Moldova este al 20-lea cel mai mare producător de vin de pe planetă – „nu e rău pentru o țară de numai 13.000 de mile pătrate și doar 2,6 milioane de suflete” – astfel își încep jurnaliștii de la Thetelegraph.co.uk relatarea despre turismul vinicol din țara noastră. Articolul povestește pe larg cum Republica Moldova, al 11-lea cel mai mare producător de vin din Europa, și-a scuturat izul sovietic pentru a deveni o atracție turistică importantă pe harta viti-vinicolă din regiune. O atenție deosebită este acordată pentru Castel Mimi, comparat cu grădinile din Versailles la sfârșitul secolului al XVII-lea.
Dar Louis al XIV nu este acasă…
Cu cele mai poetice comparații, jurnaliștii The Telegraph descriu Castel Mimi drept un loc incredibil. „Fațada proprietății zâmbește cu eleganța fină a pietrei lustruite și ferestrele îngrijite care privesc gardurile vii, tăiate drept. În spate sunt rânduri și rânduri de viță de vie, fluturând în vântul serii. Înăuntru, sunt pivnițe lungi, pline de sticle”, notează jurnalistul, căruia nu-i venea să creadă că a ajuns în Estul Europei. Acesta a înțeles însă că „vinul curge demult prin sângele acestor localnici”, dar și câte ceva din istoria vinicolă a țării noastre.
Cel mai fotogenic exemplu
Acesta este calificativul despre celebrul castel de la Bulboaca, dat de jurnalistul cunoscutei publicații londoneze The Telegraph. „Castel Mimi este poate cel mai fotogenic exemplu, în încercările Republicii Moldova de a scăpa de imaginea de producție de vin în masă și de a intra într-o nouă eră, în care vinurile sale concurează cu cele mai bune (n.r. din lume)”, se menționează în articol. Este relatată și povestea impresionantă a Castelului, istoria lui Constantin Mimi, dar și posibilitățile de odihnă și relaxare propuse de Castel Mimi, de rând cu vinurile sale alese. Cele din urmă ar fi înalt apreciate, spune autorul, chiar și de un francez – adevărat cunoscător de vinuri.
„Rămășițele sovietice au fost înlocuite cu un SPA hotel de tip boutique, festivaluri culinare și concerte desfășurate cu regularitate la Castel. Dar și un restaurant care îmbină în mod deosebit meniul modern cu mândria locului – produsele locale. (...) Vinurile servite la masă – un sauvignon blanc maturat în butoaie de stejar, un rosé gentil, un cabernet sauvignon ușor și un pinot noir care strălucește în lumină – ar fi perfecte și pe masa unui francez, acasă”, scrie autorul.
Chris Leadbeater, scriitorul pasionat de călătorii, a povestit întregii Europe despre „Versailles de Moldova” – Castel Mimi – bijuteria arhitecturală de la Bulboaca fiind comparată cu unul dintre cele mai mari vestigii ale epocii medievale. Autorul materialului povestește și despre istoria Moldovei, cum i-a părut capitala și ce l-a impresionat în mod deosebit pe străzile Chișinăului. Iar pe final, Leadbeater oferă cititorilor TheTelegraph și un îndrumar de site-uri prin care ar putea să rezerveze vizite în toate aceste locații, dar și costul estimativ al acestora.
P.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
