Producătorul de medicamente Pfizer a declarat că pilula sa experimentală, concepută pentru a combate COVID-19, a redus riscul de spitalizare și de deces pentru pacienții care au participat la testarea medicamentului. Compania speră că Paxlovid va putea fi administrat în condiții de ambulator, în combinație cu un medicament antiviral mai vechi numit ritonavir, informează cnn.com. Anunțul vine după ce, recent, un alt medicament, numit molnupiravir, a devenit prima pastilă concepută pentru tratarea simptomatică a COVID-19, care a fost aprobată de autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor.
Presa internațională scrie că rezultatele pentru Paxlovid, medicamentul elaborat de Pfizer, au fost atât de bune, încât compania a oprit studiul și se pregătește să solicite Administrației americane pentru Alimente și Medicamente o autorizație de urgență.
Compania a testat medicamentul pe adulți infectați cu virusul COVID-19, care ar avea un risc ridicat de a evolua spre o boală severă. Voluntarilor li s-a administrat aleatoriu fie combinația de pastile, fie un placebo, în termen de trei zile sau cinci zile de la debutul simptomelor.
Pastila, numită Paxlovid și cunoscută și sub numele experimental PF-07321332, este un inhibitor de protează. Aceasta este concepută pentru a împiedica virusul să se înmulțească. Administrarea acesteia împreună cu ritonavirul încetinește descompunerea sa în organism, a declarat compania.
Pfizer a declarat că 0,8% dintre pacienții care au primit combinația de medicamente în termen de trei zile au fost spitalizați în următoarele patru săptămâni, adică trei din 389 de pacienți, comparativ cu 7% dintre pacienții care au primit placebo, adică 27 din 385.
Anunțul Pfizer vine după ce compania Merck a solicitat Administrației americane pentru Alimente și Medicamente o autorizație de urgență pentru molnupiravir, o capsulă antivirală care s-a dovedit a fi eficientă în reducerea riscului de spitalizare sau de deces cu aproximativ 50%. Autoritățile britanice de reglementare a medicamentelor au autorizat deja molnupiravirul sub denumirea comercială Lagevrio.
Vezi și aceste știri

Ce conțin vaccinurile anti-COVID-19 și care e diferența în componența Sinopharm, AstraZeneca și Pfizer. Trei tehnologii aplicate (VIDEO)

Ninel Revenco: Avem cazuri când copii nou-născuți au COVID-19, infectându-se de la mamă

Un asemenea număr de decese cauzate de COVID-19, Moldova încă nu a înregistrat. Record de morți în 24 de ore
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
