În conformitate cu legislația, candidații la funcția de membru al CA trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova și să aibă cel puțin cinci ani de experiență în unul dintre domeniile audiovizualului, al comunicării și jurnalismului, al cinematografiei, al culturii, al științei și cercetării, al dreptului, al tehnologiei informației și comunicațiilor, al publicității, precum și al activității academice.
Totodată, candidații nu trebuie să aibă interese, inclusiv financiare, în cadrul furnizorilor și distribuitorilor de servicii media și întreprinderilor de comunicații electronice sau din domeniul publicității.
Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale al R. Moldova, CA este format din șapte membri – trei propuși de fracțiunile parlamentare, doi de organizațiile societății civile și câte unul, propus de Guvern și de Președinție. Membrii CA sunt desemnați prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de șase ani.
Amintim că la 11 noiembrie curent, Parlamentul a respins raportul CA pentru anul 2020, după o rundă de întrebări și răspunsuri cu replici acide la adresa conducerii CA. Astfel, în conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale modificat recent, membrii CA au fost demiși.
Ulterior, președinta demisă a CA, Ala Ursu-Antoci, a declarat că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.