Un magistrat de la Curtea de Apel Bălți, reținut. Despre cine ar fi vorba

Un magistrat de la Curtea de Apel Bălți, reținut. Despre cine ar fi vorba

Un judecător de la Curtea de Apel Bălți a fost reținut de către procurorii anticorupție. Unele surse susțin că ar fi vorba despre magistratul Alexandru Gheorghieș, pe numele căruia Consiliul Superior al Magistraturii ar fi eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, de percheziție de reținere și de arestare.

„Confirmăm că a fost reținut un judecător. Numele acestuia nu-l putem divulga pentru a nu încălca principiul prezumției de nevinovăție a persoanei și datele cu caracter personal”, a declarat pentru AGORA purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. 

Magistratul Alexandru Gheorghieș declară pentru anul 2020, un salariu de peste 386 mii de lei în calitate de angajat al Curții de Apel Bălți și un venit de peste 97 de mii de lei ca angajat al IP Agenția Servicii Publice.

Publicitate

 La fel, declară trei bunuri imobile în posesia cărora a intrat în 2020. Este vorba despre o casă de locuit cu suprafața de 153,7 metri pătrați, evaluată cu peste un milion de lei, o altă avere imobilă de 63.9 metri pătrați, evaluată cu 100 mii de lei și o altă proprietate de 17.2metri pătrați cu valoarea specificată de 0 lei.

Judecătorul  are în proprietate și opt terenuri agricole:

 1. Obținut în 2016, cu suprafața de 0,0824 ha, cota parte 2/3, evaluat cu 574 de lei.
 2. Obținut în 2016, cu suprafața de 2,2157 ha, cota parte 2/3, evaluat cu 25.266 de lei.
 3. Obținut în 2016, cu suprafața de 0,1971 ha, cota parte 2/3, evaluat cu 2.446 de lei.
 4. Obținut în 2011, cu suprafața de 2,3053 ha, cota parte 1.0, evaluat cu 16.364 de lei.
 5. Obținut în 2005, cu suprafața de 0,2219 ha, cota parte 1.0, evaluat cu 2.770 de lei.

Gheorghieș are declarat un singur automobil Audi Q5, din 2016, evaluat cu 350 mii de lei. Însă, potrivit unui comunicat de presă emis de către Procuratura Anticorupție, marți, magistratul la biroul căruia au avut loc percheziții ar deține trei automobile de lux nespecificate în declarație.

În declarația de avere mai sunt trecute trei conturi deschise la băncile comerciale din țară, unul în valoare de puțin peste 120 mii de lei, altul cu peste 23 de mii de lei, iar cel de-al treilea - peste 131 mii de lei.

Magistratul mai deține acțiuni împreună cu soția sa în capitalul social SA F.I.P. „DAAC-HERMES”.

Alexandru Gheorghieș, fost președinte al Curții de Apel Bălți timp de opt ani, activează în sistemul judecătoresc din 2002. În perioada anilor 2006 – 2012 a fost președinte al Judecătoriei raionului Glodeni. În noiembrie 2017 a fost ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii, însă la mai puțin de un an de la numire, în octombrie 2018, a renunțat la mandat.

Amintim că, în dimineața zilei de 16 noiembrie, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi eliberat acordul privind percheziționarea judecătorului Alexandru Gheorghieș din cadrul Curții de Apel Bălți. O solicitare în acest sens a fost depusă în adresa Consiliului de către procurorul general interimar Dumitru Robu.

La scurt timp, procurorii anticorupție în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloace de transport, dar și în alte locații ce ar aparține judecătorului Alexandru Gheorghieș din cadrul Curții de Apel Bălți. Magistratul este bănuit de îmbogățire ilicită.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal