Un fost procuror-șef, în vizorul ANI. A fost remis un denunț către Procuratura Generală

Un fost procuror-șef, în vizorul ANI. A fost remis un denunț către Procuratura Generală

Autoritatea Națională de Integritate a remis către Procuratura Generală a Republicii Moldova un denunț pe numele fostului procuror – șef al Procuraturii municipiului Chișinău. Denunțul a fost făcut în baza unei proceduri de control al averii pe numele acestuia, în cadrul căruia inspectorul de integritate a identificat o posibilă schemă de spălare de bani și caracterul dubios a provenienței unor sume de bănești, care au fost acordate sub formă de împrumuturi.

Controlul pe avere a fost inițiat la începutul anului 2020, care a fost desfășurat pentru perioada 2013 – 2020, fiind extins pe numele membrilor familiei și copiilor minori. Subiectul activează organele procuraturii din anul 1998, având două pauze de activitate.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat trei neconcordanțe, care nu se încadrează în perioada supusă controlului, dar cad sub incidența legislației penale.

În 2008, acesta a intrat în posesia unui bun imobil în municipiul Chișinău contra sumei de 11,6 milioane de lei. Iar, peste aproximativ un an, a achiziționat cu 5 milioane de lei două terenuri pentru construcții în raionul Ialoveni.

De asemenea, când devine subiect al declarării, în declarația de avere și interese personale depusă pentru anul 2014, acesta a indicat că i-au fost rambursate două împrumuturi bănești în sumă totală de peste 6,7 milioane de lei, pe care le-ar fi acordat unui SRL.

Din informațiile obținute la dosar, inspectorul observă că activitatea acestui SRL a fost una neprofitabilă. Chiar dacă SRL-ul a vândut activele sale de peste 3 milioane de lei, acesta nu dispuneau de suma necesară pentru a acoperi datoria față de subiect. Prin urmare, apare o neclaritate referitoare la această sumă.

În denunțul către Procuratură, inspectorul invocă și despre un împrumut în sumă de 100 de mii de euro, pe care concubina fostului procuror-șef, care nu a înregistrat activități remunerate, l-ar fi acordat unei persoane fizice. În contextul dat, a apărut bănuiala rezonabilă cu privire la legalizarea unor sume bănești cu proveniență necunoscută.

Astfel, inspectorul a solicitat instituției penale să examineze toate aceste circumstanțe și să fie luate măsurile necesare pentru elucidarea acestor fapte. Totodată, dacă actul emis va rămâne definitiv, fostul procuror – șef este obligat de lege să își rectifice declarația de avere și interese personale la eliberare, în termen de 30 de zile.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.