*Acest material este sponsorizat

INTERVIU | Despre Viitorul Digital în Republica Moldova, cu vicedirectorul general și director financiar al Moldcell, Carolina Bugaian

INTERVIU | Despre Viitorul Digital în Republica Moldova, cu vicedirectorul general și director financiar al Moldcell, Carolina Bugaian

În ultimii doi ani, industria tehnologiei informației și comunicațiilor și-a reconfirmat rolul de motor al creșterii economice în Republica Moldova, precum și de factor-cheie ce poate asigura reziliența pe timp de criză. O confirmă și datele statistice. Despre transformarea digitală, tendințe, oportunități și soluții IT care pot fi valorificate în beneficiul dezvoltării mediului de afaceri din țara noastră am discutat cu Carolina Bugaian, vicedirector general și director financiar al Moldcell.

În cadrul interviului Carolina Bugaian a explicat și de ce nu a fucționat rețeaua Moldcell acum câteva zile. 

„Ne cerem scuze față de toți partenerii și clienții Moldcell, care timp de 21 de ani sunt împreună cu noi și le mulțumesc pentru încrederea care ne-au acordat-o în toți acești ani. Înțeleg frustrarea cu care s-au confruntat clienții noștri. Prin toate greutățile mereu am trecut împreună. Căderea de rețea a fost generată de anumite lucrări planificate, pe care noi le facem de fapt foarte des. A fost efectuat un upgrade, finalizat cu succes la ora patru dimineața. Toate testările au trecut cu succes, dar s-a întâmplat ceva imprevizibil când a fost reluat traficul dimineață, la 9:30. Am observat în special o degradare a serviciului voce, în rețeaua 2G. S-au încercat mai multe manipulări, dar pentru a nu periclita performanța rețelei am decis să facem un restart. Știm cu toții că atunci când facem un restart durează ceva timp. Deja la ora 13:00, mulți dintre clienții noștri au putut relua serviciile voce, ca ulterior să fie reluate integral toate serviciile până la 20:00. Cam atât a durat întreg procesul”, a explicat Carolina Bugaian. 

Siuația a generat și pierderi operatorului de telefonie mobilă. Totuși, reprezentanții companiei spun că cea mai mare valoare pe care nu și-ar dori să o piardă este încrederea clienților. 

Sectorul TIC - motorul creșterii economice

„La începutul pandemiei, atunci când peste 70% dintre angajați au trebuit să lucreze de acasă, exact așa cum o făceau de la birou, a fost nevoie de intervenții. Ne-am mobilizat. Am creat un mediu securizat de conectare de la distanță, prin canalele VPN, noi suntem printre principalii operatori de date cu caracter personal și trebuie să avem grijă cum le operăm. Suntem o companie mare, unde guvernanța corporativă trebuie să fie impecabilă, indiferent dacă e pandemie sau nu”, a declarat Carolina Bugaian.

Astfel, una din platformele folosite în interiorul companiei a fost „MDoc”, prin care toate actele interne sunt aprobate în regim online cu ajutorul semnăturii digitale. 

„Vă imaginați și impactul pentru mediu. Nu se mai tipărește hârtie, nu mai e transportată acea hârtie la diferite unități ale Moldcell. Plus, e o modalitate de eficientizare a proceselor”, a mai adăugat vicedirectorul general Moldcell.

Constrângerile din sectorul telecom

În opinia Carolinei Bugaian, astăzi sectorul telecom din Republica Moldova se confruntă cu mai multe constrângeri .

„Sunt multe constrângeri care acum pun presiune asupra acestuo sector. Istoric s-a creat că domeniul telecom este unul de lux. Avem o taxă istorică de 2,5% din serviciile de telefonie mobilă. Taxele de licență pe care le achită operatorii de telefonie mobilă sunt de circa trei ori mai mari decât în țările din Europa, dacă raportăm la PIB și veniturile care le generează utilizatorii. Mai avem o taxă de portabilitate care e de zece ori mai scumpă decât ar trebui. Aici suntem în discuții permanente cu Guvernul și asociațiile de business, una dintre ele fiind Asociația Companiilor din Telecomunicații și IT (ATIC) și vreau să spun că în prezent există o înțelegere și vreau să cred că vor scădea din aceste presiuni”, a subliniat Carolina Bugaian, vicedirector general și director financiar al Moldcell.

Potrivit statisticilor, în ultimii cinci ani industria IT a înregistrat o creștere de peste trei ori a veniturilor din vânzări anuale – de la 2,1 miliarde de lei, până la 6,6 miliarde de lei, atingând cota de 3,1% din Produsul Intern Brut al țării. Unul dintre factorii care au determinat această creștere a fost și crearea Parcului IT. 

„Avem și noi o companie fiică a Moldcell, membră a IT Park. Ea vine cu soluții IT necesare pentru companie. Într-adevăr, tot sectorul IT este în creștere, dar și aici sunt constrângeri și în mod special este vorba de resursa umană. Din păcate, cam toate companiile IT angajează candidați încă de pe băncile facultății, dar care, după ce cresc și se dezvoltă profesional, pleacă peste hotare”, a mai punctat Carolina Bugaian. 

În ultimii ani, consumul de date este în creștere. Dacă de exemplu în 2019, în rețeaua Moldcell se consumau zilnic în jur de 70 de terabiți, în 2021 acest indice a crescut până la 160 de terabiți pe zi. Un utilizator folosea în 2019 în jur de trei gigabiți pe zi, acum a ajuns să utilizeze opt gigabiți. 

„În toată această perioadă tarifele nu au crescut. Ele au fost doar în scădere. Respectiv, noi trebuie să găsim resurse pentru creșterea capacității de transmisie a datelor și să asigurăm viteza necesară”, a punctat vicedirectorul Moldcell. 

Parteneriatele de afaceri - cheia succesului

În fața oricăror provocări, pentru a le depăși trebuie să fim deschiși schimbărilor. Iar panedmia a demonstrat că au reușit să reziste în fața crizei cei care au dat dovadă de adaptabilitate în fața inovației. 

„Trebuie să fim deschiși. Noi fiind o economie mică, cheia succesului constă în parteneriate și putem conlucra. Putem face mai multe lucruri bune când cooperăm”, a adăugat Carolina Bugaian.

Proces de transformare digitală nu ține doar de mediul de business, dar și de celălalt actor – sectorul public, instituțiile publice. Care ar trebui să fie astăzi principalele direcții și strategii ale Guvernului pentru transformarea digitală a țării și cu ce recomandări vine reprezentantul Moldcell pentru îmbunătățirea serviciilor publice reieșind din oportunitățile și soluțiile IT oferite de sectorul privat, vedeți în interviu. 

La fel, aflați cum puteți intra în posesia cartelei digitale Moldcell, de ce nu avem încă în Republica Moldova tehnologia 5G și care sunt planurile Moldcell petru următorii ani. 

P.

Vezi și aceste știri
Rețeaua de telefonie mobilă Moldcell, inaccesibilă. Reacția companiei

Rețeaua de telefonie mobilă Moldcell, inaccesibilă. Reacția companiei

6 luni gratuite de TV + Internet prin fibră sau un Samsung Smart TV la mega reducere, doar cu Moldcell PLUS

6 luni gratuite de TV + Internet prin fibră sau un Samsung Smart TV la mega reducere, doar cu Moldcell PLUS

OMS: Până acum nu a fost înregistrat niciun deces asociat variantei Omicron

OMS: Până acum nu a fost înregistrat niciun deces asociat variantei Omicron

Advertoriale
Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Abonament ACCESIBIL. Creat cu grijă pentru persoanele cu necesități speciale

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

Centrele de inovație și producție ale companiei Herbalife Nutrition obțin o certificare importantă în domeniul sănătății și securității

La bancomatele maib cumperi și vinzi valută la cel mai bun curs 24/7

La bancomatele maib cumperi și vinzi valută la cel mai bun curs 24/7

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  După ce a rupt-o, a primit alta nouă. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a primit în dar harta României Mari (FOCUS)
 • 2
  Bugetul de stat a ratat încasări de 4,66 miliarde de lei la importul de automobile
 • 3
  Aprobat de Guvern. Familiile cu venituri de până la 3100 lei vor primi ajutor pentru perioada rece a anului
 • 4
  Ședința unde se decide soarta candidatei Partidului Șor la Bălți: Dosarul, strămutat la Curtea de Apel
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.