Preparatul care se crede că ar trata COVID-19 nu există, deocamdată, în Moldova. Alternativele Agenției Medicamentului

Preparatul care se crede că ar trata COVID-19 nu există, deocamdată, în Moldova. Alternativele Agenției Medicamentului

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale afirmă, într-un comunicat, că în prezent, în Republica Moldova nu este înregistrat produsul farmaceutic cu denumirea comercială Arbidol. Săptămâna trecută totuși, la data de 4 noiembrie, compania producătoare de Arbidol a depus dosarul la AMDM privind înregistrarea oficială a preparatului medicamentos în Republica Moldova. Acum, acesta urmează a fi examinat conform procedurilor stabilite. Până una alta, instituția a ținut să facă anumite precizări cu referire la acest preparat.

Agenția menționează că medicamente analogice, cu aceeași substanță activă (Umifenovir), pot fi găsite la farmaciile din țară, fiind vorba de:

1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B);

Publicitate

2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA);

În comunicatul emis, AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19: „Astfel, nu există studii clinice certe care ar confirma eficiența acestui produs în tratarea coronavirusului. În ceea ce privește comercializarea produselor medicamentoase în mediul online, AMDM menționează că acestea provin din importul neautorizat. În acest sens, Agenția îndeamnă cetățenii să procure medicamente doar din locuri autorizate (farmacii), la recomandarea specialiștilor în sănătate.”

 Zilele trecute, JurnalTV scria că Arbidol, interzis în Uniunea Europeană, dar care ar preveni infectarea cu COVID, se vinde pe internet în Republica Moldova. Pe fondul infectărilor masive din România, preparatul este căutat în special de românii nevaccinați care se tem de COVID. Așa că unii moldoveni îl cumpără de pe internet, îl transportă peste Prut și îl vând acolo la preț dublu sau chiar triplu. Este vorba de medicamentul rusesc „Arbidol” - de negăsit deja în farmaciile din Moldova, cu excepția regiunii transnistrene.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal