Realizarea liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni. În același timp, va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică și va permite evitarea unor crize energetice asemănătoare celei din luna octombrie.
„Prin acest proiect va spori securitatea aprovizionării cu energie electrică, vom fi conectați la o linie de tensiune înaltă cu România. Prin această linie electrică se vor putea livra aproximativ 600 MW de energie electrică”, a declarat oficialul.
Potrivit datelor prezentate de vicepremierul Spînu, consumul total maxim al Republicii Moldova este de circa 1.100 mW pe întreg teritoriul țării, dintre care 800 revin malului drept la Nistrului.
„Republica Moldova va deveni parte a unei pieți energetice competitive și sigure, atât la nivel național cât și la nivel regional european, ceea ce în final va însemna un preț mai mic pentru energia plătită de moldoveni și securitatea livrărilor garantată”, a precizat Spînu.
Potrivit rezultatelor licitației internaționale, care a fost monitorizată de experții Băncii Mondiale, contractul de consturcție a liniei electrice de 400 kV de transport a energiei electrice pe direcția Vulcănești - Chișinău a fost semnat între Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE) și compania indiană KEC International, desemnată câștigătoare a licitației internaționale.
În cadrul licitației au fost depuse inițial 10 oferte, dintre care cinci au fost descalificate pe motiv că nu întruneau criteriile solicitate, printre acestea numărându-se și o companie de stat din România. Vicepremierul Spînu a mai precizat că au fost stabilite șapte condiționalități, care au fost incluse în contractul cu KEC International, care țin de aspecte tehnice.
Executarea condiționalităților și a proiectului va fi evaluată de o firmă de consultanță independentă angajată în acest scop iar odată la doi ani va fi făcută și o evaluare financiară a acestuia.
Contractul de construcție a liniei electrice aeriene a fost semnat la 12 noiembrie curent. Durata de implementare a proiectului este de trei ani și patru luni de la data intrării în vigoare a contractului, obiectivul Ministerului fiind de a avea această linie electrică aeriană funcțională până la finalul mandatului.
Vezi și aceste știri

O companie indiană va construi o linie electrică Vulcănești – Chișinău

Scumpiri în lanț, din cauza tarifelor la gaz. Directorul ANRE prognozează prețuri mai mari la energia termică, cea electrică și la apa și canalizare

Andrei Spînu spune că lucrurile revin la normal, în sistemul energetic din țară: „Termoelectrica va trece de la păcură la arderea gazelor naturale”
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
