Oamenii AGORA. Cristian Bolotnicov, jurnalistul care (chiar) știe istorie

Oamenii AGORA. Cristian Bolotnicov, jurnalistul care (chiar) știe istorie

Șșșș...vorbim în șoaptă. Ai ajuns în culisele AGORA, aici unde, la o pauză de cafea, îți povestim despre ce se mai întâmplă la noi prin redacție și, mai ales, cine sunt oamenii care îți aduc știrile, în fiecare zi. Omul despre care vă povestim astăzi e o adevărată enciclopedie! Cristian Bolotnicov e jurnalistul AGORA de la care am aflat cum au reușit moldovenii să oprească tancurile sovietice în 1989, cum regele Mihai a scurtat durata celui de-al doilea război mondial sau în ce mod a apărut limba „moldovenească”. Cristian este istoric cu acte în regulă, iar pe deasupra mai are și talentul de a povesti lucruri complicate într-o manieră care să-l facă pe cititor să savureze cu mult interes PORȚIA de Istorie. Aflăm de la el ce crede despre munca de reporter și faimosul „nu comentez” sau „nu am timp”, despre politicienii vechi și noi, dar și despre unde suntem astăzi pe axa cronologică a maturității politice. 

Din culisele săptămânii AGORA

L-am prins pe Cristian în săptămâna sa de creație. Adevărul este că pentru jurnaliștii de la AGORA, aceste săptămâni sunt oaze de liniște între săptămânile de știri, când toată atenția e focusată asupra evenimentelor ce au loc în țară. 

„Într-o săptămână de creație trebuie să ai o listă de subiecte, să dai multe telefoane, să ieși în stradă să faci un VOX”, spune Cristian.

VOX-ul, dacă e să traducem din limbajul jurnalistic, este procesul de intervievare a oamenilor de rând, pentru a afla părerea lor despre un anumit subiect. De data aceasta, tema a ținut de cele 100 de zile ale guvernului Gavrilița. 

 „Dacă produsul final arată că s-au găsit șapte sau opt oameni care au răspuns, în realitate aceștia fac parte din 40 care au fost întrebați și care au acceptat. Prima și cea mai utilizată scuză, practic în 90% din cazuri, este „nu am timp”. Am plecat de la VOX cu senzația că în țară nu este criză de bani, e criză de timp. Oamenii se grăbesc. Unii  au zis „mă scuzați, dar nu mă interesează politica” și deja trei practic nu au invocat un motiv clar”,  spune Cristian. 

Pe final de săptămână, în weekend, alături de echipa AGORA, Cristian a pornit pe drumul aventurilor la Orheiul Vechi. 

„Team-buildingul de azi este una din ocaziile perfecte de a ieși în natură cu echipa și de a realiza activități care deși la început ne despart pe diferite căi, sfârșesc prin a ne uni eforturile. Altfel spus, prietenia triumfă în pofida obstacolelor”.

Istoric cu acte în regulă

Cristian face parte din echipa AGORA din luna februarie a acestui an, iar în vara lui 2020 a fost stagiar în cadrul redacției. Venirea în echipa noastră a însemnat debutul său în jurnalism, întrucât Cristian este licențiat în Istorie, iar acum e în al doilea an de masterat. 

„Istoria am ales-o mai mult pentru că-mi aduce plăcere. Consider că da, poți să lucrezi într-un anumit domeniu, care nu are legătură cu istoria sau poți să îmbini, dar faptul că îți aduce plăcere te detensionează un pic. Îți oferă acel respiro de care ai nevoie în anumite momente ca să mergi mai departe. Ori, noi nu putem să lucrăm mereu cu niște chestiuni care ne stresează, pun presiune pe noi, mai ales care nu ne plac. Și acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales istoria”.

„Istoria mi-a plăcut mereu. Chiar și când eram mic, în clasa întâia sau a doua, preferam mai mult să citesc, luam manuale de istorie de la vecina de peste drum, care era clasa a opta. Le răsfoiam, îmi imaginam foarte mult, cred că de aici mi s-a tras această dragoste pentru istorie”.

Botezul în jurnalism nu a trecut fără greutăți, povestește Cristian.

„La început mi s-a părut complicat că trebuia să îndrept viteza de tapare și, mai ales în timpul conferințelor online, trebuia să scriu foarte repede. Eu credeam că am o viteză bună de scris”. 

În scurt timp, Cristian a reușit să suprindă cu materiale pe teme istorice, care au fost întâmpinate cu entuziasm de cititori. Multe dintre ele conțin informații care nu sunt disponibile nicăieri online. Pentru a se documenta, Cristian merge deseori la bibliotecă și analizează articolele de presă din diferite perioade. 

 „Site-urile de știri de multe ori sunt asociate cu acele locuri unde se întâlnesc știri politice, mai ales în ultima perioadă. În general, știrile sunt percepute ca ceva negativ. Și încerc ca prin aceste materiale din PORȚIA de Istorie să ofer oamenilor ceva interesant. Dacă vrei să citești ceva vineri sau duminică seara, ceva care să îți îmbunătățească cultura generală. Pentru că, până la urmă, cred eu, cititorul ar trebui să-și cunoască mai bine trecutul pentru ca să înțeleagă de ce în prezent se întâmplă așa”.

De la Cristian am aflat că și istoria are fake news-urile sale. 

 „Foarte multe mituri sunt legate de Ștefan cel Mare. Un mit este parțial adevărat, că el a luptat și toate războaiele le-a câștigat. De fapt, doar două războaie a pierdut iar restul le-a câștigat. Mai sunt celebrele mituri că noi vorbim  „moldovenește”, asta e clar deja că e o aberație, am făcut și un material la tema dată. Sunt alte mituri des întâlnite în societate, chiar unele bizare, că Ștefan cel Mare vorbea rusește sau că mânca roșii și mămăligă, ceea ce nu e deloc corect pentru că ele au ajuns pe pământurile noastre prin secolul 17 sau 18”.

Politicieni vechi și noi

Cristian vede evenimentele politice dintr-o perspectivă istorică mai largă. Potrivit lui, rolul clasei politice este să unifice societatea, lucru care nu s-a reușit până în prezent. 

 „Clasa politică din anii 90 a venit cu mentalitate de executanți. Ei au crescut într-o perioadă, au avansat în funcții în care ordinele veneau de sus, de la Moscova. Practic, când s-au trezit în poziția de stat independent, nici nu putem să-i acuzăm de multe lucruri, pentru că ei aveau alte mentalități. Noua clasă politică este una mai mult formată din oameni care poate s-au născut în Uniunea Sovietică, dar au crescut într-un stat independent și, mai mult sau mai puțin, au crescut într-o societate aflată în tranziție. Ar fi bine să am și eu încredere în a spune că este o clasă politică care știe să conducă, dar mie îmi pare că încearcă să conducă, încearcă să gestioneze anumite situații. Și este ceva normal, din punctul meu de vedere ca istoric, pentru că o clasă politică sau o societate trebuie să treacă prin multe perioade în care să iasă la iveală foarte multe lucruri neplăcute”.

 „Cred că o să fie complicat atâta timp cât nu o să ne rezolvăm principalele probleme și nu o să răspundem clar la întrebarea  „cine suntem și ce limbă vorbim”. Părerea mea, în urma analizei evenimentelor din ultimii 30 de ani, este că unul dintre motivele pentru care această tranziție, societatea și statul au cunoscut o stagnare constantă este această politizare excesivă a fiecărui domeniu”, spune Cristian. 

Top 3 articole recomandate de Cristian Bolotnicov

1. Calendarul Independenței, anul 1994

Nemulțumirea populației era evidentă, mai ales în sondajele efectuate de mai multe instituții de presă. Astfel, la începutul anului, un sondaj dat publicității de „Moldova Suverană” susținea că trei dintre patru moldoveni cred că guvernanții sunt interesați doar de obținerea unui profit și a unor foloase personale cu ajutorul funcțiilor pe care le dețin. Totodată, 60% dintre cetățeni doreau să vadă fețe noi în politica de pe Bîc.

2. În geografia sentimentală a orașelor și satelor din țara noastră, există locuri care vorbesc despre oameni și fapte din trecut. Unul dintre acestea este Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Chișinău. Inițiativa a aparținut intelectualității din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească de la sfârșitul anilor 1950, în special, membrilor Uniunii Scriitorilor și a fost realizată cu ajutorul unuia dintre cel mai puțin cunoscuți funcționari băștinași de rang înalt din cadrul Guvernului de pe atunci al RSSM.

3. Că apa fiartă este cea mai populară băutură din lume, după apă, evident, nu este niciun secret. Disputele apar însă, atunci când încercăm să stabilim care dintre băuturi este mai populară: ceaiul sau cafeaua. Există două legende care ne vorbesc despre originea ceaiului - una spune ca acesta ar fi fost descoperit de un împărat, iar alta îi atribuie meritul unui călugăr. De cealaltă parte, cafeaua sau „băutura poporului”, cum i se mai spune, are origini mai modeste și astfel, probabil, se explică și popularitatea de care se bucură în rândul tuturor. De ziua mondială a cafelei, ne-am propus să urmărim traseul acesteia, de la boabele din pustiurile Etiopiei, la ceașca de cafea fierbinte de pe masa unui barista, ce ne-o oferă în fiecare dimineață și fără de care nu ar fi posibil începutul unei zile productive.

Susține jurnaliștii AGORA!

AGORA vrea să facă în continuare jurnalism independent, transparent, relevant și să ofere conținut gratuit pentru toată lumea! Acest lucru ne reușește inclusiv datorită cititorilor noștri, care aleg să ne finanțeze cumpărând un abonament de Susținător, Fan sau Ambasador. Fiecare dintre ele vă aduce beneficii și contribuie mult la creșterea capacității redacției!

Ia-ți și tu un abonament!

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Oamenii AGORA. Irina Harea-Mardari, jurnalista care pictează prin cuvinte

Oamenii AGORA. Irina Harea-Mardari, jurnalista care pictează prin cuvinte

Oamenii AGORA. Irina Soltan, jurnalista care măsoară pulsul evenimentelor

Oamenii AGORA. Irina Soltan, jurnalista care măsoară pulsul evenimentelor

Black Friday poate fi comunicat la preț de Black Friday și pe AGORA! Tăiem din sume până la -60%

Black Friday poate fi comunicat la preț de Black Friday și pe AGORA! Tăiem din sume până la -60%

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Atac asupra Odesei în plină noapte! 18 persoane decedate, printre care doi copii. Zeci de răniți
 • 2
  Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei
 • 3
  Printre victimele bombardamentelor din Sergheevca, mai mulți angajați ai unui Centru de sănătate pentru copii, gestionat de R. Moldova. Reacția Alei Nemerenco
 • 4
  Prezentăm abonamentele! Câte unități s-au vândut din cele 119 mii tipărite. Cele mai populare - abonamentele pentru o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.