Transportatorii amenință cu proteste și acuză Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de inacțiune

Transportatorii amenință cu proteste și acuză Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de inacțiune

Transportatorii amenință cu proteste și acuză Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale  (MIDR) de inacțiune. Aceștia susțin că încă nu s-a ajuns la un acord privind noile tarife pentru serviciile de autogară și serviciile de transport rutier, deși au avut loc mai multe ședințe de lucru cu autoritățile din domeniu. Mai mult, termenul legal pentru examinarea și adoptarea unei decizii asupra acestor demersuri a expirat și cum o soluție nu a fost adoptată, protestele transportatorilor, potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), devin inevitabile.

„APOTA constată că în cadrul acestor întruniri MIDR nu a venit cu nici o soluție și nu a avut capacitatea să prezinte calculele proprii. Regretăm că MIDR încearcă să jongleze cu unele cifre și este preocupat de coruperea unor transportatori care ar ”confirma” că mărimea tarifului actual este unul real.

Transportatorii sunt îngrijorați de inacțiunile și acțiunile ministerului ce favorizează ilegalitățile comise de gruparea Șor-Andronachi-Vîlcu, care stau în spatele gărilor auto și încasează nejustificat 10 la sută din încasările obținute de la pasageri”, se arată în comunicatul organizației.

Publicitate

Potrivit reprezentanților Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a respins fără nici o justificare necesitatea restituirii accizelor la combustibil pentru transportatori (care este un mecanism aplicat în toate statele UE) și nu a venit cu instrumente sau măsuri de ordin financiar-fiscal sau administrativ de care dispune, care ar diminua din iminenta creștere a tarifului la serviciile de transport.

În comunicatul asociației se menționează că schimbările care au avut loc în structura cheltuielilor serviciului de transport „în mod inevitabil vor duce la majorarea tarifului pentru transportarea călătorilor”.

„Însă acțiunile recente ale MIDR vor avea drept consecință faptul că, călătorii vor trebui să suporte nu doar creșterea tarifului determinată de majorarea prețurilor la combustibil, piese de schimb și lucrări de reparații, necesitatea majorării salariilor și necesitatea procurării altor unități de transport, dar cu regret, asupra călătorilor va cădea și povara jafului comis de gările grupării Șor-Andronachi-Vîlcu, protejate de MIDR și ANTA, costurile schemelor corupționale care se implementează acum de administrația ANTA, care este cea mai coruptă și incompetentă din istoria acestei instituții, scheme care în mod insistent rămân ”neobservate” de MIDR”, se menționează în comunicatul instituției.

„Incapacitatea ministerului de a aplica mecanisme care funcționează în toate statele UE, îndreptate pentru susținerea transporturilor de persoane de asemenea va fi suportată de călător”, au mai adăugat reprezentanții APOTA.

Ziua desfășurării primului protest al transportatorilor rutieri contra Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să fie anunțată în decursul acestei săptămâni.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal