Cei șase inculpați condamnați pentru tentativa de asasinare a lui Plahotniuc, achitați

Cei șase inculpați condamnați pentru tentativa de asasinare a lui Plahotniuc, achitați

Curtea de Apel (CA) a enunțat la 11 noiembrie decizia prin care cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, condamnați anterior la închisoare, au fost achitați, notează Ziarul de Gardă. 

Decizia instanței prevede respingerea ca nefondat a apelului procurorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

La fel, au fost admise apelurile avocaților în interesele inculpaților Melnic Igor, Chirov Stepan, Cojocari Ivan, Șevcenco Dmitrii, Zabolotnîi Valerian și s-a casat sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 2 aprilie 2018.

Publicitate

„Se achită Zabolotnîi Valerian, Șevcenco Dmitrii, Chirov Stepan. Se achită Cojocari Ivan, învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 26, 46, 145 al. 2 lit. a din Codul Penal pe motiv că nu s-a constatat existența faptei. Sentința în partea condamnării în baza art. 362 se menține.

Se constată faptul deținerii lui Cojocari Ivan în condiții contrare art. 3 CEDO în Penitenciarul nr. 13 în perioada 10.04.2017 – 02.04.2018. Pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de cinci ani, stabilită prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, se reduce cu 150 de zile cu dispunerea eliberării imediate din sala de judecată dacă nu este reținut pe alte cauze penale. Perioada rămasă, de 208 zile se acordă mecanism compensatoriu în formă bănească, de 10.400 de lei.

Se achită Dragulea Vasile. Se menține sentința în partea condamnării lui Dragulea Vasile în baza art. 362. Ținînd cont de perioada aflării în arest a considera pedeapsa executată.

Se achită Melnic Igor. Melnic Igor, recunoscut vinovat de săvârșirea acțiunii prevăzute de art. 362 a-i aplica închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru un an. Prin cumul parțial a-i stabili o pedeapsă cu închisoare pe un termen de patru ani și șapte luni de închisoare. Termenul executării pedepsei a calcula cu includerea în această perioadă durata aflării în arest din 7 aprilie 2017 până la 11 noiembrie 2021”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

Astfel, cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, au fost achitați.

ZdG mai notează că cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, au fost condamnați de prima instanță la ani grei de închisoare. Sențința a fost citită pe 2 aprilie 2018, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu câteva zile înainte ca să expire termenul maxim, de un an, în care bănuiții puteau fi ținuți în arest preventiv. Valerian Zabolotnîi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de timp închis. Alte cinci persoane au primit pedepse de la 3 la 11 ani de detenție.

La solicitarea procurorilor, la 18 decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat sentințe mai dure pentru cei șase presupuși asasini a lui Vladimir Plahotniuc.

Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valerian Zabolotnîi – 23 de ani de închisoase. Instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani. Stepan Chirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitrii Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.

Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valerian Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică: „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”.

Vezi continuarea articolului aici.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal