Ce fel de storcător de fructe alegem și ce avantaje are fiecare dintre modele: cu ax melcat sau cu centrifugă (ANALIZĂ)

Ce fel de storcător de fructe alegem și ce avantaje are fiecare dintre modele: cu ax melcat sau cu centrifugă (ANALIZĂ)

Să ne clarificăm cu particularitățile storcătoarelor. Vom povesti despre avantajele și neajunsurile fiecăruia, vom analiza particularitățile de lucru, la sfârșit vom face concluzii și vom determina pentru ce scopuri se potrivește tehnica cu ax melcat și cu centrifugă.

Ce fel de storcătoare există

  • Cu centrifugă

Publicitate

Procesul de pregătire a sucului în centrifugă arată astfel:

  1. Răzătoare disc care rade orice până la starea de piure.
  2. Masa prelucrată este direcționată în separator care lucrează ca centrifuga.
  3. Separatorul se rotește cu viteză mare, piureul se lipește de filtru și partea solidă se divizează de suc.

Toate storcătoarele cu centrifugă sunt potrivite pentru legumele și fructele moi și vârtoase. Obținerea sucului din ierburi, verdețuri și tomate cu ajutorul acestei tehnici nu este posibilă. Dacă este nevoie de extras sucul din pomușoarele cu sâmburi, este necesar de-i înlăturat, de altfel filtrul se va înfunda și se va deregla.

Sucul obținut din legume și fructe este transparent, pulpa măruntă este practic insesizabilă. În timpul rotirii rapide a centrifugii, în suc nimerește oxigenul și are loc divizarea pe fracții. Din acest motiv, în partea de sus a recipientului, apare spuma, iar în suc pot fi observate straturi.

Băutura pregătită trebuie să fie băută îndată sau nu mai târziu decât peste 10 – 20 de minute după servire. Dacă așteptați mai mult timp, sucul se va înăcri, va pierde gustul și cea mai mare parte de vitamine.

Avantajele storcătoarelor cu centrifugă:

1. Suc transparent și pur.

2. Băutura se pregătește foarte repede.

3. Alegere vastă de modele la prețuri accesibile.

4. Utilizarea tehnicii este simplă și comodă – doar încărcați fructele și legumele și așteptați până sucul va umple recipientul sau paharul.

5. Gaura largă de încărcare – multe fructe și legume nu trebuie tăiate, deoarece acestea intră în întregime.

Neajunsurile storcătoarelor cu centrifugă:

1. Lucru zgomotos – la viteză mare altfel nici nu poate fi. Din acest motiv, pregătirea sucului dimineața devreme, seara târziu sau pe timp de noapte trebuie, deseori, amânate.

2. Nu prezintă cea mai bună productivitate – chiar și pentru pregătirea unui singur pahar de suc, este necesară utilizarea câtorva fructe sau legume. În pulpă (coji) rămâne destul de mult lichid.

3. Spuma – nu este prea estetică și influențează asupra gustului sucului. Dacă acest fapt este prea critic pentru dumneavoastră, gândiți-vă la cumpărarea unui model cu funcție de înlăturare automată a spumei.

4. Veți fi nevoit să vă deziceți de fresh-urile din zmeură, căpșuni și poamă. Veți reuși să faceți suc din vișină sau cireșe, dar înainte de aceasta trebuie numaidecât să scoateți toți sâmburii.

  • Cu ax melcat

Ax melcat – un ax metalic în formă de spirală. La exterior amintește de unul din elementele de bază a aparatului de tocat carne. Axul melcat se rotește cu o viteză de la 50 până la 80 de rotații pe minut, mărunțește legumele, fructele și le ajută să se miște spre filtru.

De divizarea sucului de pulpă răspunde o plasă din metal. De fapt, storcătoarele cu ax melcat presează sucul, din acest motiv acesta nu merge în straturi, păstrează un maxim de substanțe utile, dar nu este transparent, ci cu o cantitatea nu prea mare de pulpă.

Atenție! Dacă veți mărunți într-un storcător cu ax melcat fructe și legume moi și răscoapte, cu o probabilitate sporită veți obține pireu, nu suc. Pentru a diviza pulpa de suc, este nevoie auxiliar de o sită.

Principalul plus al tehnicii cu ax melcat este că mărunțește orice. Sucul se va primi din nuci, verdeață, precum și din cele mai dure fructe și legume. În modelele de la unii producători sunt duze auxiliare pentru tocarea cărnii, pregătirea salamurilor și a pastelor.

Este binevenită achiziționarea unui storcător cu ax melcat în cazul în care gătiți sucuri din fructe și legume în volume mari. La prelucrarea tomatelor sau a pomușoarelor cu sâmburi, de asemenea, nu va apărea nicio problemă.

Dacă e să nu luăm în considerare ieșirea sucului cu pulpă, ceea ce nu oricui îi place...

Modelele cu ax melcat au destul de multe avantaje:

  1. Productivitatea – storc până la 90% de suc din orice roade (fructe, legume).
  2. Băutura nu se înăcrește, nu se încălzește, în componență rămân practic toate vitaminele și elementele utile.
  3. Spumă nu este – aceasta nu nimerește în băutură, sucul rămâne mereu gustos și util.
  4. Sucul se păstrează în frigider până la 48 de ore.
  5. Lucru silențios – la o viteză nu prea mare, axul melcat se rotește aproape fără zgomot, datorită acestui fapt este posibil de stors fructe și legume seara târziu, noaptea sau dimineața devreme.
  6. Cu ajutorul axului melcat veți reuși să pregătiți suc, piure, pate, tocătură de carne, precum și crenvurști și paste, dacă sunt duze speciale pentru aceasta.

Elementul de bază – axul melcat. Acesta presează fructele și legumele contra unei site din metal. Drept rezultat, pulpa se divizează de suc. Pentru o stoarcere mai productivă vă recomandăm achiziționarea unui model cu ax melcat multinivel.

Este de menționat că, chiar și acestea, lucrează la o viteză joasă de la 43 până la 110 rotații pe minut.

Storcătorul cu ax melcat este în stare să prelucreze o cantitate mare de fructe și legume, dar ciclul de lucru neîntrerupt durează nu mai mult de 30 de minute. Gaura de introducere a fructelor și legumelor este îngustă, din acest motiv va fi nevoie de tăiat asemenea roade ca merele, portocalele, pentru pregătirea sucului din acestea.

Cele mai simple și mai ieftine modele se asociază, în mare parte, cu tocătorul de carne. Acestea sunt capabile să mărunțească până la starea de pireu orice roade cu fibre, precum și să macine condimente și chiar și boabe de cafea.

Cele mai productive sunt considerate storcătoarele cu ax melcat verticale. Gaura de introducere a fructelor și legumelor este mai largă, ceea ce reprezintă încă un plus al tehnicii de acest tip.

Cum funcționează storcătorul cu centrifugă

Centrifuga mărunțește roadele la o viteză foarte mare, până la 10000 de rotații pe minut. Practic tot conținutul, la fel ca în storcătoarele cu ax melcat, se transformă în pireu, după care trec prin sită, unde rămân resturile, iar sucul este direcționat în pahar.

Este considerat că în sucul din tehnica cu centrifugă este mai puțină pulpă, în realitate aceasta este prezentă în băutură în cantitate mai mare, dar cu fracția mai măruntă.

Concluzie: ax melcat contra centrifugii!

Productivitate

În cazul în care, în perioada de strângere a roadelor, prelucrați mereu câte cinci saci de mere de la propria vilă în 1-2 zile, cu această sarcină se va descurca doar un storcător cu ax melcat. Prelucrarea unei cantități mai mari de fructe și legume cu tehnica cu centrifugă va lua foarte mult timp, deoarece asemenea tehnică are nevoie de pauze la fiecare 15-20 de minute. În medie, în acest timp va ieși de la 0,5 până la 1 l de suc.

Costul

Cu câțiva ani în urmă era considerat că storcătoarele cu ax melcat costă mai mult, decât cele cu centrifugă. Cu timpul, producătorii au diversificat atât de mult asortimentul, încât acum nu este greu de găsit în internet orice tehnică din segmentul de prețuri mici, medii și premium, potrivită pentru bugetul propriu.

Consistența

Modelele cu centrifugă sunt potrivite pentru amatorii de sucuri mai lichide din fructe și legume. În ultimul timp pe piață au apărut modele cu filtre care presează chiar și pomușoarele cu sâmburi mărunți și îi filtrează prin sită. Însă sucul din banane, papaya, mango, prune sau caise este, totuși, mai bine să fie extras cu ajutorul tehnicii cu ax melcat.

Modelele cu ax melcat se vor potrivi pentru amatorii de suc mai dens. Consistența sucului reprezintă diferența de bază a acestor două tipuri de tehnică. Anume modelele cu ax melcat sunt ideale pentru pregătirea piureurilor pentru copii din fructe și legume, smoothie, precum și a șerbeturilor.

Stoarcere

Storcătoarele cu ax melcat storc sucul prin metoda rece, datorită acestui fapt se păstrează cea mai mare parte a substanțelor utile, microelementelor și enzimelor. La stoarcerea prin metoda rece, din fructe și legume se obține până la 85-90% de suc. Este de menționat că băutura cu pulpă este mai utilă, deoarece este bogată în fibre și ameliorează procesul digestiv.

Capacitate

La capacitate minimă, pentru a obține condiționat un pahar de suc, este nevoie de mai multe fructe și legume. La rotații mai mari, va fi posibil de prelucrat fructe și legume foarte dure și de stors din acestea o cantitate maximă de lichid. Dar dispozitivele cu capacitate scăzută au plusurile lor – sunt mai accesibile ca preț și consumă mai puțină energie electrică.

Încărcarea

În gaura mai largă a storcătorului cu centrifugă încap în întregime multe fructe și legume. Pentru a reduce la minim tăierea roadelor înainte de încărcare, cumpărați tehnică cu o cameră de încărcare de la 85 mm.

Majoritatea modelelor cu ax melcat sunt dotate cu o cameră de încărcare îngustă, din acest motiv, practic orice fructe și legume, în afară de pomușoare și ierburi, trebuie să fie tăiate în prealabil în bucăți mai mici. Unele storcătoare sunt dotate cu două camere de încărcare, una îngustă și alta largă.

Adițional

Sunt câțiva parametri care nu au legătură cu tipul de dispozitiv, dar care trebuie numaidecât luați în considerare. Pentru ca tehnica să lucreze mai mult timp, căutați un model cu funcția protecției de supraîncărcare. Blocarea conectării în cazul capacelor prost închise sau a detaliilor care nu au fost conectate până la capăt va face funcționarea tehnicii mai sigură.

Lucrul silențios, filtrul de mărime mai mare și curățarea automată transformă utilizarea storcătorului de suc într-un proces lejer și plăcut de preparare a unui suc gustos și util.

Pentru a efectua un total al faptelor relatate mai sus, vă prezentăm concluziile scurte referitor la fiecare tip de storcător în formă de tabel.

...

Sperăm că în acest articol este destulă informație pentru ca dumneavoastră să puteți să faceți o alegere maxim rațională. Nu există un răspuns sigur referitor la tipul de storcător care trebuie ales. Fiecare model are plusurile și minusurile sale, din acest motiv decizia în raport cu achiziționarea depinde, în mare parte, de preferințele personale ale fiecărui om.

...

Aceste preferințe vor fi diferite la sportivi, vegetarieni și oameni care au vilă sau livadă. Unicul lucru care trebuie numaidecât făcut înainte de cumpărături este să mai aruncați o privire asupra articolului nostru sau și să analizați tabelul comparativ de la sfârșit. Magazinul online Rozetka.md https://rozetka.md/ro/ propune o gamă largă de storcătoare pentru fructe și legume, iar cei mai populari producători sunt Kenwood, Philips, Tefal, Scarlett.

Aceasta va ajuta să vă împrospătați în memorie diferențele de bază dintre storcătoarele cu centrifugă și cele cu ax melcat și să înțelegeți care tehnică se potrivește mai bine pentru familia dumneavoastră.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal