Rata mortalității din R. Moldova cauzată de bolile respiratorii, cu mult peste media europeană

Rata mortalității din R. Moldova cauzată de bolile respiratorii, cu mult peste media europeană

În Republica Moldova, mortalitatea cauzată de bolile respiratorii are o tendință de descreștere lentă. Totuși, rata standardizată a mortalității depășește cu mult media europeană. Anual, pe data de 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice (BPOC), scopul căreia este creșterea gradului de conștientizare și prezentarea noilor cunoștințe și strategii terapeutice pentru BPOC la nivel mondial.

Numărul de decese a scăzut de la 64,7 la 100.000 de locuitori în 2009, la 46,4 în 2020, pe când în UE rate este de 27 la 100.000, conform European mortality database (MDB) World Health Organization Regional Office for Europe.

BPOC este o maladie ce afectează plămânii, simptomele de bază ale acesteia fiind dispneea, tusea și eliminarea sputei. Pe cât de cronică și gravă este boala, pe atât de eficient poate fi prevenită și tratată aceasta.

Publicitate

Cel mai frecvent factor de risc pentru declanșarea BPOC la nivel mondial constituie fumatul. De asemenea, boala poate fi cauzată şi de expunerea îndelungată la pulberi industriali, noxe chimice, fumul produs de arderea combustibilului biologic (cărbune, lemn, gunoi de grajd), combinată cu factori individuali, inclusiv cei care influențează creșterea plămânilor în copilărie și unii factori genetici.

În prezent, această afecțiune este a treia cauză de deces la nivel global, provocând circa 3,23 milioane de decese, în 2019. Peste 80% din aceste decese au avut loc în țări cu venituri mici și mijlocii. Se estimează că, în următorii 40 de ani, către anul 2060 pot fi atinse cifre de peste 5,4 milioane decese anual cauzate de BPOC, condiționate de creșterea prevalenței fumatului în țările cu venituri mici și medii și a îmbătrânirii populației în țările cu venituri ridicate.

La nivel global, circa 210 milioane de persoane suferă de BPOC. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din 10 adulții cu vârsta peste 40 de ani trăiește cu BPOC. De menționat că mai puțin de jumătate dintre persoanele cu BPOC sunt diagnosticate, iar jumătate dintre cei diagnosticați au vârsta de peste 65 de ani.

Bolile respiratorii cronice sunt atribuite în principal bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) și astmului bronșic, pentru care ratele standardizate de deces sunt pe locul al doilea în Europa.

Actualmente, nu există un remediu pentru BPOC, dar diagnosticul și tratamentul precoce sunt importante pentru a încetini progresia simptomelor și pentru a reduce riscul lor de apariție.

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică recomandă persoanelor diagnosticate cu BPOC pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a ține boala sub control:

– Renunțarea la fumat: persoanelor cu BPOC ar trebui să li se ofere sprijin pentru a renunța la fumat;

– Practicarea exercițiilor fizice regulate;

– Vaccinarea împotriva pneumoniei, gripei și coronavirusului de tip nou.

Reducerea poverii bolii pulmonare obstructive cronice este inclus în Planul de acțiune global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT) și în Agenda 2030 a Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă.

Pentru prima dată Ziua Mondială a BPOC a fost organizată în anul 2002 de către Inițiativa Globală pentru boala pulmonară obstructivă cronică (GOLD) în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți cu BPOC din întreaga lume.

Tematica evenimentului din acest an este „Plămâni sănătoși – mai importanți ca niciodată” și subliniază faptul că povara BPOC nu a dispărut, îndeosebi în perioada pandemiei COVID -19.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal