Legitima apărare, între limită și infracțiune: De ce unii oameni au fost condamnați penal, chiar dacă s-au apărat

Legitima apărare, între limită și infracțiune: De ce unii oameni au fost condamnați penal, chiar dacă s-au apărat

De cele mai multe ori, atunci când o persoană este atacată de cineva, apare instinctul de apărare, precum și cel de supraviețuire. În acele clipe, persoana este capabilă să recurgă la acțiuni involuntare, doar pentru a-și salva viața. Astfel, legitima apărare este unul dintre argumentele care înlătură caracterul penal al faptelor, iar persoana, în astfel de cazuri, nu este trasă la răspundere. Cu toate acestea, chiar și cei care se apără pot fi condamnați penal. AGORA a discutat cu experta Mariana Grama (Timotin), doctor în drept, conferențiar universitar la Departamentul Drept penal al Facultății Drept a Universității de Stat din Moldova, pentru a afla, unde este totuși limita dintre legitima apărare și infracțiune.

Ce reprezintă legitima apărare?

Legitima apărare este definită în art. 36 din Codul penal al Republicii Moldova, potrivit căruia: (1) Nu constituie infracțiune fapta prevăzută de legea penală, săvârșită în stare de legitimă apărare. (2) Este în stare de legitimă apărare persoana care comite fapta pentru a respinge un atac direct, imediat, material și real, îndreptat împotriva sa, a altei persoane sau împotriva unui interes public și care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.

Alineatul trei al aceluiași articol stipulează și faptul că este în legitimă apărare și persoana care săvârșește fapta, prevăzută la alin.(2), pentru a împiedica pătrunderea, însoțită de violență periculoasă pentru viața sau sănătatea persoanei ori de amenințarea cu aplicarea unei asemenea violențe, într-un spațiu de locuit sau într-o altă încăpere.

 Limita dintre legitima apărare și infracțiune

Potrivit profesoarei, fapta comisă în legitimă apărare este o infracțiune. Totuși, aceasta nu se pedepsește pentru că dreptul de a acționa în legitimă apărare este unul  oferit de legea penală. 

„Atât timp cât persoana respectă condițiile prevăzute în Codul Penal, apărarea este una legitimă. Dacă nu sunt respectate  condițiile, atunci fapta persoanei este calificată drept infracțiune. Toate condițiile legitimei apărări se împart în două grupuri: condiții referitoare la atac și condiții referitoare la apărare”, notează Mariana  Grama.

Astfel, pentru ca apărarea contra unui atac să fie considerată legitimă, atacul trebuie să fie direct, imediat, material și real, îndreptat împotriva sa, a altei persoane sau împotriva unui interes public și care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Doar contra unui astfel de atac ne putem apăra, explică experta. Pentru a fi considerat atac, acesta ar trebui să fie:

 • Social periculos -  să constituie o infracțiune.
 • Direct - să pună în pericol valorile sociale, ocrotite de lege, în mod nemijlocit  (de ex., agresorul îndreaptă arma spre victimă sau o lovește. De regulă, între agresor și victimă nu este niciun obstacol sau obstacolul existent poate fi ușor înlăturat).
 • Imediat - s-a declanșat deja sau foarte repede urmează să se declanșeze.
 • Material, care constă din acte materializate în lumea obiectivă (de regulă, acțiuni ale agresorului. Mai sunt discuții și referitor la faptul dacă inacțiunea poate constitui atac, însă la acest subiect nu există o părere unică). Injuriile, înscrisurile nu constituie atac material.
 • Real, adică să existe în realitate sau să existe o amenințare reală de atac (depinde de specificul structurii componenței infracțiunii, deși în cazul unei amenințări de atac, în special fără martori, va fi mai problematic să dovedim că am fost în legitimă apărare).

Cum trebuie să fie apărarea ca să fie legitimă

Este posibil să te aperi chiar și atunci când poți alege alt mod de comportare. De exemplu: să fugi de la locul faptei, să soliciți ajutor de la terțe persoane sau de la poliție.

Mariana Grama, doctor în drept, conferențiar universitar
.

Mariana Grama punctează că prejudiciul cauzat în stare de legitimă apărare nu este reperat de victimă dacă nu a depășit limitele ei, iar dacă, în momentul apărării împotriva unui atac injust, s-a cauzat prejudiciu unei alte persoane, atunci va fi reparat de atacator.

„Conceptul de „depășire a limitelor legale ale legitimei apărări” nu este definit în lege. Din acest motiv, practica judiciară, convențional, a împărțit toate cazurile de depășire a limitelor legale ale legitimei apărări în patru grupuri”, explică profesoara.

Instanța de judecată, în fiecare caz concret trebuie să analizeze foarte minuțios toate împrejurările comiterii atacului, dar și cele ale apărării.

Mariana Grama, doctor în drept, conferențiar universitar

Dauna cauzată în urma apărării, mai mare, mai mică sau egală cu dauna cauzată prin atac?

Mariana Grama afirmă că apărarea trebuie să fie proporțională cu împrejurările și gravitatea atacului. Astfel, în caz de atac grav, ar trebui să fie o apărare gravă, iar în caz de atac mai uşor, şi apărarea să fie mai uşoară.

„De exemplu, în caz de atac asupra vieţii, se poate răspunde cu apărare contra vieţii agresorului, în caz de atac contra integrităţii corporale, să se răspundă cu apărare contra integrităţii corporale a agresorului etc. Sigur că nu se poate face un calcul matematic în astfel de cazuri, de aceea se va ţine cont de tulburarea şi emoţia inerentă conflictului dintre atacator şi cel agresat. În acest context, trebuie analizați mai mulți factori: gradul de pericol social al atacului, caracterul și tipul mijloacelor folosite de atacator, caracterul și tipul mijloacelor folosite de cel ce se apără, personalitatea atacantului (înalt, scund, tânăr, bătrân, sportiv, recidivist, minor, persoană cu dizabilități etc), locul, momentul atacului, obiectul la care s-a atentat ș.a. factori”, a explicat jurista.

Utilizarea armei de foc

„În cazul legitimei apărări, dacă se utilizează arma de foc, finalul poate fi diferit, în funcție de un șir de factori. În general, dacă este posibil, ar fi de dorit să nu ducă la decesul victimei, dar, în situații de atacuri violente, este clar ca nu are persoana timp mult pentru a se gândi, a ținti într-un anume loc și a trage din armă, gândindu-se să nu omoare agresorul”, susține intervievata.

În primul rând se verifică dacă arma este deținută legal. În al doilea rând, care au fost împrejurările atacului și cele ale apărării, viteza cu care a avut loc atacul, timpul, locul, personalitatea agresorului ș.a. Cel mai regretabil în așa situații este faptul că, instanțele de judecată nu au o practică uniformă în acest sens.

Mariana Grama, doctor în drept, conferențiar universitar

Totodată, profesoara a notat că este cunoscut în practica judiciară cazul când pentru a se apăra de viol, victima a lovit agresorul cu o vază în cap și, ca urmare, acesta a decedat. Cazul a fost calificat drept legitimă apărare. La fel, poate fi și cu arma de foc.

„Psihologii susțin că, în situația în care o persoană este atacată de către cineva, apare instinctul de apărare sau conservare, precum şi cel de supraviețuire. Durata acestui instinct este de trei-cinci minute, perioadă în care este degajată adrenalina în sânge. În acest timp, persoana este capabilă să recurgă la acțiuni involuntare, de aceea, modul în care se comportă aceasta poate fi total inadecvat. Abia post-factum, persoana conştientizează cele săvârşite. Atunci când toate modificările fiziologice care au avut loc se reechilibrează, apar reacţii emoţionale, printre care poate fi şi cea de negare: Ce-am făcut? Ce s-a întâmplat cu mine? De ce am procedat astfel?”, explică ea.

Legitimă apărare: Exemple

„Practica judiciară din țara noastră cunoaște și alte situații de legitimă apărare, deși instanțele de judecată aplică această normă cu mare precauție. Dacă ar fi să vorbim despre exemple abstracte, atunci menționăm că apărarea este legitimă atunci când, de ex., suntem atacați cu un cuțit și noi ne apărăm la fel cu un cuțit sau cu un alt mijloc care, la moment ne cade sub mână (de ex., rupem un par din gardul de alături.)”, explică experta.

Nu este legitimă apărarea cu mijloace care pun în pericol viața și sănătatea mai multor persoane, de ex., curent electric, substanțe explozive. Nu este legitimă apărarea de ex., când am prins pungașul hoțul în casă și el nu opune rezistență, dar noi îl înjunghiem cu un cuțit.

Mariana Grama, doctor în drept, conferențiar universitar

Potrivit Marianei Grama, cele mai multe întrebări apar atunci când violența aplicată în momentul apărării, mijloacele și metodele utilizate duc la decesul agresorului.

„În restul cazurilor, nu ar trebui să apară niciun fel de întrebări către cel ce s-a apărat, deși instanțele noastre de judecată, se pare că au frică să aplice prevederile Codului Penal. Deseori instanțele noastre chiar și atunci când agresorul pătrunde în casele oamenilor, iar pătrunderea este însoțită de violență sau de aplicarea armei de foc nu consideră că este apărarea legitimă. În opinia noastră această abordare este greșită. Altfel, care ar fi rostul existenței în lege a instituției legitimei apărări. Ori statul își apără cetățenii și interesele lor, ori, dacă nu este capabil statul, atunci, să le permită oamenilor ca să o facă singuri”, punctează profesoara.

Cadrului legal, în ceea ce privește legitima apărare - incomplet

Cadrul legal existent ar trebui perfecționat în sensul includerii conceptului de „depășire a limitelor legale ale legitimei apărări” care, actualmente, nu este deloc clar nici pentru doctrina penală, dar nici pentru practica judiciară, spune experta.

„Este imperios necesară o hotărâre explicativă a Plenului Curții Supreme de Justiție în materia legitimei apărări, dar și a altor cauze care înlătură caracterul penal al faptei (ex., starea de extremă necesitate, riscul întemeiat etc) care, în baza generalizării practicii judiciare existente, ar veni cu diverse interpretări atât de necesare instanțelor de judecată în materia aplicării normelor vis-a-vis de instituția legitimei apărări, cu atât mai mult că practica judiciară este atât de diferită, uneori chiar, în opinia noastră, neconformă cu legea penală”, a relatat Mariana Grama.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
SUA justifică la ONU uciderea generalului Soleimani ca legitimă apărare

SUA justifică la ONU uciderea generalului Soleimani ca legitimă apărare

Preoții din Rusia nu vor mai binecuvânta armele de distrugere în masă, ci doar pe cele de autoapărare

Preoții din Rusia nu vor mai binecuvânta armele de distrugere în masă, ci doar pe cele de autoapărare

Angajați ai fostei Direcții nr. 5, învinuiți de răpirea unei persoane. Apărătorii victimei au acționat Moldova la CEDO

Angajați ai fostei Direcții nr. 5, învinuiți de răpirea unei persoane. Apărătorii victimei au acționat Moldova la CEDO

Advertoriale
La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

La Chișinău a avut loc primul HEALTH TECH FORUM Moldova (VIDEO)

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Urmează să mergi într-o vacanță, dar nu știi câte medicamente trebuie să ai în valiză? Ți-am pregătit o listă care îți poate fi de ajutor

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

Impactul războiului din Ucraina asupra persoanelor cu dublă cetățenie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • 2
  ANI a finalizat controlul averii și intereselor personale inițiat în privința Maiei Sandu. Ce a constatat inspectorul (DOC)
 • 3
  Din 1 iulie, toți analogii de insulină, teste la glicemie și pungi colectoare pentru stome, vor fi compensate de CNAM
 • 4
  Vladimir Putin ar urma să participe la summitul G20. Kremlin informează că liderul de la Moscova a acceptat invitația
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.