„Eficiența energetică în Republica Moldova”: Președinta Sandu a semnat decretul pentru inițierea negocierilor cu BERD

„Eficiența energetică în Republica Moldova”: Președinta Sandu a semnat decretul pentru inițierea negocierilor cu BERD

Președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție Dezvoltare (BERD) privind implementarea unui proiect referitor la eficiența energetică. Actul a fost semnat de șefa statului la 10 noiembrie curent.

„Se inițiază negocierile asupra proiectului Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, se arată în decretul semnat de șefa statului.

Potrivit documentului, delegația Republicii Moldova va fi condusă de Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Publicitate

Membrii delegației:

Nicolae Olari – consultant principal în Direcția politici în domeniul energetic a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;

Elena Matveeva – șefa Direcției datorii publice a Ministerului Finanțelor;

Stela Braniște – șefa Direcției relații internaționale a Ministerului Justiției;

Jaclin Mardari – consultantă în Direcția relații internaționale a Ministerului Justiției;

Tatiana Tanasoglo – consilieră în secția tratate multilaterale, Direcția drept internațional a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene;

Evghenii Gârleva – director adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică;

Valerian Colun – șef al Direcției financiare, implementare și monitorizare a proiectelor Agenției pentru Eficiență Energetică;

Aurelia Samson – directoare a Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii.

Obiectivul proiectului dat rezidă în inițierea negocierilor asupra proiectului contractului de finanțare privind acordarea Republicii Moldova de către Banca Europeană de investiții, a unui împrumut în valoare de 30 de milioane euro, în scopul implementării proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”.

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice, precum spitalele republicane, grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. 

Proiectul urmează a fi implementat în două etape: 1 – cu accent pe instituțiile publice (spitale), cu un buget aproximativ de 45 milioane euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI și a 2-a etapă – cu accent pe autoritățile administrației publice locale, în limita solicitărilor din partea acestora și a nivelului de îndatorare, cu un buget de cca. 30 milioane euro. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal