
Curse aeriene Moldova - SUA? Cât de aproape sunt de realizare, când ar putea fi lansate și cum va fi stabilit prețul biletelor
Cetățenii Republicii Moldova s-ar putea bucura, începând cu anul viitor, de zboruri directe din Chișinău spre destinații din Statele Unite ale Americii. Asta prevede un acord care urmează a fi semnat între țara noastră și SUA, în primele trei luni ale anului 2022. Informația a fost confirmată pentru AGORA de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Alina Merlici.
・
Cursele de zbor vor putea fi operate atât de companiile autohtone, cât și de cele străine, ne-a explicat Alina Merlici, fără a preciza însă ce criterii vor trebui să întrunească aceste firme. Este vorba despre patru tipuri de curse: de pasageri, cargo, mail și combinat, care vor fi efectuate doar de la Aeroportul Internațional Chișinău.
Reprezentanții ministerului nu ne-au putut spune cât ar putea costa biletele, prețul acestora urmând să fie stabilite de companiile aeriene, conform politicilor tarifare pe care le au și taxelor aferente.
Periodicitatea curselor către SUA va fi determinată conform cererii de transport. La fel, conform cererilor vor fi stabilite și destinațiile exacte, spre care vor fi operate cursele, ne-au mai comunicat reprezentanții Ministerului.
De la prezentarea tratatului de către partea americană, în 2017, până la aprobarea proiectului privind semnarea acordului au trecut tocmai patru ani, iar autoritățile spun că la mijloc ar fi procedurile interne ale părților contractante.
Ce prevede Acordul „Open Skies”
La data de 12 august curent, Executivul a aprobat semnarea acordului moldo-american. Reprezentanții Guvernului spun că intrarea în vigoare a Acordului „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și la diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău, facilitând totodată accesul la piețele din America de Nord.
„Înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piață aeronautică autohtonă”, declară reprezentanții Ministerului Infrastructurii.
De asemenea, în urma semnării acordului vor fi stabilite:
- cadrul de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale;
- normele privind siguranța și securitatea aeronautică;
- modul de eliberare și recunoaștere reciprocă a certificatelor de navigabilitate a aeronavelor și certificatelor de competență a membrilor de echipaj.
Circumstanțele în care va fi semnat acordul
Tratatul va fi semnat în numele Guvernului Republicii Moldova de către conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării regionale. Împuternicirile pentru semnare urmează a fi solicitate Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Acordul va fi semnat în două exemplare, în limbile română și engleză, toate textele fiind egal autentice. În cazul apariției diferendelor de interpretare, textul în limba engleză va prevala. Documentul va fi semnat pentru o perioadă nedeterminată și va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise, prin schimb de note diplomatice.
De unde vine inițiativa
Inițiativa de semnare a tratatului aparține părții americane, care a propus textul în 2017, când au avut loc primele discuții în acest sens. Un an mai târziu, la 28 martie 2018, a fost aprobată inițierea negocierilor asupra Acordului, care s-au desfășurat prin schimb de note diplomatice, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Unele obiecții și propuneri în cadrul procesului de avizare, nu au fost luate în considerare, întrucât acestea s-au dovedit a fi în contradicție cu prevederile și recomandările normativelor ce țin de reglementarea economică a transportului aerian internațional. În procesul negocierilor, textul definitivat și parafat de ambele părți nu a conținut diferențe de fond față de textul asupra căruia au fost inițiate negocieri.
Motivul pentru care am readus acest subiect în vizor
În cazul în care vor fi lansate zboruri directe din Republica Moldova spre SUA, moldovenii care dețin și cetățenia României ar putea fi avantajați. Asta, pentru că România este aproape de a fi inclusă în programul Visa Waiver, care prevede abolirea regimului de vize cu SUA.
Singurul criteriu pe care România mai trebuie să îl îndeplinească pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver este reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA. Astfel, cele două țări vor susține o campanie de comunicare publică pentru reducerea ratei de refuz a vizelor sub 3%.
În prezent, în programul SUA de renunțare la obligativitatea vizelor se află 40 de state. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.
Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborare strânsă cu autorităţile americane care se ocupă de aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcute, luna trecută, de Departamentul american pentru securitate internă, scrie digi24.ro.
Numărul moldovenilor cu dubla cetățenie
În prezent, peste 640 de mii de moldoveni dețin și cetățenia română. Asta, în contextul în care, numărul populației R. Moldova ajunge la circa 2,7 milioane de locuitori. Astfel, unul din patru moldoveni sunt și cetățeni români.
Datele se regăsesc într-un răspuns al Ministerului Justiției postat pe site-ul Camerei Deputaților, după o interpelare făcută de către deputatul Ștefan-Iulian Lorincz (USR PLUS).
„La începutul lunii februarie, am avut o discuție cu domnul ministrul al Justiției, Stelian Ion, în care am dorit să vedem la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) cum putem să deblocăm cozile, deoarece sunt foarte multe cereri pentru cetățenia română. Și atunci eu vreau să am niște date oficiale înainte să fac un raport un pic mai extins și acesta a fost obiectul interpelării mele. Este problema pe care o aud des și primesc mesaje zilnic de la cetățeni basarabeni, români din Republica Moldova, și încerc să vedem cum putem debloca situația aceasta”, a declarat deputatul USR, pentru g4media.ro.
În ultimii 20 de ani, moldovenii au depus peste 786 de mii de cereri de dobândire și redobândire a cetățeniei române. Dintre care, peste 144 de mii de cereri așteptau să fie rezolvate la finele anului 2020, scrie sursa citată.
Cum ajung în prezent moldovenii în SUA
În prezent, moldovenii care vor să intre în Statele Unite, trebuie să obţină mai întâi o viză pentru SUA, care este plasată în pașaport. Din cauza situației epidemiologice și a numărului limitat de personal, Ambasada SUA de la Chișinău a comunicat că nu poate relua încă serviciile de vize temporare și de imigrare de rutină.
„În prezent, nu oferim programări pentru vize turistice (B1/B2) și nu cunoaștem când vom putea relua interviurile pentru B1/B2. Avem programări limitate disponibile pe principiul primul venit, primul servit, atât pentru localnici, cât și pentru nerezidenți, doar pentru vizele pe bază de petiție și F/M/J. De asemenea, procesăm acum toate tipurile vize de imigrare și vizele de tip K, dar avem o întârziere foarte mare pentru cazurile neprocesate pe care le vom programa cât mai repede și mai sigur posibil”, se arată într-un comunicat al ambasadei.
În prezent, zborurile din R. Moldova spre SUA se efectuează doar cu escale, în orașe precum Moscova, Varșovia sau Istanbul. Prețul unui bilet dus-întors începe de la 12 mii de lei și poate ajunge la 70 de mii de lei.
