MoldovaGaz a prezentat ANRE-ului setul de date pentru calculul noului tarif la gazele naturale pentru consumatorii finali. Printre acestea și calculele ce țin de devierile tarifare acumulate în perioada anilor 2011-2021 și care constituie 1,4 miliarde de lei. Totuși, entitatea a solicitat ANRE-ului ca acest deficit să nu fie inclus la această etapă în noul tarif. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de Administrație al SA „Modovagaz”, Vadim Ceban, într-o conferință de presă.
„Conform metodologiei, trebuie să prezentăm, la calculul tarifelor ce se aprobă de ANRE, inclusiv devierile financiare. De data aceasta, am mers în întâmpinarea consumatorilor. Astfel, suma devierilor financiare negative, care în mod normal trebuia să o recuperăm din contul noului tarif, și care constituie 1,474 miliarde lei, noi am prezentat către ANRE într-un fișier separat, când am prezentat calculele și am solicitat ca această sumă să fie amânată pentru perioadele ulterioare”, a spus președintele Consiliului de Administrație al SA „Modovagaz”, a spus Vadim Ceban.
Ceban a precizat că, astfel, s-ar evita impactul și mai simțitor al majorării prețului la gaze naturale pentru consumatorul final. Potrivit lui, dacă se prevedea recuperarea deficitului menționat, tariful nou ar fi putut să crească suplimentar, cu încă aproape doi lei.
„Această sumă constituie circa 78% din toate costurile de transport, distribuție și furnizare”, a mai specificat Vadim Ceban.
Amintim că, tariful nou, aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și anunțat la 9 noiembrie este de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz. Tariful stabilit nu include TVA și este unul provizoriu, iar până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revizuit. Tariful anunțat a fost majorat de 2,4 ori, comparativ cu precedentul care era de 4 lei și 20 de bani. ANRE a aprobat cererea MoldovaGaz, iar noul preț provizoriu va fi aplicat din 1 noiembrie.
„Consiliul de administrare al ANRE decide: Se aprobă prețul provizoriu reglementat pentru furnizarea gazului natural de către MoldovaGaz. ANRE va reexamina, până la 30 noiembrie 2021, prețul provizoriu reglementat”, a citit decizia Sergiu Jomir.
În aceste condiții, până la o decizie ulterioară, cetățenii R. Moldova vor achita de 2,4 ori mai mult pentru gazul natural. Mai exact, anterior, prețul a crescut de la 4 lei și 20 de bani, la 10 lei și 26 de bani.
Șeful ANRE, Ștefan Creangă, a menționat că în prezent MoldovaGaz a acumulat devieri tarifare de circa 1,5 miliarde de lei, situație ce trebuie examinată și că aceste devieri ar urma să fie incluse treptat în tariful nou ca să fie acoperite.
Vezi și aceste știri

Scumpiri în lanț, din cauza tarifelor la gaz. Directorul ANRE prognozează prețuri mai mari la energia termică, cea electrică și la apa și canalizare

Tarifele la gaze ar putea scădea, începând cu luna decembrie. Declarația directorului ANRE

Ultima oră! 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz - este tariful provizoriu aprobat de ANRE (VIDEO)
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
