Când vor recupera elevii din Chișinău orele pentru zilele suplimentare de vacanță

Când vor recupera elevii din Chișinău orele pentru zilele suplimentare de vacanță

Începând cu ziua de luni, elevii au revenit la școală. Asta după ce vacanța de toamnă a fost prelungită, în condițiile în care numărul cazurilor de COVID-19 în municipiu s-a dovedit a fi în creștere. În cadrul ședinței de luni a Primăriei Chișinău, s-a decis că majoritatea școlilor vor recupera orele pentru zilele suplimentare de vacanță până la finele semestrului întâi al acestui an de studii.  

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), Andrei Pavaloi, a informat că 147 de instituții (din totalul de 150), reușesc recuperarea orelor la disciplinele școlare pentru zilele suplimentare de vacanță până la finele semestrului I a anului de studii 2021-2022, adică până la 24 decembrie 2021. Asta deși, ordinul Ministerului Educației nr. 1498 prevede recuperarea orelor până la sfârșitul anului de studii.

De asemenea, e de menționat că 43 de școli, din cele 147 enunțate, recuperează orele parțial în zilele de sâmbătă, iar trei instituții au solicitat mai mult timp pentru procesul respectiv. Responsabili de organizarea activităților de recuperare a orelor sunt managerii școlari, care urmează să aprobe orare speciale, coordonate cu DGETS și consultate cu cadrele didactice, părinții și elevii.

Publicitate

Cât privește livrarea agentului termic, odată cu revenirea copiilor din vacanță, Andrei Pavaloi a informat că grădinițele sunt toate conectate la sursa centralizată, iar la ziua de vineri erau conectate 83 de blocuri din totalul de 107 ale școlilor din capitală. Potrivit responsabilului DGETS, o parte din instituții au solicitat conectarea luni dimineață, astfel că la ora 08:20, 85% din instituții erau conectate la rețeaua termică centralizată , iar alte 12 blocuri urmau să primească încălzire până la ora 11:00-12:00.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat șefului DGETS să informeze, până la finele săptămâni curente, despre nivelul de conectare a instituțiilor de învățământ din capitală la agentul termic livrat centralizat, cu verificările de rigoare în teren, pentru a evita plângerile de la părinți referitor la confortul copiilor la ore, după revenirea din vacanță.

Ministerul Educației spune că a decis prelungirea vacanței de toamnă pentru instituțiile de învățământ din localitățile aflate în prag roșu de alertă, la recomandarea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), în scopul prevenirii răspândirii COVID-19.

Acesta e răspunsul autorităților centrale la petiția semnată de peste 1.000 de părinți care au cerut anularea deciziei de prelungire a vacantei de toamna cu încă 7 zile.

Inițial, vacanța de toamnă era planificată să se încheie pe 31 octombrie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal