Străzi iluminate, drumuri reparate, agenți economici dornici să investească în dezvoltarea comunităților din care vin. Cu asemenea reușite se laudă șefii raionului Orhei. Potrivit Băncii de date Statistice, doar anul trecut în raionul Orhei au fost reparați 100 de km de străzi și tot atâția kilometri au fost iluminați. În timp ce presa și societatea civilă trece o mare parte dintre reușitele de la Orhei pe seama sursei necunoscute a banilor pompați în dezvoltare, președintele raionului este convins că autoritățile pur și simplu au descoperit cheia succesului.
„Un factor important care a stat la baza dezvoltării municipiului a fost relația pozitivă dintre agenții economici și municipalitate. Agentul economic vine în Primărie și în cel mult trei zile i se eliberează orice act care are acoperire legală. Din punctul nostru de vedere cel mai important stimul a fost această relație de încredere”.
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei
Te-ar putea interesa: Caisele unui producător din Orhei, în drum spre Europa. Povestea afacerii moldoveanului
Primul proiect de dezvoltare implementat cu succes a fost iluminatul stradal. În acest sens, Consiliul Raional Orhei și cele 38 de primării au alocat în jur de 40 de milioane de lei.
Suntem în plin proces de amenajare a străzilor și aici nu vorbim doar de străzi, ci și de trotuare, și de curțile municipiului. Toate aceste obiective sunt în plină reconstrucție.
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei
Chiar dacă, multe din aceste proiecte sunt realizate din bani publici, meritele pentru implementare și le-a asumat Partidul Șor, care conduce Primăria Orhei de mai mulți ani.
Președintele raionului vorbește acum și despre construcția simultană a 1.500 de apartamente, dar și despre alte obiective.
Construcția Orheiland, amenajarea parcurilor și poate cea mai nobilă intenție pe care o avem acum este transformarea municipiului Orhei într-un municipiu universitar, transformarea raionului Orhei într-un raion în care să avem o universitate.
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei
De menționat că raionul Orhei se numără printre primele trei raioane din Republica Moldova cu cele mai mari salarii achitate angajaților - în mediu 6.730 de lei. Asta dacă excludem din calcul municipiile Chișinău și Bălți. Mai multe detalii aici.
Cu ce este pavat drumul succesului de Orhei?
Transparența modului în care se fac investițiile la Orhei este, deseori, pusă la îndoială, atât de societatea civilă, cât și de alte instituții sau actori. Se întâmplă în contextul în care fostul primar de Orhei Ilan Șor este dat în căutare internațională, după ce a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare, pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune în dosarul „Jaful secolului”.
Anterior, Ilan Șor a declarat că banii care sunt investiți în dezvoltarea orașului Orhei vin de la fundația „Pentru Orhei”, care este condusă de persoane fizice. Potrivit lui, în această fundație toarnă bani companii private, care sunt apropiate familiei sale. Chiar și așa, el nu a spus niciodată cine sunt donatorii și cu ce sume exacte contribuie fiecare.
Apropo de „Pentru Orhei”, în anul 2019 Asociația obștească a finanțat mai multe proiecte pe toată perioada campaniei electorale pentru parlamentarele din februarie.
Cealaltă parte a monedei
Potrivit unui audit al Curții de Conturi, privind administrarea și întrebuințarea resurselor financiare publice și a patrimoniului public, pe parcursul anilor 2013-2019, la nivelul APL-urilor au fost inițiate cinci proiecte de parteneriate publice private care își propuneau să construiască locuințe. Unul dintre aceste proiecte aparține administrației publice locale a Consiliului Raional Orhei. Rezultatele misiunii de audit indică neconformități la toate etapele de implementare: elaborarea studiilor de fezabilitate, procedurile de evaluare a investiției partenerului public, precum și monitorizarea parteneriatelor publice-private, unele dintre care au fost generate de lacunele cadrului normativ.
Potrivit raportului, obiectivele stabilite în cadrul parteneriatului public-privat al Consiliului Raional Orhei nu au fost realizate.
„Situația a fost determinată de lipsa evaluării capacităților tehnice și financiare ale partenerului privat, de lipsa garanțiilor de bună execuție din partea acestuia, precum și de selectarea partenerului fără asigurarea principiilor de concurență. Astfel, CR Orhei a suportat prejudicii, determinate de neexecutarea condițiilor contractuale, precum și de demolarea construcțiilor existente, cu valoarea de 1,58 milioane de lei”, se arată în textul documentului.
Pe de altă parte, un raport al Expert-Grup menționează că în anul 2020, localitățile cu primari afiliați partidelor guvernării de atunci (PSRM – PentruMoldova – Partidul Șor) au beneficiat de transferuri inter-bugetare cu peste 40% mai mari decât sursele bănești care au fost acordate orașelor și satelor cu administrații neafiliate guvernării.
Raportorii spun că această inechitate financiară (față de alte orașe) a făcut ca unele localități precum Chișinău, Orhei, Comrat să aibă bani de proiecte pe care nu le-ar fi realizat din sursele existente.
Acest acțiuni sunt calificate de experți drept clientelism politic. Potrivit autorilor studiului, cele mai răspândite forme ale clientelismului politic în gestionarea banului public sunt: achizițiile publice trucate, relațiile de rudenie sau altă legătură emoțională sau pe bază de interes financiar în contractele cu autoritățile publice sau conflictul de interese în procesul de luare a deciziilor.
****
Menționăm că reportajul este al doilea dintr-o serie de materiale care își propune să analizeze raioanele din țară din perspectiva progresului.
Vezi și: Viața din afara bulei: La Ialoveni se poate (?)
Ne-am propus să evaluăm, din perspectiva mai multor indicatori, care sunt lucrurile care condiționează dezvoltarea în mai multe puncte regionale ale țării. Totodată, vom analiza și localitățile cu cei mai slabi indicatori de dezvoltare și vom încerca să aflăm ce le împiedică pe autorități să pășească cu dârzenie pe scara succesului.
Vezi și aceste știri

Cetățeanul de onoare al Orheiului - cu acte nule. ASP: Documentele lui Șor, eliberate cu încălcarea legislației

Un monument de arhitectură de importanță națională din raionul Orhei, scos la vânzare pe internet

TOP-ul raioanelor din Moldova unde se câștigă cel mai bine (HARTĂ INTERACTIVĂ)

Abordare eco-responsabilă: angajamentul companiei Nivalli, realizat prin înverzirea și împădurirea Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”

Veaceslav Macrinici, profesor de fizică în orașul Orhei: „Utilizarea eficientă a instrumentelor TIC generează un şir de oportunități pentru elevi și profesori”

Prezența la vot pe raioane: Orhei în topul celor mai active

Voronin, numit trădător de un vorbitor de rusă, la o întâlnire electorală la Orhei: „Cum să vă mai credem?” Explicația comunistului (VIDEO)

Consiliul European va oferi asistență financiară în valoare de 40 de milioane de euro forțelor armate din Republica Moldova

Ședința CUC: Autoritățile de la Chișinău au solicitat Tiraspolului „să renunțe la acțiunile cu caracter provocator și la încălcarea regimului Zonei de Securitate”
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
