Viața din afara bulei: La orizonturi limpezi - ape tulburi (VIDEO)

Viața din afara bulei: La orizonturi limpezi - ape tulburi (VIDEO)

Multicoloră și cu miros specific. Astfel arată apa care curge din robinete în satul Dănceni din raionul Ialoveni. Oamenii spun că își doresc să vină ziua în care vor avea acces la apă potabilă. Potrivit localnicilor, uneori apa care curge de la robinet este de culoarea laptelui, alteori e prea neagră. Și primara localității recunoaște că problema apei potabile este extrem de actuală la Dănceni

„Satul Dănceni nu dispune de apă potabilă. La moment avem sistemul apeductului care aprovizionează toate gospodăriile cu apă tehnică. Această apă nu poate fi folosită în alimentație. Pentru alimentație oamenii iau apa de la izvoarele din împrejurimi sau o procură”, a declarat Victoria Butuc-Guranda. 

Publicitate

Pentru a diminua din mirosul neplăcut al apei, multe gospodării sunt dotate cu sistemul de filtrare Butuc-Guranda spune că satul Dănceni, alături de alte patru localități din raion, este implicat într-un proiect care își propune să asigure cu apă potabilă zona de nord a raionului Ialoveni:

„Cel mai probabil anul viitor am putea fi primii beneficiari ai acestui proiect, pentru că suntem primele localități care vor dispune de apă potabilă. Până sub pădure magistrala a ajuns, rămâne să parcurgă distanța spre localitate”.

Totuși, primara de la Dănceni precizează că toate cele cinci localități beneficiare au un aport anual în acest proiect.

„Anual dăm câte 50.000 de lei pentru continuarea proiectului și o mai mare parte îi revine Consiliului Raional și Fondului Ecologic”, a spus Victoria Butuc-Guranda.

Președintele raionului Ialoveni precizează că până acum APL-ul a investit milioane de lei în acest proiect

„Au început construcția acestui apeduct de la mijloc, nu de la sursa de apă. Am început să facem lucrările. Anul trecut și anul acesta s-au făcut lucrări în valoare de 10 milioane de lei, iar sursa de apă a ajuns la Ialoveni.”, a spus Silistraru. 

Silistraru spune că în cel mult trei ani toate localitățile vizate vor avea acces la apă bună de băut:

„Vrem ca până la Anul Nou să instalăm trei pompe ca să oferim apă potabilă. Pompa a ajuns până la Dănceni pe de o parte și până la Ruseștii Noi pe de altă parte. Mai departe vom construi acest apeduct, cred că în 2-3 ani îl vom finaliza”. 

Consiliul Raional împreună cu Primărie Nimoreni, care este beneficiară, iar Consiliul Raional gestionează proiectul creării apeductului în regiunea de nord a raionului. Satele Sociteni, Dănceni, Nimoreni, Malcoci, Bardar, Văsieni, Ulmu, Pojoreni și Costești.

Beneficiară este Primăria satului Nimoreni.

Consiliul Raional Ialoveni gestionează proiectul creării apeductului în satele Sociteni, Dănceni, Nimoreni, Malcoci, Bardar, Văsieni, Ulmu, Pojoreni și Costești.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal