
Ce conțin vaccinurile anti-COVID-19 și care e diferența în componența Sinopharm, AstraZeneca și Pfizer. Trei tehnologii aplicate (VIDEO)
În martie 2021, R. Moldova dădea startul vaccinării populației împotriva infecției COVID-19. Obiectivul anunțat atunci pentru combaterea pandemiei și care mai e valabil și acum - imunizarea a cel puțin 70% din populație. În acest scop, țara noastră a obținut și a administrat mai multe vaccinuri și anume: AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sinopharm, Sputnik-V, CoronaVac (sau Sinovac) și Janssen/Johnson&Johnson. Toate acestea au fost dezvoltate în baza a trei tehnologii. Să vedem cum funcționează fiecare în parte.
・
Prima tehnologie de elaborarea a vaccinurilor: virusul SarsCov-2 inactiv
Prima tehnologie utilizează virusul SarsCov-2 întreg, dar în forma sa inactivă. Așa au fost elaborate vaccinurile Sinovac și Sinopharm. Odată injectat în corpul uman, vaccinul declanșează formarea de anticorpi pentru întreg virusul, atât pentru proteina de suprafață numită S Spike care ajută virusul să pătrundă în celula umană, cât și pentru membrana virusului.
Atenție! Chiar dacă tehnologia utilizează virus întreg, vaccinul nu poate provoca infecția COVID-19.

„Tehnologia care utilizează un virus întreg se bazează pe nimicirea acestuia prin acțiunea temperaturii înalte și a substanțelor chimice. Deci, acest virus este omorât. Respectiv, un virus omorât nu este capabil să se multiplice în organismul omului. De aceea, toate vaccinurile care sunt dezvoltate în baza acestei tehnologii, niciodată nu vor produce infecția”
șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.
Autor:
A doua tehnologie de obținere a vaccinurilor utilizează vectorul viral
Această tehnologie este aplicată în cazul vaccinurilor AstraZeneca, Sputnik-V și Janssen/Johnson &Johnson. Să vedem cum funcționează.
În acest caz, ca organismul uman să dezvolte imunitate, sunt utilizate două tipuri de adenoviruși, în interiorul cărora este înglobată informația genetică despre virusul SarsCov-2. Mai exact, informația despre proteina de suprafață S Spike. Din momentul în care preparatul a fost administrat, organismul sesizează acest factor străin și începe să lupte cu el. Cu alte cuvinte, se formează anticorpi atât pentru adenovirușii care poartă informația genetică, cât și pentru proteina de suprafață a virusului SarsCov-2.

Există și o a treia tehnologie de elaborare a vaccinurilor. Aceasta a fost dezvoltată pe parcursul ultimilor 10 ani și este considerată cea mai nouă metodă. Aici vorbim de vaccinurile Pfizer și Moderna. Cum funcționează lucrurile în acest caz?
A treia tehnologie - ARN mesagerul
Această tehnologie utilizează doar ARN mesagerul care este o informație genetică. Cu alte cuvinte, odată ce un astfel de vaccin este administrat organismului uman, acesta începe să creeze copii asemănătoare cu proteina S Spike de suprafață a virusului SarsCov-2, în baza instrucțiunilor din ARN mesager. De cealaltă parte, sistemul imunitar al persoanei vaccinate depistează aceste proteine și începe să formeze anticorpi împotriva lor și le distruge. Astfel, organismul învață să combată o eventuală infecție COVID-19.

„Acești anticorpi, indiferent de ce tehnologie este utilizată, ei se produc la două săptămâni de la administrarea preparatului imunobiologic. Respectiv, este important ca în această perioadă persoanele să se protejeze prin alte măsuri nespecifice, până organismul va începe sintetizarea anticorpilor proprii împotriva acestor proteine S Spike”
Angela Paraschiv
Autor:
O să mai menționăm că există și a patra tehnologie care folosește chiar proteina de suprafață S Spike a noului coronavirus sau mai exact un fragment din această proteină. Un astfel de vaccin este Novovax. Deocamdată, acesta nu este administrat în R. Moldova. E important să știm că și în cazul vaccinurilor ce conțin fragmente de virus, anumite proteine, nu există nicio probabilitate de infectare cu COVID-19 în urma imunizării.
„Îndemnăm populația să înțeleagă cât de important este să avem acești anticorpi deja formați prin imunizare și nu prin boală. Pentru că prin boală oamenii pot face forme grave, inclusiv până la decese. Iar vaccinul ne protejează prin peretele dintre celulă și virus și nu-i permite să provoace boala”,
Angela Paraschiv
Autor:
Așadar, precizăm - toate tehnologiile utilizate în prezent pentru vaccinurile administrate oamenilor au fost testate și dezvoltate ani la rând. Aceste tehnologii se aplică și în cazul vaccinurilor pentru prevenirea altor infecții. Înainte să ajungă să fie injectat oamenilor, vaccinul este testat în condiții de laborator, iar apoi în faze clinice.
„Toate aceste vaccinuri sunt eficiente și acest lucru s-a dovedit, vorbim deja nu despre eficiența din cadrul studiilor clinice, dar vorbim despre eficiența care a fost determinată în baza studiilor pe administrarea vaccinurilor în viața reală”
explică specialista în vaccinare.
Autor:
După aproape opt luni de la începutul campaniei de imunizare împotriva infecției COVID-19, R. Moldova numără 1,46 milioane de doze de vaccin administrate. Aceasta însă nu constituie nici jumătate din obiectivul anunțat la început, și anume ținta de 70% din populația adultă să fie imunizată. Astăzi, acoperirea națională cu o singură doză este de doar 25%, iar cu schema completă – 24%.
Menționăm totuși, că țări precum Italia, Marea Britanie, Chile, au atins și au depășit obiectivul de 70% din populația adultă vaccinată. Pe noi, ce ne oprește să o facem?