Așa-numita lege pentru digitalizarea economiei a fost adoptată de Parlament în lectură finală. Scopul documentului este înlăturarea constrângerilor care limitează posibilitățile de interacțiune digitală a antreprenorilor în raport cu statul.
Prin actul aprobat se exclud anumite proceduri care obligă antreprenorii să se prezinte fizic la Agenția Servicii Publice (ASP) și, concomitent, sunt incluse prevederi care facilitează interacțiunea la distanță. Astfel, înregistrarea și modificarea documentelor va fi posibilă cu utilizarea semnăturii electronice avansate calificate.
Va fi recunoscută doar semnătura electronică avansată calificată din Uniunea Europeană, fapt care va permite investitorilor să semneze documente în Republica Moldova și să prezinte documente din statele UE. De asemenea, se permite semnarea contractului de muncă electronic nu doar în cazul muncii la distanță, dar și în celelalte cazuri.
Totodată, se introduce o gamă largă de posibilități de manifestare a consimțământului persoanelor pentru prelucrarea datelor, care la fel sunt în corespundere cu legislația UE.
În opinia autorilor – un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, prin promovarea proiectului, se dorește valorificarea avantajelor interacțiunii la distanță și oferirea unui răspuns tehnologic prompt și adecvat în condițiile crizei pandemice.
Vezi și aceste știri

Municipiul Cahul a desemnat primul viceprimar din Moldova, responsabil de digitalizare

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova va avea un vicepremier pe Digitalizare. Precizările candidatei desemnate la funcția de prim-ministru
