TOP trei cele mai contestate decizii ale Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile

TOP trei cele mai contestate decizii ale Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile

La nici 100 de zile de guvernare, noul Cabinet de miniștri condus de prim-ministra Natalia Gavrilița s-a văzut în situația deloc plăcută de a adopta un șir de decizii nepopulare și dur criticate în societate. Fie că e vorba de criza energetică sau cea pandemică, intențiile autorităților se pare că nu i-au convins pe toți de necesitatea acestor hotărâri.

Perioada în care și-a început activitatea noul Guvern a fost marcată de mai multe crize succesive, unele gestionate prost sau deloc de mai mulți ani. În contextul în care prim-ministra Natalia Gavrilița a prezentat raportul activității executivului pentru cele 100 de zile, am decis să vă prezentăm trei dintre cele mai contestate decizii aprobate de noul Guvern în primele 100 de zile de la învestirea în funcție.

Testarea profesorilor și auxiliarilor din școli - pe cont propriu, odată  la 14 zile

La puțin timp după ce a primit votul de învestitură în Parlament, Guvernul a preluat și gestionarea crizei pandemice. Printre noile măsuri adoptate în cadrul ședinței din 23 august, s-a numărat și decizia prin care cadrele didactice nevaccinate să fie obligate să se testeze odată la două săptămâni pe cont propriu.

Una din primele critici a venit din partea Federației Sindicale a Educației și a Științei din Republica Moldova, care a doua zi a solicitat modificarea sau abrogarea respectivei prevederi, susținând că „măsurile privind securitatea, igiena și sănătatea în muncă nu vor comporta, în nicio situație, obligații financiare din partea lucrătorilor”. Un alt argument al organizației a ținut și de faptul că toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală „fapt ce le permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR”.

În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că este deschisă să poarte un dialog cu sindicatele și deputații din Comisia parlamentară de profil în identificarea unor soluții la această problemă. 

Cum solicitarea de a abroga respectiva prevedere nu a fost satisfăcută, sindicatele s-au adresat premierului Natalia Gavrilița, care însă a reiterat apelul la vaccinare și a susținut că decizia este necesară pentru a garanta siguranța copiilor în școală. Pe de altă parte, sindicatele au insistat pe ideea ca pedagogii să fie scutiți de această obligativitate. Mai mult, la sfârșitul lunii septembrie, organizațiile sindicale anunțau că 18 angajați din sistemul educației au plecat din cauza introducerii acestei obligativități. În replică, Ministerul Educației și Cercetării a susținut că nu a fost înregistrat nici un asemenea caz.

Cinci zile mai târziu, criticilor li s-a alăturat și primarul general al capitalei, Ion Ceban, care a declarat că decizia CNESP va fi nulă pe teritoriul municipiului Chișinău. Mai mult acesta a anunțat că Primăria va suporta costurile testării la COVID-19 a tuturor profesorilor din municipiu. Decizia acestuia a fost criticată de deputații PAS și ministra Sănătății.

Deși criticată, decizia a avut un impact pozitiv asupra ratei de vaccinare, fiind înregistrată o creștere a acesteia, aceasta fiind de 65.2% în sistemul educațional preuniversitar la nivel național, la sfârșitul lunii august, în timp ce în municipiul Chișinău, rata de imunizare ajunge la 94%, după ce la începutul lui septembrie era de 65.2%. Totodată, 450 de instituții de învățământ din țară au raportat o rată de imunizare a personalului în proporție de 100%. Cu toate acestea, primarul general al capitalei, Ion Ceban a anunțat că Primăria va cumpăra mai multe teste și va asigura testarea gratuită a pedagogilor din toate instituțiile din subordinea acestuia.

Stare de urgență și gaze naturale din surse alternative

Un alt subiect care i-a ținut în priză pe guvernanți a fost contractul de achiziție a gazelor naturale. Deși inițial au anunțat că negocierile pe marginea prelungirii sau încheierii unui nou contract cu Gazprom sunt o chestiune economică și nu una politică, spre sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie Guvernul a decis să se implice în această chestiune.

Inițial a fost întrunită Comisia Situații Excepționale care a dispus decretarea stării de alertă în sectorul energetic și folosirea păcurii în procesul de încălzire a locuințelor și instituțiilor publice. În tot acest timp, presiunea în conducte scădea, Gazprom livrând doar 66% din necesarul de gaz al Republicii Moldova (asta deși pentru mia de metri cubi în octombrie s-a plătit 790 de dolari). Guvernul s-a văzut nevoit să treacă la planul B - decretarea Stării de Urgență în sectorul energetic.

VEZI ȘI: Regim special de procurare a gazului, consum rațional și colectare rapidă a plăților! Ce se schimbă în țară odată cu instituirea stării de urgență

Decizia a fost criticată dur de opoziție care nu a ezitat să o compare cu „un nou furt al miliardului”, având în vedere că Starea de Urgență era solicitată pentru a se permite procurarea gazului natural din surse  alternative. Declarată pentru perioada 20 octombrie - 20 noiembrie, starea de urgență a permis Comisiei Situații Excepționale să aloce surse financiare din bugetul de stat pentru capitalizarea Energocomului, care la rândul său să procure gaz din alte părți, ca să asigure presiunea necesară pentru funcționarea sistemului de distribuție a gazului.

CITEȘTE ȘI: Guvernul față-n față cu criza gazelor: La ce întrebări (NU) a răspuns prim-ministra Natalia Gavrilița

Cele mai multe critici le-a stârnit lipsa unor informații clare despre prețul la care Republica Moldova a procurat gazele naturale și câți bani au fost achitați. În declarațiile lor, oficialii invocau secretul comercial.

Acordul cu Gazprom

După mai multe săptămâni de negocieri intense, calificate de mai multe voci drept „un adevărat șantaj energetic” din partea Rusiei, guvernanții de la Chișinău au reușit să ajungă totuși la un acord cu concernul rus Gazprom în privința continuității livrărilor de gaz natural pentru următorii cinci ani. Deși inițial a fost anunțat faptul că a fost acceptată formula propusă de partea moldovenească, care era considerată mai favorabilă, prețul și condiționalitățile politice nu au fost făcute publice imediat.

TE-AR PUTEA INTERESA: Criza gazului rusesc din Europa și efectele asupra Republicii Moldova. De ce experții cred că tarifele vor crește inevitabil

De altfel, în tot cursul negocierilor, responsabilii de relația cu Gazprom au oferit foarte puține detalii, fiind criticați dur de presă și societatea civilă pentru acest mod de comunicare. În același timp, deși noul acord garanta că Republica Moldova nu va îngheța la iarnă, totuși prețul la care urma să fie procurat gazul era de câteva ori mai mare - 450 dolari pentru mia de metri cubi.

O altă problemă, semnalată de societatea civilă este legată și de una din condiționalitățile politice acceptate de guvernare. Mai exact, aceasta vizează implementarea Pachetului energetic III, care prevede inclusiv lichidarea monopolului Moldovagaz de pe piața energetică, lucru care însă nu ar putea să se întâmple atât timp cât nu se ajunge la un acord privind plata datoriilor istorice le malulului drept al Nistrului.

VEZI ȘI: Tabloul gazelor naturale în Republica Moldova: Consumatorii casnici și-au crescut simțitor cantitățile utilizate în ultimii ani

Mai mult, noul protocol pare a fi unul fragil din moment ce în cazul în care Moldovagaz și Gazprom nu ajung, până la 1 mai 2022, la un acord cu privire la achitarea datoriei, contractul ar putea fi reziliat (la solicitarea uneia dintre părți). În plus, protocolul prevede și semnarea unui acord interguvernamental moldo-rus, până la finele anului viitor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, contractul de livrare a gazelor poate fi reziliat. 

În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut 63 de mandate în Parlament, fiind pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un partid de dreapta obține o majoritate absolută în Legislativ. Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit pe 6 august curent, cu voturile a 61 de deputați PAS. În cadrul aceleași ședințe a fost adoptată și hotărârea privind modificarea numărului de ministere, noua structură a executivului fiind formată din 13 ministere și nu din nouă cum era din 2017. 

Menționăm că Guvernul Gavrilița a  introdus pentru prima dată în structura executivului portofoliul de viceprim-ministru pe digitalizare, care este deținut de Iurie Țurcanu.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
EDITORIAL | Șantajul gazelor rusești sau despre moștenirea tridentului Dodon – Chicu – Greceanîi

EDITORIAL | Șantajul gazelor rusești sau despre moștenirea tridentului Dodon – Chicu – Greceanîi

Moldovagaz a cerut ANRE-ului ca devierile financiare de 1,4 miliarde de lei să nu fie incluse temporar în tarifele la gaze naturale. Ceban: „Urma să adăugăm încă 1,9 lei la calcul”

Moldovagaz a cerut ANRE-ului ca devierile financiare de 1,4 miliarde de lei să nu fie incluse temporar în tarifele la gaze naturale. Ceban: „Urma să adăugăm încă 1,9 lei la calcul”

Testarea obligatorie a pedagogilor: Sindicatele din educație au expediat o scrisoare oficială în adresa premierului . Reacția lui Nemerenco (DOC)

Testarea obligatorie a pedagogilor: Sindicatele din educație au expediat o scrisoare oficială în adresa premierului . Reacția lui Nemerenco (DOC)

Primăria anunță licitație publică pentru cumpărarea testelor pentru testarea profesorilor din capitală. Ceban: „Costul variaza de la 13 lei la 70 de lei per test”

Primăria anunță licitație publică pentru cumpărarea testelor pentru testarea profesorilor din capitală. Ceban: „Costul variaza de la 13 lei la 70 de lei per test”

Ultima oră! Guvernul Gavrilița - învestit!

Ultima oră! Guvernul Gavrilița - învestit!

Maia Sandu, după jurământul noilor miniștri: Orice decizie ce o veți lua, să pornească de la nevoia cetățeanului. Să vă faceți lucrul cu onoare

Maia Sandu, după jurământul noilor miniștri: Orice decizie ce o veți lua, să pornească de la nevoia cetățeanului. Să vă faceți lucrul cu onoare

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.