Directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor solicită încetarea presiunilor la adresa instituției

Directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor solicită încetarea presiunilor la adresa instituției

Directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță, solicită încetarea presiunilor la adresa instituției pe care o conduce. Acesta susține că, în caz contrar, va intra în greva foamei „direct din birou”.

Ion Ștefăniță susține că în spatele presiunilor ar sta președinta Comisiei parlamentare educație, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolăescu-Onofrei, care dorește destituirea lui din funcția pe care o ocupă.

„...butonul apăsat vine de la o ex-ministră, se răfuiește pentru că l-am eliberat din funcție pe fiul ei, în 2018. Plus, e balada mioritică, așa cum spunea și Cioran, Brâncuși. Eu sunt cu domeniul, dar sunt și cu cetățenii care au decis să rămână acasă și să investească la noi în sat, în oraș, în a noastră casă - Moldova. Am declarat că sunt contra birocrației, dar și pentru realizarea proiectelor prin prisma legii. Am crescut această entitate, ... până la 2009 cu 5 directori precedență, care au ținut-o fictivă, doar pe hârtie, ... din 2009 de la zero am pornit, cu salarii mizere, s-a lucrat pe entuziasm”, a scris Ștefăniță pe pagina sa personală.

Contactat de AGORA, directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor ne-a declarat că, în ultima perioadă, ministerul Culturii îi inițiază mai multe controale

„Au venit luni, în stil NKVD-ist, patru inși de la Minister, un secretar de stat, un specialist din direcția patrimoniu și unul din serviciul juridic al ministerului. Au creat o comisie, pe 28 octombrie, pentru a verifica activitatea Agenției. (...) Le-am explicat că Agenția a fost supusă mai multor verificări, în 2019, 2020, 2021. Au făcut un proces verbal, precum că am refuzat accesul la informație și mi-au dat termen de cinci zile, pentru a da explicații. Una ține de parcarea din curtea din spatele Bibliotecii Naționale, aceasta fiind acordată cu votul unanim al Consiliului Național al Monumentelor Istorice”, a declarat Ștefăniță.

Ștefăniță mai susține că, un alt motiv pentru care i se cere demisia, este legat și de votul favorabil acordat pentru complexul locativ din zona Circului.

„Pe 8 septembrie, prin hotărâre de Guvern e aprobat un nou regulament pentru o funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Astfel, s-a stabilit ca, în decurs de o lună, acesta să fie constituit. A trecut mai mult de o lună și nici nu sunt începute procedurile. Procesul de avizare e blocat de trei luni de zile, ultima ședință a avut loc pe data de 5 august. De trei luni de zile, cetățenii, agenții economici și persoanele juridice, nu își primesc avizele”, a precizat acesta.

Solicitată de AGORA pentru o reacție, deputata PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat că nu comentează declarațiile directorului Agenției de inspectare și restaurare monumentelor, calificându-le drept „aberații”.

„Nu pot comenta aberațiile unor funcționari frustrați, cărora le-a venit timpul să plece. Avem nevoie de instituții puternice, cu oameni integri și cu caracter, care să deservească cetățenii, nu grupuri de interese cu bani”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.