
„Afișarea zilnică niciodată nu a reflectat realitatea la zi”. Ministra Sănătății explică eroarea privind raportarea numărului de decese asociate COVID-19
După ce au fost identificate mai multe decese cauzate de infecția COVID-19, cu vechime de până la un an și care nu au ajuns să fie raportate, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat cum s-a produs confuzia. Potrivit șefei de la Sănătate, deși zilnic se anunță un număr de decese, în realitate cifra reflectă doar cazurile care au reușit să fie raportate.
・
„Din cauza presiunii pandemiei asupra Sistemului de sănătate, unii medici și conducători de instituții nu raportau la timp cazurile de deces. Acestea ajungeau să fie incluse în raportul național abia după câteva zile, săptămâni sau luni. Avem cazuri care au fost depistate la distanță de un an. Cifrele deceselor zilnice care erau afișate în fiecare zi pe pagina Ministerului Sănătății nu au inclus niciodată decesele care surveneau în ultimele 24 de ore, dar doar creau această imagine. Acestea erau doar cazurile de decese raportate în acea zi în sistemul național de evidență”, explică Ala Nemerenco.
Spre exemplu, la 10 noiembrie, a fost publicată prima rectificare. Din 60 de cazuri raportate, nouă cazuri erau mai vechi și nici cele 51 nu erau cele înregistrate în 24 de ore. Dintre cazurile din 11 noiembrie, când au fost raportate 70 de decese - doar 15 cazuri erau din ultimele 24 de ore. „Dar aceasta nu înseamnă că au fost înregistrate doar 15 decese pe toată țara în această zi. Suntem siguri că, în următoarele zile vor mai veni raportări”, spune Nemerenco.
Situația ar avea rădăcini încă de la începutul pandemiei. Nemerenco remarcă perioade în care se raporta o cifră constantă de decese, așa-numitele „platouri”, ceea ce nu poate fi decât în cazul numărului de infectări zilnice. Ministra susține, cu referire la activitatea predecesorilor săi de la Ministerul Sănătății, că, anterior, cifrele ar fi fost ajustate și de instituție.
„Cazurile au fost raportate zilnici, nu mai mult decât o anumită cifră, fiind ajustate frecvent. Noi avem și vom avea o altă abordare. Nu vom ajusta nicio cifră și le vom declara, pe măsura înregistrării și raportării lor imediate”, spune Nemerenco.
Principala problemă ar fi că această practică de raportare întârziată distorsionează înțelegerea valurilor de pandemie. „Recent, s-au depistat 200 de cazuri care au fost înregistrate demult, dar nu au fost raportate în sistem și acum trebuie introduse. Conducerea MS nu a fost informată despre această situație”, afirmă ministra.
Potrivit explicațiilor sale, întârzierile privind raportarea pacienților COVID-19 decedați ar avea mai multe explicații, printre care:
- unele cazuri trebuiau investigate mai mult ca să fie determinată cauza decesului;
- notele informative recepționate de ANSP de la instituțiile medicale nu conțineau întotdeauna data deceselor sau IDNP-ul persoanei și trebuiau returnate și revizuite;
- raportarea deceselor înregistrate la domiciliu trecea prin procese birocratice.
În continuare, drept soluție în situația creată, ministra spune că urmează să fie instruite repetat toate persoanele care se ocupă de raportări privind procesele de transmitere și validare a datelor statistice. În plus, pe pagina Ministerului Sănătății va fi specificată data decesului pentru toate cazurile raportate până acum.
AGORA precizează că, potrivit ultimului raport prezentat de Ministerul Sănătății la 11 noiembrie, în R. Moldova sunt confirmate de la începutul pandemiei 8.323 de decese în rândul pacienților infectați cu COVID-19. Iar bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 350.679.