10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz, pentru consumatorii casnici, cere MoldovaGaz. În cât timp ANRE trebuie să ia o decizie

10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz, pentru consumatorii casnici, cere MoldovaGaz. În cât timp ANRE trebuie să ia o decizie

10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz. Atât cere MoldovaGaz de la consumatorii casnici. Această solicitare a fost transmisă vineri, 5 noiembrie, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Potrivit serviciului de presă al ANRE, instituția are la dispoziție cinci zile ca să aprobe un preț provizoriu, adică până pe 10 noiembrie.

„SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4128 la 9396 lei pentru o mie de metri cubi. Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4018 la 8649 de lei, de presiune înaltă de la 3910 la 8331 de lei pentru o mie de metri cubi. În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 2613 la 7834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2895 la 8115 de lei în punctele de ieșire”, se arată în comunicatul MoldovaGaz.

MoldovaGaz susține că este nevoie de majorări de tarife pentru că au crescut prețurile de achiziție. Tariful final nou pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă.

Publicitate

Pe 22 octombrie, Parlamentul a votat stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, măsura a fost necesară pentru a asigura procurarea gazelor naturale în regim rapid. Prin urmare, este doar o procedură tehnică.

Se întâmpla în condițiile în care prețurile la gazele naturale au crescut fulminant pe piața internațională, iar autoritățile centrale încă nu reușiseră să ajungă la un numitor comun cu reprezentații Gazprom pentru semnarea unui nou contract. Energocom a fost mandatat să găsească soluții alternative de livrare a gazelor pentru țară în luna octombrie și următoarele luni.

TE-AR PUTEA INTERESA: Tabloul gazelor în Republica Moldova: Consumatorii casnici și-au crescut simțitor cantitățile utilizate în ultimii ani

La final de octombrie, negocierile între delegația moldovenească și cea rusă în chestiunea aprovizionărilor Republicii Moldova cu gaze naturale s-au încheiat. În consecință, a fost semnat un contract pentru o perioadă de cinci ani. Autoritățile dau asigurări că în noul contract s-a utilizat formula de preț propusă de partea moldovenească.

Prețul negociat cu Gazprom este mult mai mic decât prețul de piață, iar pentru luna noiembrie prețul va fi aproximativ în jurul cifrei de 450 de dolari per mia de metri cubi, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal