Deputații PAS, la primele 100 de zile de mandat: Ce realizări au enumerat

Deputații PAS, la primele 100 de zile de mandat: Ce realizări au enumerat

Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate a prezentat raportul privind activitatea în primele 100 de zile. Președintele fracțiunii, Mihail Popșoi, a enumerat câteva inițiative votate în plenul Parlamentului cu care se mândresc. Pe de altă parte, o bună parte dintre acestea au fost criticate de opoziție sau de alte voci din societate.

„În cele primele 100 de zile de guvernare am depus eforturi pentru a îndeplini angajamentele făcute în campania electorală. Din cele 95 de proiecte înregistrate, 52 au fost și votate. Vom prezenta principalele proiecte votate”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Legea cu privire la procuratură

„O realizare importantă este votarea Legii cu privire la procuratura care permite evaluarea procurorului. Noi ne dorim o procuratură funcțională care să servească interesului public și să ofere dreptate. Fundamentul unei dezvoltări economice durabile este un stat de drept. Au trecut vremurile când mafia procurorilor și judecătorilor făceau legea în țară. Proiectul ar menirea să ofere independența adevărată și să curețe sistemul procuraturii e merele mucigăite din sistem”, a comentat Popșoi.

Legea prevede evaluarea performanțelor procurorului general nu mai des de o dată în an de către comisia de evaluare a performanțelor, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor. Aceasta cu scopul de apreciere a activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută. 

Inițiativa PAS privind modificările Legii cu privire la Procuratură a obținut aviz pozitiv din partea Comisiei juridică, numiri și imunități. Proiectul a trecut cu majoritatea voturilor la ședința din 12 august. Totuși, socialiștii au avut un cuvânt de spus. „Trebuie să avem și avizul Comisiei de la Veneția pe acest subiect”, a insistat Vasile Bolea.

După votul în primă lectură, cu susținerea a 59 de deputați, proiectul a fost supus avizărilor. La 18 august, Procuratura Generală a dat aviz negativ proiectului de lege cu privire la Procuratură. 

Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost aprobate în primă lectură la ședința Parlamentului din 13 august.

Ulterior, procurorul general, Alexandru Stoianoglo a atacat la Curtea Constituțională modificările legii, însă plenul CC a a respins cererea de suspendare.

Proiectul de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc

„Am reușit modificarea Constituției, prin fortificarea sistemului judecătoresc, astfel încât judecătorii să fie subordonați politicului, dar să aibă mai multă autonomie. Acest proiect de lege votat împreună cu opoziția denotă consensul din Parlament în ceea ce privește importanța reformei date”, a menționat președintele fracțiunii PAS.

Deși proiectul de lege a fost susținut și de opoziție, procesul a întâmpinat dificultăți tehnice.

Pentru acest proiect de lege prin intermediul votului electronic au votat 57 de deputații. Numărul i-a indignat pe socialiști, care au susținut că votul electronic are defecțiuni tehnice.

„Stimați colegi, noi toți am luat decizia unanimă la fracțiune că toți votăm. Înseamnă că ceva s-a întâmplat cu sistemul. Noi toți am votat”, a spus Zinaida Greceanîi.

Vezi și: „Hai lasă, că ești prea tânăr”. Un magistrat, nemulțumit de reintroducerea minimului de vechime pentru judecătorii care candidează la un loc în CSM

Ulterior, votul electronic a fost anulat, iar deputații au votat prin ridicarea de mână. Proiectul a trecut cu 86 de voturi din partea deputaților.

Stoparea acaparării bunurilor strategice

„Stoparea acaparării bunurilor strategice, prin introducerea unui mecanism legal prin care statul să poată interveni, așa încât obiectele de importanță națională cum este aeroportul, calea ferată, să nu poate să ajungă pe mâna unor investitori de rea credință. În același timp, dorim să oferim investitorilor de bună credință tot sprijinul și toată deschiderea pentru a veni în Republica Moldova și a crea locuri de muncă”, a mai susținut Mihail Popșoi.

Modificările la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI)

„În declarațiile de avere te lua groaza, dar pe alocuri îți venea a râde când vedeai ce scriu acolo unii demnitari de stat. Erau averile scrise pe rude apropiate, știind că nimeni nu-i va trage la răspundere. Noi am votat mecanismul ca această ferestruică să fie închisă”, a comentat deputatul PAS.

Prevederea privind declararea bunurilor virtuale, cum ar fi monedele electronice a stârnit unele discuții între deputați, din moment ce noțiunea „bunuri virtuale” sau „monede electronice” nu este prezentă în legislația națională.

„Istoricul tranzacțiilor undeva se păstrează, iar din moment ce acesta este disponibil, inspectorul de integritate oricând poate solicita subiectului declarării, când a cumpărat, cât a cumpărat, ce a cumpărat”, a declarat deputata PAS Olesea Stamate.

Digitalizarea economiei

„Antreprenorii nu vor mai trebui să stea în rânduri după acte. La fel, în viitorul apropiat, nici mamele care au născut nu vor trebui să meargă să stea în rând pentru a putea primi indemnizația la naștere. Digitalizarea este un proces inevitabil. Din păcate, am rămas în urmă, dar vom face  tot posibilul să oferim posibilitatea utilizării semnăturii electronice pentru ca mediul de afacere să se bucure de toate oportunitățile modernizării”, a mai punctat Popșoi.

Vezi și: Antreprenorii vor putea înregistra acte cu semnătura electronică. Legea digitalizării, votată de Parlament

Anularea secretului Offshore

„Cetățenii trebuie să cunoască cine este beneficiarul final și cine stă în spatele unei companii cu renume din Republica Moldova”, susține deputatul.

Pentru aprobarea în lectură finală a proiectului de lege și-au dat votul toți deputații prezenți în sală.

Proiectul de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova

„Un alt proiect important prevede ca persoanele care au datorii să nu poate fi evacuate din cază în perioada rece a anului dacă aceasta este unica lor locuință, or este inuman ca în aceste vremuri grele pentru un credit să fii dat afară din casă”, afirmă Popșoi.

Parlamentul a respins raportul Consiliului Audiovizualului

 „Am dat un vot negativ activității Consiliului Audiovizualului pentru că toți cetățenii Republicii Moldova care urmăresc televiziunele noastre, își dau seama ca a fost făcut partizanat politic. Ne dorim o presă independentă și am revenit și la întoarcerea sub control parlamentar a companiei„Teleradio-Moldova” a”, a comentat Popșoi.

Parlamentul a respins raportul CA pentru anul 2020, după o rundă de întrebări și răspunsuri cu replici acide la adresa conducerii CA. Astfel, în conformitate cu Codul serviciilor media audiovizuale modificat recent, membrii CA au fost demiși

Parlamentarul Adrian Băluțel a acuzat că postul public de televiziune a fost în subordinea CA, deseori era porta voce a unui singur partid și a întrebat ce a întreprins CA pentru a contracara acest fapt. 

Ulterior, președinta CA a declarat că postul public de televiziune niciodată nu a fost în subordinea Consiliului, care nu se implică în politica editorială.

În cadrul ședinței a intervenit și membra CA Larisa Manole. „Să mă învinuiți pe mine de obediență politică este un sacrilegiu. Când mulți dintre dumneavoastră umblați la școală, eu cu mulți colegi de la televiziunea publică luptam pentru libertatea de exprimare, ca să-mi spuneți acum că nu sunt profesionistă. Îmi pare rău”, a spus în lacrimi Manole. 

Ulterior, cu un comentariu a venit președintele Parlamentului. „Să terminăm discuțiile lacrimogene și să revenim la subiect”, a spus Igor Grosu. 

Deputatul PAS Dan Perciun a acuzat membrii CA că au numit-o pe președintă pe criterii politice. Drept replică, ultima a spus: „Nu atacați membrii, dar atacați-mă pe mine”. 

Președinta demisă a Consiliului Audiovizualului (CA), Ala Ursu-Antoci, a declarat că va contesta în instanță hotărârea Parlamentului privind revocarea sa din funcție.

„În termen de 30 de zile, neapărat, o să atacăm, fiindcă a fost o execuție publică unde, de fapt, nu s-a dorit să fie audiat raportul, ci s-a dorit să ne pună într-o lumină proastă. De două ori a fost audiat același raport – odată satisfăcător, a doua oară nesatisfăcător. Este un abuz și, de fapt, politicienii și-au arătat incompetența”, a explicat Ala Ursu-Antoci.

Convenția de la Istanbul

„A fost votată cu mare greu și cu mare întârziere ratificarea Convenției de la Istanbul. Suntem cea de-a 35-a țara care a adoptat acest mecanism. Fracțiunea PAS a arătat determinarea de a proteja femeile și fetele și toți cei care ajung să fie victime ale violenței domestice”, a mai comentat președintele fracțiunii PAS.

Proiectul de lege privind ratificarea Convenției de la Istanbul a fost unul dintre cele mai criticate decizii luate de majoritatea Parlamentară. Aceasta a stârnit reacții negative atât din partea opoziției, cât și a fețelor bisericești. 

Vezi și: Mitropolia Moldovei se declară împotriva ratificării de către Parlament a Convenției de la Istanbul

Evaluarea CNA - o nouă inițiativă

Totodată, fracțiunea PAS dorește evaluarea centrului Național Anticorupție.

„S-a propus ca șefia și conducerea autorității să poată fi evaluată prin prisma activității desfășurate. Nu vrem să avem persoane cu funcții de demnitate publică în sistemul justiției, care sunt numite pe un mandat fix și nu suntem siguri dacă își exercită această funcție până la finalul mandatului. Sunt plătiți din banii cetățenilor, trebuie să răspundă intereslor legitime ale cetățenilor și să apere drepturile acestora”, a menționat Olesea Stamate.

Propunerile opoziției, ignorate de majoritatea Parlamentară

De cealaltă parte, în această perioadă, opoziția s-a arătat nemulțumită de mai multe ori de refuzul majorității parlamentare a introduce inițiativele acestora pe ordinea de zi.

 La ședința din 16 septembrie, deputații Blocului Socialiștilor și Comuniștilor au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest pentru că n-au avut susținerea majorității privind introducerea pe ordinea de zi a trei propuneri.

Vezi și: Se pune pe ordinea de zi a ședinței parlamentare un proiect de lege fără raportul comisie de fond? Grosu: „Cine a elaborat acest Regulament?”(FOCUS)

„Stimați colegi, trei subiecte foarte importante au fost propuse spre dezbateri în plenul Parlamnetului de către Blocul Socialiștilor și Comuniștilor. Majoritatea parlamentară n-a binevoit să introducă niciun subiect pentru aceste discuții. De aceea vom utiliza dreptul nostru legal în semn de protest - nu participăm la ședința plenară și părăsim sala”, a spus deputata Zinaida Greceanîi.

La ședința din 23 septembrie, Deputații BCS au cerut audierea în plen a Ministerului Sănătății, Finanțelor, Educației și a Agenției Medicamentului. Propunerile nu au trecut.

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Primul pas în evaluarea performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: Sesizarea Maiei Sandu examinată de CSP

Primul pas în evaluarea performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo: Sesizarea Maiei Sandu examinată de CSP

Fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de lege prin care să anihileze construcțiile ilegale

Fracțiunea PAS a înregistrat un proiect de lege prin care să anihileze construcțiile ilegale

TOP trei cele mai contestate decizii ale Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile

TOP trei cele mai contestate decizii ale Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile

100 de zile de activitate a Guvernului Gavrilița: Ce au reușit miniștri în trei luni de lucru

100 de zile de activitate a Guvernului Gavrilița: Ce au reușit miniștri în trei luni de lucru

Ce cred cetățenii despre prestația Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile: „Așteptările sunt foarte mari” (VOX)

Ce cred cetățenii despre prestația Guvernului Gavrilița în primele 100 de zile: „Așteptările sunt foarte mari” (VOX)

Maia Sandu, la 100 de zile de mandat: Ce reușite și restanțe invocă cetățenii pentru această perioadă (VOX)

Maia Sandu, la 100 de zile de mandat: Ce reușite și restanțe invocă cetățenii pentru această perioadă (VOX)

Advertoriale
Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

Cel mai frumos loc e acasă, iar cea mai bună ipotecă e la maib

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

Agrobiznes și iMetos lansează prima platformă de agro-meteo pentru fermierii din Moldova (VIDEO)

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

De sărbători, tot ce dăruieşti e LOVE. Oferte de la Orange pentru clipe de neuitat alături de familie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  I-au oferit votul de încredere, iar acum cer demisia. Reacția fracțiunii PAS, după declarațiile lui Moloșag
 • 2
  Ultimă oră! Avocata Poporului admite că ar putea să-și dea demisia din funcție după informațiile apărute în spațiul public
 • 3
  CEC cere anularea Marinei Tauber din cursa electorală pentru șefia municipiului Bălți. Ea este acuzată că a cheltuit bani nedeclarați
 • 4
  A venit iarna! Unde au căzut primii fulgi de nea în acest an
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.