
Cum Moldovagaz a economisit resursele, în timpul stării de urgență? Ceban: Am deconectat toată căldura, negocierile au fost fierbinți
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că întreprinderea a economisit resursele în timpul perioadei de incertitudine privind livrarea gazului rusesc. Mai în glumă, mai în serios, acesta a declarat în cadrul emisiunii „Пятница с А. Голя” de la RTR Moldova că „negocierile au fost fierbinți”.
・
„Am deconectat toată căldura și fierbeam apa doar în ceainicul electric”, a declarat șeful Moldovagaz. Întrebat de moderatorul emisiunii despre un interviu în care era îmbrăcat în cămașă și părea că îi este cald, Vadim Ceban a răspuns: „Eu eram în cămașă, dar mă ocup cu sportul, negocierile au fost fierbinți”.
Într-o altă ordine de idei, șeful Moldovagaz a spus că tariful de 10 lei și 26 de bani, solicitat de companie, nu ar include devierile financiare acumulate până pe 1 noiembrie, perioadă în care au fost plătite prețuri mai mari pentru gazele naturale.
„Acest tarif, în principiu, este legat doar cu prețul de achiziționare a gazului. Este un anumit șoc pentru toți, dar aici vreau să-i asigur pe toți consumatorii că Moldovagaz nu a actualizat niciun fel de alte tarife, doar cel de achiziție a gazului. Misiunea noastră a fost să calculăm și să prognozăm situația pe o perioada mai lungă, ca să nu venim în fiecare lună și să cerem o corectare a tarifelor. Am acoperit o perioada de aproape 14 luni, o prognozare până la finele anului viitor”, a declarat Vadim Ceban.
Deși nu exclude eventuale ieftiniri, șeful Moldovagaz se arată sceptic că acestea vor avea loc.
„În cazul în care situația de pe piață, ce ține de petrol și prețurile SPOT, vor fi mai favorabile, bineînțeles că Moldovagaz se va adresa cu scopul corectării prețurilor, dar vreau să menționez că am acumulat o datorie negativă până la 1 noiembrie. Noi am plătit după prețuri mai mari în această perioadă. Aici, trebuie să întoarcem aceste surse prin tarife”, a mai precizat șeful Moldovagaz.
Totodată, Vadim Ceban a precizat că se este nevoie de un program de compensare pentru consumatorii aflați în dificultate.
„Tarifele mari pot aduce la neplata facturilor, la scăderea consumului de gaz natural și, în final, acest lucra va influența disciplina financiară”, a subliniat șeful Moldovagaz.
Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021. Prețul solicitat a fost de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz. Cu adăugarea taxelor, tariful ar urma să fie 11 lei și 8 bani, în cazul în care va fi acceptat de ANRE.