aeroport - 500 euro (+47 euro).
De ce se scumpesc apartamentele
Creşterea preţurilor la spaţiul locativ în blocurile noi a fost influenţată de o cerere sporită, care în mare parte s-a datorat relaxării politicilor monetare de către Banca Naţională a Moldovei, ceea ce, la rândul său, a condiționat o reducere semnificativă a costurilor de creditare pentru populaţie, în ultimul an.
Un alt factor ce a stimulat scumpirea este majorarea semnificativă a costurilor pentru materialele de construcţie la nivel mondial şi local, ca urmare a pandemiei.
În prezent, din intenția de a tempera presiunile inflaţioniste, BNM şi alte bănci centrale din lume au început să majoreze rata de bază, ceea ce va creşte costurile de creditare.
Vezi și aceste știri

Apartamentele din Chișinău s-au scumpit în septembrie. Iată prețul mediu

„Paradisul imobiliar”. Cum a evoluat prețul apartamentelor din Chișinău până la cea mai mare creștere din ultimii 14 ani (INFOGRAFIC)

Expert economic: În anul 2021 va domina cumpărarea apartamentelor de pe piața secundară, cu suprafețe mici
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
