Întreprinderile de distribuție a gazelor naturale vor fuziona într-o singură instituție. Șeful MoldovaGaz: Anual vor fi economisite 110 milioane de lei

Întreprinderile de distribuție a gazelor naturale vor fuziona într-o singură instituție. Șeful MoldovaGaz: Anual vor fi economisite 110 milioane de lei

12 întreprinderi de distribuție a gazelor naturale din R. Moldova vor fuziona într-o singură întreprinde. Astfel, vor fi reduse unele costuri de transportarea a gazului. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al SA „Modovagaz”, Vadim Ceban, într-o conferință de presă. 

Șeful MoldovaGaz anunță un program de reorganizare a întreprinderilor de distribuție a gazelor naturale. Scopul propus sunt diminuarea unor costuri de transportare. Mai exact, anual vor fi economisite 110 milioane de lei, estimează Vadim Ceban.

„Noi nu putem influența asupra prețului de achiziție a gazelor naturale. Pentru aceasta este o formulă de calcul. Noi putem influența doar costurile constante, anume ce se referă la costurile de distribuție și transport a gazelor naturale. Azi anunț oficial că venim cu un program de reorganizare. Primul pas se referă la reorganizarea companiilor de distribuție și cred că anul viitor, la finele lunii noiembrie vor fi adoptate deciziile la nivel de organe de conducere S.A. MoldovaGaz privind inițierea procedurii de fuzionare a întreprinderilor de distribuție”, a spus Vadim Ceban.

Publicitate

Cele 12 întreprinderi vor fuziona într-o singură întreprindere - „Distribuție Gaz”. Această entitate va asigura distribuția de gaze naturale pentru 766.800 de consumatori. Iar numărul de angajați ar urma să fie redus de la 4.358 de angajați la 3.874 angajați.

...

„Astfel, vom reduce anumite tarife care sunt multe la număr calculând pentru fiecare întreprindere. O să avem doar trei tarife de distribuție la nivel de o întreprindere. Acest lucru ne va ajuta să centralizăm sursele financiare în cadrul unei întreprinderi. Respectiv, gestionarea, managementul financiar, administrativ și altfel de management tehnic vor fi mult mai eficient”, a adăugat Ceban.

...

AGORA menționează că adițional contractului de achiziționare a gazelor naturale din Federația Rusă, părțile au semnat un protocol. Potrivit prevederilor, MoldovaGaz urmează să încheie cu partea rusă un acord de reglementare a datoriei către Gazprom. Termenul limită, stabilit este luna mai, 2022. Aceasta însă doar după ce țara noastră va desfășura un audit al datoriei, precizează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Părțile au convenit că până la intrarea în vigoare a acordului interguvernamental, până la finele anului 2022, este inadmisibilă aplicarea sancțiunilor pentru MoldovaGaz. La fel se interzice reorganizarea instituției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal