„Prin proiect se propune modificarea Codului audiovizualului pentru asigurarea şi protecţia drepturilor consumatorilor de programe de a recepţiona informaţii corecte şi obiective, pe de o parte şi asigurarea drepturilor radiodifuzorilor la libertatea de exprimare şi editorială pe de altă parte.
Cu toate acestea, în urma efectuării unei analize detaliate a propunerilor, am constatat că implementarea proiectului va genera o serie de riscuri pentru cadrul naţional privind audiovizualul, precum diminuarea ponderii produsului propriu, autohton şi operelor europene (de la 19 la 8 ore) şi mai ales a programelor realizate în limba română (de la 15 la 4 ore), scoaterea unor categorii de radiodifuzori de sub jurisdicţia Republicii Moldova”, se spune în raportul CNA.
Totodată, instituția precizează că, prin stabilirea cotelor minime pentru produsul autohton (de 8 ore din volumul zilnic) sunt promovate interesele anumitor radiodifuzorilor şi producătorilor de programe independenţi din Republica Moldova.
„Aceste limite minime pentru difuzarea produsului autohton va putea servi ca un „filtru” pentru excluderea radiodifuzorilor care deşi difuzează produs/programe proprii, autohtone şi opere europene, totuşi nu au suficiente resurse financiare pentru a difuza zilnic 8 ore de produs autohton, şi prin urmare nu vor îndeplini cerinţele stabilite de Codul audiovizualului”, relevă experții CNA.
De asemenea, experții anticorupție au constatat mai multe ambiguități în formulările din proiect și au făcut mai multe recomandări.
Raportul CNA îl puteți vedea mai jos:
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.