Dreptul la studii este unul garantat de Constituție pentru toți copiii, iar minorii care își ispășesc pedeapsa după gratii nu sunt o excepție. Pentru asigurarea acestui drept, dar și în vederea încadrării active și cu succes în câmpul muncii a acestor tineri, Fundația Regina Pacis le-a venit în ajutor. Ce profesii au putut deprinde în cadrul acestor cursuri, care este părerea învățăceilor și ce spun dascălii despre experiența cu acești tineri, aflăm din documentarul „Educația după gratii”, realizat de asociația obștească implementatoare.
Vocația nu cunoaște gratii
Minorii și tinerii care își ispășesc pedeapsa după gratii au posibilitatea să deprindă una sau mai multe meserii calificate în cadrul cursurilor vocaționale pe care le organizează Fundația Regina Pacis în instituția penitenciară. Tencuitor, bucătar, frizer sau pizzer sunt doar câteva dintre opțiunile de meserie pe care tinerii le-au deprins și testat pe parcursul mai multor luni. Totul pentru ca, odată ajunși la libertate, ei să-și poată găsi ușor un loc de muncă oficial și, prin urmare, să se reintegreze mai ușor în societate. Certificatele, obținute în urma susținerii examenelor de către tinerii aflați în detenție la Penitenciarul pentru minori de la Goian, sunt acreditate de Ministerul Educației și Cercetării.
„Învățăm ceva nou de la fiecare curs, iar fiecare examen îmi aduce emoții: dar dacă nu le va plăcea cum fac? Profesorii buni și gardienii prietenoși, ne-au încurajat și ne-au susținut de fiecare dată. Mă bucuram atunci când cineva gusta bucatele făcute de mine la cursul de bucătar și îmi zicea că e gustos. Mă simțeam mai sigur când cineva era mulțumit de tunsoarea pe care am făcut-o. În curând terminăm de construit și biserica. Ar trebuie să vină părintele să o sfințească. Sper să pot vorbi cu el măcar câteva minute”, spune în filmuleț unul dintre tinerii beneficiari.
Străduința se vede în rezultate
Potrivit profesorilor, unii adolescenți și tineri din penitenciar dau dovadă de mai multă străduință și rezultate mai bune la învățătură decât cei din libertate. Dascălii și-au exprimat deschis emoțiile pe care le-au avut înainte de a veni să predea într-o asemenea instituție, dar și cum a evoluat această stare pe parcursul desfășurării lecțiilor.
„Când am decis să vin încoace parcă am avut o frică. Petrecusem cu ei vreo două ore teoretice, le-am găsit cheița la fiecare elev, iar deja când am venit a treia oară – am venit foarte liber. Când vin ei sunt foarte bucuroși și mă așteaptă curioși ce vom face azi. Și copiii mei m-au încurajat că am încercat ceva nou, iar când mi s-a propus a doua oară, am acceptat din prima”, spune Valentina Gușan, profesoară la Cursul de formare profesională „Tencuitor”.
O altă viață – la libertate
Odată ispășită pedeapsa, la libertate îi așteaptă o viață nouă și multe oportunități. Certificatele de studii, dar și abilitățile practice deprinse în cadrul cursurilor profesionale vor fi „lozul norocos” pentru o integrare cât mai ușoară în societate. Dar și pentru un drum mai departe în viață, orice profesie ar alege. Fundația Regina Pacis a asigurat calitatea cursurilor organizate prin adaptarea sălilor de curs pentru orele practice, dotarea cu inventar modern și materiale necesare, selectarea profesorilor cu experiență și a supravegheat organizarea evaluărilor. Acum vine și cu un mesaj adresat agenților economici, care sunt încurajați să de-a o șansă și persoanelor eliberate din detenție.
„Instituțiile penitenciare trebuie privite ca instituții de reeducare și nicidecum de pedeapsă. Trebuie să le oferim copiilor șansa, astfel încât, odată eliberați, să se poată întoarce în albia normalității, să iasă din acest cerc vicios în care au nimerit și să devină cetățeni activi ai acestei țări, să poată plăti și ei impozite, să-ți poată întreține familia cinstit, prin muncă proprie. Vom continua eforturile noastre în a replica această experiență la nivel național”, a menționat în cadrul documentarului Ilie Zabica, director Fundația Regina Pacis.
„Am văzut cât este de important și cât de mult au priză la copii aceste cursuride instruire și dorința tinerilor de a studia o profesie pentru că, până la urmă, și ei au înțeles, și familiile lor și întreaga societate că, folosindu-și timpul foarte util prin a învăța o profesie poate să ajungă la libertate ca ușor să-ți găsească un loc de muncă. Ceea ce este important și pentru tineri și pentru oricare alte persoane”, declară Liubovi Jugnea-Suveica, șefa Penitenciarului nr. 10 din Goian.
Mai multe detalii despre impresiile elevilor puteți vedea în documentarul „Educația după gratii”, disponibil pe YouTube, pe pagina de Facebook a fundației și pe ReginaPacis.org. Producția video este subtitrată în limbile engleză și italiană.
Filmul documentar „Educația după gratii” a fost produs la inițiativa Fundației Regina Pacis și pune în lumină procesul de instruire a minorilor deținuți în Penitenciarul din Goian, activitate realizată în cadrul proiectului „Extinderea cursurilor de pregătire profesională pentru minorii din Goian”, implementat cu suportul financiar al Asociației Renovabis din Germania.
P.
Vezi și aceste știri

Trei deținuți din Penitenciarul nr. 10 Goian au fost dați în căutare după ce au evadat

Și-au lăsat talentul să evadeze, au urcat pe scenă și au oferit o lecție de viață. Deținuții minori de la Goian au atins un subiect sensibil pentru mulți moldoveni (VIDEO)

Patru deținuți minori de la Goian au atacat un gardian și i-au instigat și pe colegii de celule la nesupuneri în masă

Mâncare puțină, saltele murdare și abuz. Condițiile de detenție ale minorilor de la Penitenciarul Goian, depistate de avocatul poporului

FOTO. Un deținut a evadat din penitenciarul Goian. Poliția cere ajutorul cetățenilor

Prea mulți deținuți, într-o singură închisoare. Avocatul poporului spune că Penitenciarul nr. 13 e suprapopulat
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
