În Moldova ar putea fi creat Inspectoratul Social de Stat cu împuterniciri de sancționare în caz de plăți acordate ilegal pentru ajutor social

În Moldova ar putea fi creat Inspectoratul Social de Stat cu împuterniciri de sancționare în caz de plăți acordate ilegal pentru ajutor social

În R. Moldova ar putea fi creată o nou entitate -  Inspectoratul Social de Stat. Instituția ar urma să poată întocmi procese verbale și să aplice sancțiuni contravenționale în cazurile în care se constată plăți acordate ilegal beneficiarilor de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului. Inițiativa vine din partea deputaților PAS care afirmă că, în prezent, Inspecția socială nu dispune de suficiente pârghii ca să acționeze în astfel de situații.

Autorii inițiativei legislative invocă mai multe date. Astfel, doar în anul 2020, Inspecția Socială a constatat și a raportat 1919 de neregularități din 997 de cereri de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului. Rata de depistare a cererilor cu încălcări a constituit 95,6%. Ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăți necuvenite a fost de 60,2%. Din suma verificată de 8,304 milioane de lei, valoarea plăților acordate ilegal beneficiarilor de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului a fost de 2,437 milioane de lei. După recomandările Inspecției Sociale au fost rambursate doar 144 mii lei.

Prin urmare, Inspecție Socială sesizează că nu dispune de suficiente pârghii ca să acționeze și că se confruntă cu lipsa de reacție a entităților inspectate, iar de cele mai multe ori, recomandările înaintate pentru soluționare sunt ignorate. În plus, unele instituții teritoriale de asistență socială ar încălca termenul de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea prestaților sociale. 

Publicitate

Unele instituții ar refuza să ofere informații necesare autorităților de inspectare. Se constată și lipsa reglementărilor normative de competența Inspecție Sociale de constata contravenții, de a emite procese verbale și a aplica sancțiuni contravenționale.

Astfel, deputații PAS propun instituirea Inspectoratului Social de Stat care va avea împuternicirea de a constata contravenții, de a întocmi procese verbale și de a aplica sancțiuni contravenționale.

Se propun modificări la Legea Asistenței sociale, Legea cu privire la ajutorul social, Legea cu privire la serviciile sociale și Codul Contravențional.

Inițiativa PAS urmează să fie examinată de deputați și supusă votului în Parlament.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal