
Vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. Cine sunt primii care trebuie să se imunizeze și cui serul îi este contraindicat
Pregătirile pentru campania de vaccinare a copiilor cu vârsta de peste 12 ani este pe ultimă sută de metri, spun autoritățile din sănătate. Acestea menționează că minorii pot fi, de asemenea, foarte afectați de virusul COVID-19, motiv pentru care imunizarea este o soluție care să îi protejeze de eventualele complicații, cum ar fi sindromul inflamator multi-sistemic. Coordonatoarea campaniei de imunizare împotriva Covid-19, Ninel Revenco, a declarat pentru sanatateinfo.md că primii care ar trebui să fie imunizați sunt copiii imuno-compromiși.
・
„Primii care merg la vaccinare sunt copiii severi imuno-compromiși, care nu vor putea răspunde eficient la infecție și care trebuie ajutați să lupte cu SARS-COV-2. De asemenea, sunt pacienții cu boli oncologice, chiar dacă merg și la chimio sau radioterapie, sunt pacienții cu boli ale sângelui – leucemiile. Sunt copiii cu insuficiența unui organ - renală sau cu probleme cronice ale plămânilor, astm bronșic. Ei trebuie să meargă la vaccinare, pentru că organismul lor nu va rezista infecției și aceasta se poate manifesta în forme agresive. Sunt copii cu probleme de dezvoltare, care se află la evidența neurologului. Ei, la fel, trebuie vaccinați, pentru că s-a demonstrat că fac forme severe de Covid-19. Sunt pacienții cu boli autoimune, care primesc citostatice sau imunosupresoare, corticosteroizi. Aceste vaccinuri îi vor proteja și le va ajuta organismul să formeze anticorpi și să aibă o rezistență față de această infecție”, a declarat Ninel Revenco.
Potrivit coordonatoarei campaniei de imunizare împotriva COVID-19, copiii cu alergie alimentară sau medicamentoasă pot, de asemenea, să fie imunizați. Totuși, există și anumite excepții.
„Este contraindicație pentru copilul care a avut o reacție anafilactică severă, în trecut la vaccinare sau la unul dintre componentele vaccinului. În celelalte situații vaccinarea poate fi amânată. Dacă un copilul este bolnav sau prezintă semne de insuficiență respiratorie acută, atunci el va merge din start la testare pentru a identifica, dacă nu este bolnav de Covid-19. După însănătoșire, după ce i se face un test la Covid-19 și e negativ, poate merge la vaccinare. Dacă copilul a fost bolnav, la fel, nu este o contraindicație de vaccinare. Vaccinarea poate fi doar amânată pentru o perioadă.”, a declarat Ninel Revenco.
Specialiștii spun că minorii pot fi vaccinați la un interval de cel puțin 90 de zile de la infecție.
Autoritățile din sănătate mai menționează că, în prezent, o rată de 23% a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani a decis să se imunizeze.
„Este un număr foarte mic. De aceea, părinții trebuie să fie exemplu. Cunosc deja situații când copiii de 12-13 ani au mers cu părinții în România și s-au vaccinat. Cunosc situații când în Moldova cu acordul părințiilor, fiind mai insistenți, au mers la vaccinare. Părinții trebuie să fie exemplu pentru copii lor. Ei înțeleg că dacă vor fi vaccinați, vor merge la lecții în siguranță”, declară coordonatoarea campaniei de imunizare.
La sfârşitul lunii octombrie, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a permis vaccinarea copiilor de la 12 ani, cu serul produs de Pfizer-BioNTech. Părinţii și copiii lor urmează să se adreseze la orice centru de vaccinare, unde vor semna un acord, iar apoi vor putea fi imunizați.