Decizia Colegiului Civil al Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care s-a dispus scoaterea crucifixului instalat în sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) este criticată de Platforma DA și Mitropolia Basarabiei. Conform comunicatului Mitropoliei, scoaterea Sfintei Cruci din sediul MAI „reprezintă degradarea identității noastre naționale ce trebuie oprită”.
„Sfânta Cruce, chip de lumină, cu valoare de simbol și de reper, trebuie cunoscută și cinstită ca fiind componenta majoră a identității și demnității, a dăinuirii și dezvoltării spirituale a poporului.
Ca popor majoritar creștin încă de la formarea noastră în istorie, purtăm în suflet pecetea Crucii, trăind ritmic împreună cu ea în suferință și speranță, întristare și bucurie. Taina Crucii este înscrisă pe Stema Republicii Moldova, ca simbol al dăinuirii noastre și program spiritual al devenirii noastre.
De aceea, acvila de pe Stemă poartă Crucea în plisc, arătând că numai prin credință și iubire jertfelnică noi ne-am apărat patria, am dăinuit ca neam și am păstrat unitatea și demnitatea noastră ca stat național”, se arată în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
„Scoaterea Sfintei Cruci din sediul MAI reprezintă degradarea identității noastre naționale ce trebuie oprită. Este o dovadă de demnitate să arătăm elementele esențiale ale identității noastre pentru a transmite lumii un mesaj pozitiv despre spiritul sau etosul poporului nostru”, adaugă reprezentanții instituției.
În context, Mitropolia Basarabiei solicită revizuirea deciziei luate de Colegiul Civil al Curții Supreme de Justiție pentru ca să nu „creeze dezbinare și mai mare între cetățeni, dând dovadă de patriotism prin apărarea identității noastre ca neam”.
Cu o reacție a venit și Platforma DA, care a condamnat aceeași decizie considerând că instalarea crucifixului de la MAI în prezența celor doi Mitropoliți a fost un act de unitate și de consolidare.
„Platforma DA condamnă decizia CSJ de a scoate Crucifixul instalat de Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei în sediul MAI și consideră că acest act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului trebuie să fie abrogat. Or, instaurarea crucifixului de la MAI în prezența celor doi Mitropoliți a fost și un act de unitate, de consolidare a credinței noastre strămoșesti”, au declarat reprezentanții formațiunii.
Amintim că, decizia CSJ a fost criticată și de reprezentanții Mitropoliei Moldovei, care au calificat decizia drept un „act defăimător și de discreditare a majorității naționale”.
Vezi și aceste știri

Mitropolia Moldovei cere revizuirea deciziei CSJ prin care s-a dispus retragerea crucifixului din holul sediului MAI

CSJ îi dă dreptate lui Năstase, în cazul crucifixului de la MAI. Politicianul nu mai trebuie să ceară scuze pentru „instigare la discriminare” (DOC)

Crucifixul de la MAI: Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză lui Năstase (DOC)
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
