Diaconu, Podarilov, Bucliș și Șevciuc. Cine sunt funcționarii de la MAI, criticați de opoziție și societate

Diaconu, Podarilov, Bucliș și Șevciuc. Cine sunt funcționarii de la MAI, criticați de opoziție și societate

Serghei Diaconu,  Iurie Podarilov, Ion Bucliș și Eugeniu Șevciuc sunt doar unele dintre numele sonore de la Ministerul Afacerilor Interne, care sunt criticate de societate și partidele de opoziție. Unii dintre aceștia au fost vizați în dosare și au stat după gratii, iar alții au activat în perioada, în care partidul condus de Vladimir Plahotniuc se afla la cârma țării. AGORA  a realizat o „radiografiere” a activității celor patru și vă prezintă averea acestora, circumstanțele în care au fost numiți în funcții, acuzațiile care li se aduc, dar și cum comentează ministerul prezența acestora între angajații instituției.

Serghei Diaconu

Serghei Diaconu este unul dintre funcționarii de la MAI care au fost criticați de către partidele de opoziție. La trei luni distanță, după numirea acestuia în funcția de secretar de stat, Platforma DA a semnalat faptul că, pe când, de asemenea, activa la MAI, a fost depistat de două ori în stare de ebrietate la volan.

Cum a avut loc numirea lui Diaconu? 

Chiar la prima ședință a Guvernului, din data de 9 august, despre care prim-ministra Natalia Gavrilița spunea: „să fie de bun augur”, membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat hotărârea prin care Serghei Diaconu a fost numit secretar de stat la MAI. Despre candidatura acestuia, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, spunea că este o persoană în care are încredere și că vor face o echipă bună. 

„Serghei Diaconu are o formare diversă în domeniul administrației publice, ordine și securitate publică, în instituții prestigioase din Europa. Deține o expertiză internațională în domeniul de aplicare a legii și securității rutiere. Are o experiență de peste 20 de ani în gestionarea programelor de anvergură realizate în circa zece țări. A condus centrul de reformă al MAI, în cadrul căruia au fost elaborate documentele de politici publice, care au stat la baza reformei instituției, crearea Inspectoratului General al Poliției (IGP) și altor structuri subordonate. Este un cunoscător și promotor al soluțiilor inteligente, în sectorul de ordine și securitate publică”, a declarat ministra la ședința din 9 august. 

Pentru ce-l critică opoziția? 

Membrii Platformei DA spun că Serghei Diaconu a fost depistat de două ori în stare de ebrietate la volan, pe când, de asemenea, activa în MAI. În ambele cazuri, acesta ar fi fost tras pe dreapta de către inspectorii de patrulare. Primul incident ar fi avut loc în perioada 2014 - 2015, pe când Diaconu deținea funcția de viceministru al MAI.

„El s-a manifestat arogant față de unii polițiști care erau în serviciul de patrulare. Oamenii legii au filmat acel incident. A doua zi, ei urmau să fie excluși din MAI, dar polițiștii au prezentat filmarea și șeful IGP-ului de atunci, Ion Bodrug le-a spus să-și caute de treabă mai departe. Într-un alt caz, în care Diaconu a fost depistat băut la volan, a avut loc o confruntare între dânsul și un grupul de polițiști care-l documentau”, a declarat membrul Platformei DA, Chiril Moțpan, în cadrul unei conferințe de presă, la data de 8 noiembrie curent. 

Platforma DA mai atrage atenția la faptul că Serghei Diaconu a fost numit în 2014 viceministru al MAI, la doar câteva luni de când a ocupat fotoliul de șef-adjunct al IGP-ului, în 2013. De cealaltă parte, Serghei Diaconu a catalogat drept falsuri aceste declarații. 

Ce se cunoaște despre Serghei Diaconu? 

Serghei Diaconu s-a născut la data de 14 martie 1976 în municipiul Chișinău. El deține dubla cetățenie, a României și Republicii Moldova. A absolvit Facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova, a făcut masterul la Institutul European de Drept din Geneva, iar doctoratul în drept internațional și diplomație la Universitate din Praga. 

În perioada anilor 2000 - 2009, Sergiu Diaconu a activat în calitate de lector la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) fiind, totodată, expert internațional în cadrul unor proiecte realizate cu suportul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). 

Din 2010, până 2013, acesta a ocupat fotoliile de consilier al unui ministru, consilier al secretarului general al Guvernului, consultant național pentru reforme de drept și infrastructura rutieră în oficiul prim-ministrului, șef al Direcției poliției rutiere din cadrul MAI și șef-adjunct al IGP. Ultimele două funcții au fost deținute în anul 2013. 

Pe parcursul anilor 2014-2015, acesta a fost viceministru al MAI, consilier principal de stat al prim-ministrului și expert internațional superior al Secretariatului Parteneriatului Global pentru Siguranță Rutieră. În perioada 2015 - 2017, el a ocupat funcția de director de programe de studii externalizare din cadrul ULIM și director regional Siveco, o companie IT din România. 

Sergei Diaconu a mai activat în calitate de director regional al Asociației Europene pentru Studiul Științei și Tehnologiei, pe parcursul anilor 2017 - 2021. Din august 2021, acesta este secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

Averea secretarului de stat 

Potrivit declarației de avere și interese, depusă la angajare, la sfârșitul lunii august curent, Serghei Diaconu a declarat pentru anul 2020 un venit de 35 de mii de euro obținut de la Alianța de Est pentru un Transport Sigur și Durabil și o remunerare de circa 272 de mii de lei din partea Asociației Obștești „Automobil Club din Moldova”. Soția acestuia a obținut, în aceeași perioadă, un salariu de aproximativ 327 de mii de lei, activând la compania „Energymarketprice SRL”.

Familia acestuia a dobândit în anul 2006 o casă de locuit cu o suprafață de 282 de metri pătrați. Valoarea imobilului este evaluată peste două milioane de lei. Soții Diaconu dețin două automobile. Este vorba despre o „Skoda Yeti”, fabricată în 2014, care a fost procurată în 2016, evaluată la suma de 170 de mii de lei. În anul 2011, familia acestuia a procurat o „Toyota RAV4”, fabricată 2007. În prezent, valoarea vehiculului este de 190 de mii de lei. 

Serghei Diaconu deține un cont într-o bancă privată din țară, unde păstrează 24 de mii de euro, dobânda fiind de 0,1%. El mai deține 50 la sută din acțiunile societății comerciale „TARDIAS S.R.L”, care se ocupă cu închirierea și exploatarea bunurilor imobiliare, întreținerea și repararea autovehiculelor, turism. 

Iurie Podarilov

Numirea lui Iurie Podarilov la șefia IGP, de asemenea, a stârnit replici acide în societate. După ce a fost eliberat din arest, în luna iulie curent, în urma undei decizii a Curții supreme de Justiție (CSJ), după ce a stat 13 luni în închisoare, fiind condamnat într-un dosar de trafic de influență, Podarilov a declarat că dosarul a fost fabricat. De aceeași părere este și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. 

8 septembrie 2021 - Iurie Podarilov, numit șef al IGP

La ședința din 8 septembrie a Guvernului, Iurie Podarilov a fost numit cu votul miniștrilor în funcția de șef al IGP, pentru un termen de cinci ani. În cadrul acelei ședințe, ministra Ala Revenco a spus că el este un om de echipă, o persoană orientată spre eficiență, integritate, respect față de profesie și că va fi un promotor important al modernizării Poliției. 

„Iurie Podarilov are o experiență de peste 20 de ani, în cadrul subdiviziunilor MAI. Și-a început activitatea în calitate de simplu investigator și a crescut până la funcția de conducător al echipelor de investigații internaționale. El cunoaște foarte bine toate mecanismele interne de funcționare ale IGP. A activat și este în continuare expert în cadrul proiectelor trans-frontaliere gestionate de Organizația Internațională pentru Migrație, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Organizația ONU pentru Combaterea Drogurilor. Iurie Podarilov a activat în mai multe grupuri de lucru naționale, care au elaborat documente de politici sectoriale și este co-autorul mai multor acte normative care reglementează sferele în care a activat pe parcursul ultimilor ani. Este orientat spre eficiență, integritate și respect față de oameni și profesie. Am toată încrederea că noul șef al Poliției, așa cum îl cunosc, va fi un om de echipă și un promotor important al modernizării poliției”, a spus Ana Revenco. 

Podarilov, vizat într-un dosar penal

În 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Centru l-a condamnat pe ex-directorul adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Iurie Podarilov, la patru ani închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semi-închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în organele de drept ale Republicii Moldova, pe un termen de cinci ani. Acesta a fost recunoscut atunci culpabil în comiterea infracțiunii de trafic de influență, anunța Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

În iulie curent, Curtea Supremă de Justiție a decis că fapta care i-a fost incriminată nu a fost comisă. Oficialul care a ispășit 13 luni de închisoare în penitenciarul nr. 13 susține că acest dosar i-ar fi fost fabricat și este dispus să insiste pe tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate.

Iurie Podarilov deținea, din martie 2013, funcția de șef adjunct al  Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, instituție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP. El a fost reținut în februarie 2017. Ulterior, și-a dat demisia.

Platforma DA: A fost scos din dosar în urma unor carențe de procedură  

Tot în cadrul conferinței de presă de la data de 8 noiembrie curent, membrul Platformei DA Chiril Moțpan a declarat că Iurie Podarilov a fost scos din dosar nu pentru că nu a luat bani, dar din motiv că au fost admise anumite carențe de procedură. 

„Poate sunt doar niște bănuieli, dar cu siguranță nu era nevoie ca în cadrul acestei foarte importante instituții să fie plasate în funcții cheie persoane bănuite încălcarea legii, mai este prima instituție care n u trebuie să încalce legea”,  spus Chiril Moțpan. 

Ministra de Interne: Dosarul este fabricat 

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a declarat la 15 noiembrie, în cadrul emisiunii „În PROfunzime”, că dosarul de corupție pe numele lui Iurie Podarilov a fost fabricat, iar numirea acestuia ca șef al IGP nu afectează imaginea instituției.

„Am anticipat că această numire poate fi incomodă pentru cei care încă continuă să opereze cu metode vechi atunci când sunt fabricate dosarele, atunci când sunt fabricate știri și este manipulată opinia publică. Exact așa s-a ținut foarte mult timp regimul mai vechi. Este decizia CSJ care foarte clar spune că persoana este reabilitată ți ca acest dosar a fost unul politic. Dacă vreți, acest dosar poate fi chiar considerat un simbol al maturității și reabilitării sistemului justiției din R. Moldova care de foarte mulți ani a fost compromis exact prin astfel de dosare politice care au fost întocmite pe numele multor persoane. Acum, cu aceste dosare este manipulată în continuare opinia publică" a declarat ministra Ana Revenco.

Șeful IGP se judecă cu instituția pe care o conduce 

După ce a fost achitat și eliberat, Iurie Podarilov a dat în judecată instituția pe care o conduce. Acesta cere calcularea și achitarea sporurilor și drepturilor salariale, acordate suplimentar la salariul de bază pentru perioada în care a fost suspendat din funcția de șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Suspendarea a fost aplicată, pe motiv că Podarilov era cercetat într-un dosar penal pentru luare de mită, fiind condamnat la închisoare, apoi achitat, notează Ziarul de Gardă.

Iurie Podarilov se judecă și cu Ministerul Justiției pentru constatarea încălcării mai multor prevederi din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și aplicarea mecanismelor de recuperare prevăzute de Înalta Curte. Pentru că există un potențial conflict de interese, Autoritatea Națională de Integritate va trebui să identifice soluții, inclusiv prin atragerea unei persoane terțe care îl va reprezenta în instanță pe noul șef al Inspectoratului General de Poliție.

Averea lui Iurie Podarilov

În primele nouă luni ale acestui an, Iurie Podarilov a obținut un venit de 18.415 lei din partea companiei „SRL Catadeni Lux” și un venit de 4.636 de lei de la compania „SRL Vatra Basarabiei”. Acesta mai declară că a obținut indemnizații din partea MAI în sumă de circa 386 de mii de lei. 

Șeful IGP este proprietarul unui apartament cu suprafața de 58 de metri pătrați, dobândit în anul 2014, valoarea căruia este estimată la aproximativ 359 de mii de lei. Începând cu anul 2020, acesta închiriază un apartament cu suprafața de 59 de metri pătrați, estimat la 370 de mii de lei. 

Familia Podarilov are în posesie două automobile. Un autoturism de model „Toyota Auris”, fabricat în 2008 și dobândit în 2018. Valoarea mașinii este calculată la circa 50 de mii de lei. Un alt automobil parcat în garajul familiei este de model „Volkswagen Passat”. Mașina a ieșit din uzină în 2006, dar a fost procurată de către Podarilov în 2011. mașina este estimată la 20 de mii de lei. 

Șeful IGP deține o cotă parte, în valoare de 50 de mii de lei, într-o organizație de creditare nebancară, sediul căreia este amplasat în sectorul Ciocana al Capitalei. 

Ion Bucliș 

Circulă cu o mașină de peste 620 de mii de lei, a primit trei cadouri de 50 de mii de lei fiecare și a procurat terenuri pentru zero lei. Este vorba despre șeful interimar al Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”. Opoziția îl critică și-l acuză că a încălcat legislația, în perioada în care a activat la Inspectoratul Național de Investigații (INI). 

Cum a ajuns Ion Bucliș șef interimar la Fulger

Ion Bucliș a fost detașat să asigure interimatul funcției de comandant al Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”, pe perioada anchetei de serviciu, desfășurate în privința lui Cazimir Trocin, care a fost suspendat din funcție, fiind suspectat că ar fi comis mai multe abuzuri în timp ce se afla la conducerea subdiviziunii. El a fost acuzat că a determinat mai mulți angajați să plece din serviciu, a promovat alte persoane loiale, ar fi însușit familiei sale cantități mari de petrol și ar fi determinat mai mulți angajați să doneze bani. Atunci, Trocin a respins toate acuzațiile. 

Informația despre faptul că ion Bucliș a fost detașat pentru a asigura interimatul funcției de comandant BDS „Fulger”, a fost oferită la 9 octombrie curent, pentru AGORA, de către șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP, Diana Fetco. Până a asigura interimatul, Ion Bucliș a deținut funcția de șef al secției nr. 3 a Direcției investigații criminalitate organizată penitenciară din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și şef al Penitenciarului nr. 16 „Pruncul”, municipiul Chişinău.

Acuzațiile aduse de Opoziție

Membrii Platformei DA susțin că Ion Bucliș a ajuns anterior în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), fiind bănuit de încălcarea legislației. Potrivit lui Chiril Moțpan, el a fost bănuit de contrabandă. Reprezentnații SIS nu ne-au răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma această informație. 

„S-a constatat că în perioada în care dânsul activa în cadrul IGP, Secția Antidrog, împreună cu alți colegi de serviciu, a implementat o schemă care consta în reținerea în flagrant delict a persoanelor cunoscute ca realizatori de droguri”, a spus Chiril Moțpan, în conferința de presă din data de 8 noiembrie.  

De cealaltă parte, Ion Bucliș neagă acuzațiile. El a declarat anterior că în cazul în care acuzațiile ar fi fost veridice, ar fi trebuit să urmeze careva acțiuni în privința lui, ceea ce nu s-a întâmplat. 

Averea lui Ion Bucliș 

Ion Bucliș a realizat, în 2020, un venit de peste 246 de mii de lei din partea companiei „SRL B5 Prim”, sau, un salariu de circa 20 de mii de lei lunar. Soția acestuia a realizat un venit de la aceeași companie de circa 217 mii lei sau aproximativ 18 mii de lei lunar.

Anul trecut, familia acestuia a obținut trei cadouri, în valoare de 50 de mii de lei fiecare. Bucliș a obținut un venit de 182 de mii de lei, după ce a dat în arendă un bun imobil companiei la care activează „B5 Prim SRL”.

În 2020, acesta a avut o pensie lunară de circa 28 de mii de lei, suma totală care i-a revenit fiind de peste 337 de mii de lei. Alte 25 de mii de lei au fost recepționate de la compania de asigurări „Moldasig”, drept compensație pentru unele pagube pe care le-a suferit. 

Ion Bucliș este proprietarul a 11 terenuri agricole. Unul i-a fost donat în 2005, iar altele trei le-a moștenit în 2009. Cu privire la celelalte șapte terenuri agricole, acesta indică că le-a procurat pentru zero lei, în anul 2008.

Șeful interimar de la Fulger are în posesie două automobile. O mașină de model „Dacia Sandero”, fabricată în 2013, a obținut-o în 2020. Valoarea mașinii este estimată la 64 de mii de lei. Un alt automobil de model „Hyundai Santa Fe”, care a ieșit din uzină în 2018, a fost procurat în 2019 și este estimat la 624 de mii de lei. 

 

Eugeniu Șevciuc

Opoziția este nemulțumită că Eugeniu Șevciuc încă se mai regăsește la MAI. Acesta a început să activeze în funcția de șef-adjunct al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA), la 31 iulie 2017, în perioada în care Alexandru Jizdan era ministru al Afacerilor Interne. 

Pentru ce este criticat acesta? 

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, îl critică pe Eugeniu Șevciuc și-l acuză că personal a dat indicații, în vara anului 2019, în perioada în care ar fi avut loc lovitura de stat, ca să fie instalate corturi în fața MAI. 

„El figurează și în dosarul penal privind uzurparea puterii în stat, care se prăfuiește la Procuratura Generală. Domnul iar a revenit la funcția veche, bine mersi”, a declarat Alexandru Slusari. Eugeniu Șevciuc a respins toate acuzațiile. 

Averea lui Eugeniu Șevciuc 

Pe parcursul anului 2020, Eugeniu Șevciuc a ridicat un venit de circa 243 de mii de lei, de la MAI. Astfel, salariul lunar al acestuia a fost de puțin peste 20 de mii de lei. Soția lui a primit sume de 128 de mii de lei și 174 de mii de lei de la Universitatea de Stat din Moldova. 

Familia acestuia a mai obținut circa 70 de mii de lei, în urma unor activități didactice realizate la Academia „Ștefan cel Mare”, 2 500 de lei, remunerare de la Ministerul Finanțelor, Comisia de certificare a auditorilor, și circa nouă mii de lei, de la Centrul Educațional „Pro Didactica”.

16 mii de lei au fost obținuți din partea Guvernului, sub formă de indemnizație unică. Soția acestuia a recepționat o sumă de 17 mii lei românești (n.r. 69 de mii de lei moldovenești).

În 2015, acesta a procurat un teren, estimat la 605 mii de lei. Eugeniu Șevciuc este proprietarul a două case de locuit. Una are o suprafață de 55 de metri pătrați și a fost dobândită în baza dreptului de deținător în 2005. În declarația de avere nu este indicată valoarea imobilului.

O altă casă de locuit a fost procurată la data de 9 iunie 2015. Imobilul are o suprafață de 95 de metri pătrați. Valoarea acestuia este estimată la 605 mii de lei. În garajul acestuia este parcată o mașină de model „Renault Kadjar” din anul 2017. Automobilul a fost procurat în 2019, iar valoarea acestuia, indicată în declarație, este de 220 de mii de lei. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ana Revenco despre noului șef IGP, Iurie Podarilov, reținut anterior într-un dosar de corupție

Ana Revenco despre noului șef IGP, Iurie Podarilov, reținut anterior într-un dosar de corupție

Platforma DA trage un semnal de alarmă. Acuză MAI că a angajat persoane cu reputație compromisă în funcții-cheie

Platforma DA trage un semnal de alarmă. Acuză MAI că a angajat persoane cu reputație compromisă în funcții-cheie

EDITORIAL | MAI e pentru toți, nu doar pentru cei care cred în cruce

EDITORIAL | MAI e pentru toți, nu doar pentru cei care cred în cruce

Advertoriale
Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Orange a fost desemnată cea mai performantă rețea din Moldova pentru a 10-a oară consecutiv

Ești în căutarea unei universități din țară pentru a-ți continua studiile? Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității

Ești în căutarea unei universități din țară pentru a-ți continua studiile? Află care sunt motivele de a aplica la USC, de la absolvenții de succes ai universității

Depozitul DINAMICO+ 11% dobândă fixă la EXIMBANK

Depozitul DINAMICO+ 11% dobândă fixă la EXIMBANK

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.