Adunarea Generală a Procurorilor, amânată repetat. Motivul - situația epidemiologică îngrijorătoare și recomandările CNESP

Adunarea Generală a Procurorilor, amânată repetat. Motivul - situația epidemiologică îngrijorătoare și recomandările CNESP

Ședința Adunării Generale a Procurorilor convocată pentru 19 noiembrie se amână din cauza situației epidemiologice din țară. Decizia a fost aprobată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), la ședința din 11 noiembrie.

Convocarea Adunării generale a procurorilor se amână. CSP urmează să stabilească o altă dată pentru întrunire. La fel, se suspendă procedurile organizatorice ce țin de Adunarea Generală.

Decizia CSP este determinată de situația pandemică din țară. Membrii CSP și-au manifestat îngrijorarea privind condițiile de desfășurare a ședinței așa, încât să fie asigurată aplicarea măsurilor de siguranță epidemiologică prevăzute de CNESP.

Publicitate

Printre soluțiile vociferate s-a enumerat posibilitatea desfășurării întrunirii în incinta Palatului Național, unde sunt prevăzute peste 2.000 de locuri. Iar în coridorul instituției să se desfășoare procedura de vot.

La fel, s-a examinat posibilitatea desfășurării adunării în regim online. Însă membrii CSP au constatat că, astfel, nu va putea fi asigurat secretul votului.

Amintim că, anterior, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis convocarea Adunării Generale a Procurorilor pentru data de 19 noiembrie. Decizia a fost luată după lungi discuții. Printre subiectele de pe agendă se regăsește și alegerea membrilor procurori și a supleanților acestora în cadrul CSP, precum și a celor care fac parte din colegiile subordonate CSP.

„Mandatul Consiliului Superior al Procurorilor a început, de fapt, la 1 ianuarie 2018. La 28 mai 2020 a fost o încercare de a fi convocată Adunarea Generală, însă în situația pandemică din țară, această a fost amânată. CSP este în mandatul său legal până la 21 decembrie 2021, iar membrilor colegiilor din subordine, toate trei colegii, le-a fost prelungit mandatul prin lege până la alegerea noilor membri, care va avea loc la următoarea Adunare Generală ”, a precizat președinta CSP, Angela Motuzoc.

Totodată, în cadrul Adunării Generale va avea loc alegerea membrilor în Comisia de alegere și în Comisia de examinare a contestațiilor, alegerea membrilor procurori și a supleanților acestora în Colegiul pentru selecția și carieră, Colegiul pentru evaluarea performanțelor și Colegiul de disciplină și etică, precum și modificarea regulamentului Adunării Generale a Procurorilor.

Adunarea Generală a Procurorilor trebuia să aibă loc pe 1 iulie 2020. Ulterior, aceasta a fost amânată, în contextul situației epidemiologice și recomandărilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Menționăm că ultima Adunare Generală a Procurorilor a avut loc pe 28 februarie 2020. Noul procuror general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a venit cu un discurs critic în fața acuzatorilor de stat.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal