Peste  1 miliard de lei, bani pentru compensații la consumul de gaz și căldură. Cât acoperă statul și ce vor face instituțiile publice

Peste 1 miliard de lei, bani pentru compensații la consumul de gaz și căldură. Cât acoperă statul și ce vor face instituțiile publice

Guvernul planifică alocarea a 210 milioane de lei din bugetul de stat pentru 2021 și 900 de milioane de lei, din bugetul de stat pentru 2022, bani din care vor fi acoperite compensațiile pentru cheltuielile la consumul gazelor naturale și a energiei termice din actualul sezon rece. Mai exact, compensațiile se prevăd pentru perioada noiembrie 2021– martie 2022. Iată principalele prevederi ale proiectului de Lege privind compensațiile care vor fi alocate, urmare a majorării tarifelor la gazele naturale.

Ce proporții din consumul de gaze naturale vor fi acoperite din compensații?

De compensații la gaze naturale vor beneficia toți consumatorii casnici din R. Moldova. Mai exact, este vorba de 746 de mii de consumatori. Guvernul estimează costul măsurii aplicate la 770 de milioane de lei.

Publicitate

Astfel, la modul practic, compensarea diferenței la majorarea tarifelor pentru consumul de gaze naturale pentru primii 50 m3 consumat va fi de 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

La următorii 100 m3 consumați, vor fi compensate 50% din diferența dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021.

Cu alte cuvinte, primii 50 m3 se achită la tariful de 6,76 de lei cu TVA inclus, următorii 100 de m3 (până la 150 m3) se achită cu – 7,86 lei, iar restul se achită cu 11 lei și 8 bani.

Ce proporții din tariful la energia termică vor fi compensate?

Guvernul prevede și compensații pentru tariful la energia termică, în sezonul rece al anului, și anume, pentru perioada noiembrie 2021–martie 2022. Compensațiile vor fi în mărime de 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și prețul din luna octombrie 2021 - pentru prima gigacalorie consumată pre consumator casnic. De aceste compensații vor beneficia 222 de mii de consumatori casnici. Costul măsurii se estimează la 340 de milioane de lei.

Locuințele deconectate de la încălzire centralizată: Cum beneficiază de compensații?

Potrivit proiectului de lege avizat de Guvern, în cazul consumatorilor care s-au debranșat de la sistemul centralizat de energie termică, aceștia vor beneficia de compensații doar pentru consumul de gaze naturale. Prin urmare, consumatorului îi va fi compensat doar consumul de gaze naturale, inclusiv, pentru încălzirea autonomă.

Locuințele conectate la centrale termice de cartier sau de bloc. Fără mecanism de compensare

Potrivit proiectului de lege, mecanismul de compensare a diferenței de preț, în urma creșteri prețurilor pentru consumatorii de gaze naturale nu se răsfrânge asupra asociațiilor de locatari ce au centrale termice de cartier sau de bloc sau de scară. Deci, acești consumatori nu vor putea obține compensații pentru gazele naturale utilizate la producerea energiei termice pentru încălzire și prepararea apei calde menajere.

În acest sens, Guvernul subliniază că este necesar un mecanism care să prevadă cum pot beneficia acești consumatori de compensații. Iar recomandarea către autorii proiectului de lege este de a adăuga un articol care să prevadă acest mecanism.

De unde bani pentru compensații?

Ca să acopere ambele categorii de compensații pentru un termen de patru luni ale sezonului rece, statul are nevoie de peste 1 miliard de lei. Astfel, sumele sunt planificate la rectificarea bugetului de stat pentru anul curent - 210 milioane și în bugetul de stat pentru anul 2022 - 900 milioane de lei.

Menționăm totodată că, în factura pe care urmează să o primească toți consumatorii casnici, va fi indicată suma compensației de care beneficiază consumatorul în luna respectivă.

Cum rămâne cu instituțiile de stat - școli și grădinițe?

La ședința Guvernului din 17 noiembrie, bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah a ținut să întrebe cum se vor descurca școlile și grădinițele în condițiile în care nu sunt prevăzute compensații pentru această categorie de consumatori.

„Vreau să ne gândim cum putem împreună să susținem școlile și grădinițele, cum să susținem instituțiile medicale? Majorarea tarifelor la gazele naturale nu a fost reflectată în bugetul anului 2021. Toate aceste instituții se vor pomeni în situații foarte dificile”, a spus bașcana UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Vlah a enunțat și câteva exemple. Spitalul din Ceadîr-Lunga a plătit în noiembrie 2021 - 141 de mii de lei pentru 320.500 m3 de gaz, iar, în acest an, factura va fi de 360 de mii de lei.

„Regulamentul se referă doar la persoane fizice. Nu poate fi vorba de compensații pentru autoritățile publice, deoarece ele intră în planificarea bugetară. Ele vor fi planificate în conformitate cu noile niveluri de cheltuieli”, a spus în replică ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi.

Iar prim-ministra Natalia Gavrilița a cerut primăriilor să se implice în susținerea instituțiilor publice din localități.

„Îndemnăm și APL-urile să participe la aceste programe de compensații pentru cetățeni. Există asemenea proiecte. Sunt localități care își pot permite și îndemnăm să fie solidare și să ajute la programe de susținere a instituțiilor publice din subordine”, a spus Gavrilița.

Vezi și ce compensații suplimentare propune primarul de Chișinău: Compensații suplimentare la gaze pentru locuitorii Chișinăului. Ceban explică pentru cine e valabil suportul de 40% din costul facturilor

AGORA precizează că, pe 9 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat tariful de 10 lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaz consumat. Până la 30 noiembrie, prețul urmează să fie revăzut. Tariful anunțat a crescut de peste două ori, comparativ cu 4 lei și 20 de bani, cât achita populația până acum.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal