PODCAST | Sectorul apărării și securității rămâne a fi unul din cele mai puțin transparente din lume

PODCAST | Sectorul apărării și securității rămâne a fi unul din cele mai puțin transparente din lume

Corupția în sectorul apărării și securității poate duce la declanșarea și întreținerea conflictelor violente, menționează Alex  Streleț în cadrul celui de-al șaselea episod de podcast, lansat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI din Bălți în cadrul proiectului „Voices for democracy: un podcast cu conversații anticorupție”.

Alex Streleț este moldoveanul care a activat în calitate de Ofițer de Proiect la Transparency International Defense & Security cu sediul la Londra, participând direct la elaborarea GDI, adică Government Defence Integrity Index (Indexul global care măsoară riscul corupției în sectorul apărării și securității).

În acest episod, discutăm cu Alex despre misiunea proiectului Transparency International Defense & Security, mijloacele prin care se încearcă realizarea acestei misiuni, despre ce  prezintă Government Defence Integrity Index, pârghiile necesare pentru a combate corupția din domeniul securității și apărării, dar și despre măsurile ce ar trebui să fie adoptate de guverne pentru a consolida nivelul de integritate al sectorului apărării în era covid și post-covid.

Publicitate

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1135590334&color=%23ff5500&auto_play=true&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Highlights din intervențiile invitatului:

· Fenomenul corupției în sectorul apărării și securității poate duce la declanșarea și întreținerea conflictelor violente, poate afecta negativ dezvoltarea unei țări și poate consuma niveluri disproporționate de bani publici.

· Misiunea Transparency International Defense & Security este de a reduce riscul corupției forțelor armate din întreaga lume, precum și de a îmbunătăți nivelul de transparență în cadrul proceselor de transferuri de arme.

· GDI (Government Defence Integrity Index) măsoară riscul de corupție în sectorul apărării și securității în aproape 90 de țări, mai exact GDI evaluează existența, eficacitatea și aplicarea contrariilor instituționale în cinci domenii cheie cu risc de corupție și oferă date despre performanța guvernelor cu privire la o serie de probleme de corupție.

· Criza coronavirusului a exacerbat vulnerabilitățile sectorului apărării la manifestările de corupție, în contextul în care, în diverse state, forțele armate au fost implicate, într-un fel sau altul, în gestionarea crizei. Spre exemplu, în Columbia o bună parte din resursele destinate combaterii pandemiei au fost delapidate (peste 660 de mii de dolari alocați pentru echipament de protecție pentru armată au fost transmiși către conturi fantomă). Se poate spune că aceste evoluții puteau fi evitate dacă existau structuri de supraveghere funcționale și sectoare ale apărării bine guvernate.

Podcastul „Anti-corruption Conversations” este realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, o organizație non-profit din Bălți, care a fost înființată în 2003 de un grup de studenți în drept, pentru a apăra și promova drepturile omului în Moldova. Proiectul își propune să crească gradul de conștientizare a populației în raport cu fenomenul de corupție, prin producerea a 24 de episoade de podcast pe probleme legate de buna guvernare, cu participarea a 12 vorbitori americani și 12 moldoveni.

Printre vorbitorii podcastului se numără Matthew Stephenson (profesor la Harvard Law School), Susan Rose-Ackerman (profesor la Yale Law School), Nathan Bocks (primarul or. Holland, Michigan), James Wasserstrom (diplomat american), Danielle Brian (director al proiectului privind supravegherea guvernului - POGO), Kayuyum Koban (consilier la EducationUSA), Matthew Winters (profesor la Universitatea din Illinois), Brian Taylor (profesor de guvern, Michigan), Maggie Lemere (producătoare de film), Chris Flowers (American Councils for International Education), Kevin E. Davis (Director, Transparency International SUA), Olesea Stamate (ex-ministră a Justiției din Republica Moldova), Dan Perciun (deputat în Parlamentul Republicii Moldova), Liliana Nicolaescu Onofrei (ex-ministră a Educației), Ion Pruteanu (Centrul Național Anticorupție), Lidia Sanduleac (Ministerul Afacerilor Interne).

Puteți accesa materialul integral pe pagina de SoundCloud a podcastului.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal