Pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru cmunicarea mincinoasă cu bună-ştiinţă despre actul de terorism.
Conform legislației, individul care a făcut apelul riscă amendă în mărime de la 27 500 la 42 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani
Știrea inițială: La aproape două săptămâni de la ultima alertă cu bombă, astăzi a fost lansat un nou semnal despre un posibil exploziv la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Tot în această dimineață, o alertă cu bombă a fost semnalată și la sediul Centru. Informația a fost confirmată de Direcția de Poliția a municipiului.
Miercuri, în jurul orei 09:26, un bărbat a alertat Poliția, prin intermediul serviciului 112, precum că în incinta Judecătoriilor Chișinău, sediul Buiucani și Centru, amplasate pe bd. Ștefan cel Mare, se află obiecte explozibile.
La fața locului, imediat s-au deplasat toate serviciile specializate: Batalionul de patrulare și reacționare operativă al Departamentului de Poliție Chișinău, grupa operativă a Inspectoratului de Poliție Buiucani, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, fiind solicitată și intervenția specialiștilor de la Bombteh.
Forțele de ordine au încercuit, imediat, zona și au evacuat toți angajații și cetățenii care se aflau în incinta ambelor clădiri. În prezent, toate serviciile specializate activează la fața locului. Ofițerii de investigație au dispus un șir de măsuri speciale în identificarea persoanei care a efectuat apelul.
Ultima alertă cu bombă de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din 29 octombrie curent, s-a dovedit a fi falsă. Specialiștii din cadrul seviciului „Bombteh” nu au depistat careva obiecte suspecte sau explozibile în interiorul clădirii și adiacentul acesteia.
Menționăm că numărul apelurilor privind alertele cu bombă, în primele nouă luni ale acestui an a crescut cu 28,57% comparativ cu perioada analogică a anului precedent, fiind înregistrate 27 de informații. În rezultatul examinării la fața locului, nu s-a confirmat prezența corpurilor explozibile.
Din numărul total de cazuri înregistrate, au fost identificați 16 autori ai alertelor false cu bombă. Totodată, din cele 27 informații, au fost pornite 22 de cauze penale,
11 cauze penale au fost trimise procurorului, conform Codului de procedură penală, dintre care opt cazuri au fost trimise în instanța de judecată.
Conform datelor prezentate de subdiviziunile teritoriale ale Poliţiei, Inspectoratul de Poliție Edineț a înregistrat șapte apeluri privind alertele false cu bombă, Buiucani - șase cazuri, Centru și Ciocana - trei cazuri, Rîșcani și Bălți - două cazuri, Ungheni, Florești, Orhei și Bender - un caz.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.