Situație tensionată la frontiera dintre Polonia și Belarus, acolo unde mase de migranți au încercat să ia cu asalt un punct de trecere. Mai mult, potrivit serviciilor de informații poloneze, migranții ar fi fost instruiți de soldații regimului de la Minsk, să arunce cu pietre și diferite obiecte în militarii și grănicerii polonezi, scrie Reuters.
Forțele de securitate poloneze au recurs la utilizarea tunurilor cu apă contra maselor de migranți care aruncau diverse obiecte în direcția acestora dinspre granița bielorusă, unde se află deja mii de migranți, despre care se presupune că ar fi aduși în mod organizat de regimul Lukașenko, într-o încercare de a crea o situație de conflict la granița de est a Uniunii Europene. O serie de imagini video care au fost publicate de oficialii polonezi, arată cum migranții aruncă diverse obiecte, cum ar fi pietre, lemne sau sticle, în rândul acestora fiind prezenți și militari bieloruși.
Aceștia încearcă și ruperea gardului de la frontieră, însă sunt respinși de soldații polonezi. Potrivit ministrului de interne de la Varșovia, cel puțin un polițist a fost rănit în aceste confruntări. Mai mult, oficialul susține că autoritățile de la Minsk ar fi oferit migranților grenade sonice care sunt aruncate în direcția grănicerilor.
Recent, miniștrii de externe ai statelor membre ale UE au dispus deja adoptarea unui nou set de sancțiuni împotriva Belarusului, care este acuzat de tentative de destabilizare a blocului unional prin forțarea migranților de a trece frontiera comună în mod ilegal.
Polonia ar putea aplica articolul 4 al Cartei NATO
Guvernul de la Varșovia este în discuții în vederea lansării unor consultanții formale cu aliații NATO, din moment ce previziunile emise de executivul polonez sunt pesimiste. Autoritățile de la Varșovia, susțin că 20.000 de membri ai forțelor de ordine se află la graniță în timp ce pe partea bielorusă se află circa 4.000 de migranți, cărora nu li se permite întoarcerea la Minsk.
Liderul partidului de guvernământ polonez, Jaroslaw Kaczynski, susține că țara sa este ținta unui război hibrid, care are în față un „inamic impredictibil”. Cu toate acestea, ca urmare a eforturilor diplomatice, Irakul a anunțat că va organiza zboruri de repatriere a cetățenilor săi aflați la granița Uniunii Europene.
Vezi și aceste știri

O nouă încercare de a opri fluxul de migranți: Polonia construiește la granița cu Belarus un zid de aproape șase metri înălțime

„Viitorul plăților este deja în mâinile tale – e vorba despre smartphone-ul tău”: interviu cu Svetlana Chirva, vicepreședinte și manager regional Visa pentru Ucraina, Moldova și Belarus

Vladimir Putin a lansat o amenințare pentru Belarus: „Dacă întrerupeți tranzitul de gaz natural către Europa, stricăm relațiile”
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
