Cine a călătorit mai mult? Maia Sandu VS Igor Dodon, în primul an de mandat. Unul a ales capitalele europene, celălalt - fostele republici sovietice

Cine a călătorit mai mult? Maia Sandu VS Igor Dodon, în primul an de mandat. Unul a ales capitalele europene, celălalt - fostele republici sovietice

Igor Dodon a călătorit aproape de două ori mai mult, în primul său an de mandat, decât actuala președintă Maia Sandu. Jumătate din deplasările socialistului au fost cu destinația Federația Rusă, pe când fosta lideră PAS nu a călcat niciodată pe pământul rusesc în anul care tocmai a trecut. În timp ce Sandu s-a axat pe capitalele europene, Dodon s-a concentrat pe fostele republici sovietice.

În primul an de mandat, Maia Sandu a avut 15 deplasări oficiale în străinătate, pe când Igor Dodon, în al său prim an în calitate de președinte - 21.

Maia Sandu: De două ori la Kiev, București și Paris, o dată la New-York și alte capitale europene, dar niciodată în Rusia

Maia Sandu și-a început deplasările în calitate de șef de stat cu o vizită în Ucraina, la începutul lui ianuarie 2021. Aproape 29.000 de lei ne-a costat vizita întregii delegații. Presa scria atunci că pentru a economisi bani, Maia Sandu a mers în țara vecină cu mașina, parcurgând noaptea peste 500 de kilometri. Era prima vizită oficială a unui președinte moldovean în capitala Ucrainei din ultimii cinci ani. Și asta pentru că în perioada mandatului său, Igor Dodon, nu a fost primit niciodată la Kiev și a fost la un pas să fie declarat indezirabil în capitala ucraineană, după ce, în noiembrie 2016, a declarat că peninsula Crimeea ar aparține Rusiei. A urmat un blocaj total în relațiile bilaterale moldo-ucrainene.

A urmat Bruxelles, la câteva zile distanță. Pentru Maia Sandu, prioritate în discuțiile cu oficialii europeni a fost „asigurarea Republicii Moldova cu vaccinuri anti-Covid-19”. Vaccinurile anti-Covid-19 au fost, de altfel, principalul subiect al discuțiilor din cadrul primei sale vizite la Bruxelles.

În februarie, Sandu a ajuns și la Paris. Combaterea corupției, reforma justiției, asigurarea securității energetice, situația pandemică și problemele diasporei - au fost doar câteva dintre subiectele discutate de președinta Maia Sandu și a omologului său francez Emmanuel Macron în cadrul vizitei delegației R. Moldova la Paris.

VEZI ȘI: Cât a costat vizita Maiei Sandu la Paris. Din contul Președinției, s-au achitat diurnele, cazarea și zborul (DOC)

Două luni mai târziu, Sandu dădea mâna cu oficiali importanți, la Strasbourg. Scopul vizitei de atunci era, de fapt, să participe la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

„Sunt hotărâtă să repun țara pe calea dezvoltării democratice și să construiesc în Moldova un stat de drept. Poporul nostru vrea și merită instituții care să lucreze în interesul oamenilor”.

Maia Sandu, la Strasbourg, în cadrul evenimentului de lansare a Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024.

Tot în aprilie, Sandu se întâlnea cu Klaus Johannis, la Palatul Cotroceni de la București.

 

În primăvară, Maia Sandu a ajuns și la Berlin. Vizita a avut loc la invitația președintelui german Frank-Walter Steinmeier. Se întâmpla cu mai puțin de două luni până la alegerile parlamentare anticipate.

„Doamna președintă ne-a impresionat cu programul de reforme pe care ni l-a prezentat și care se extinde asupra tuturor domeniilor - economie, politică, justiție. Un program reformator pentru care declar respectul absolut. Noi vă sprijinim”, declara în mai președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.

 

În iunie, Sandu pleca la Milano și la Roma, acolo, unde s-a întâlnit și cu diaspora, Italia fiind țara cu cea mai mare comunitate de moldoveni din Europa. În peninsulă, Sandu a ajuns la invitația omologului său italian și a discutat, în special, despre acordul dintre Republica Moldova şi Republica Italiană, privind recunoaşterea actelor de studii şi acordul în domeniul securităţii sociale. 

Vizita a fost criticată de opoziție, care susținea că astfel, președinta ar face campanie pentru Partidul Acțiune și Solidaritate înscris în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

A urmat deplasarea în Polonia, pentru două zile. Președinția a cheltuit peste 26.000 de lei pentru această plecare.

„Suntem interesați să preluăm bunele practici ale Poloniei în domeniul agriculturii, dezvoltării locale, administrării fiscale și transformării digitale a serviciilor publice”, îi spunea președinta Republicii Moldova omologului său polonez.

Iulie 2021, imediat după alegerile parlamentare anticipate, Sandu participa în Georgia, la Batumi, la cea de-a 17-ea Conferință Internațională.

„Astăzi, împreună cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași, pe care țările noastre i-ar putea face pentru a consolida și mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină, într-o bună zi, parte a familiei europene."

Maia Sandu, la Batumi.

În august, șefa statului se afla în Ucraina, unde participa la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”. În cadrul evenimentului, președinta Maia Sandu a spus răspicat că regiunea Crimeea este parte a Ucrainei.

„Sunt aici pentru a reafirma sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, declara șefa statului.

Socialiștii spuneau atunci că această vizită ar putea provoca înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Moscova. PSRM argumenta că Moldova nu ar trebui să se implice în problemele dintre Ucraina și Rusia.

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare, iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina. Prezența Maiei Sandu la evenimentul din august este reamintită și astăzi, aproape de fiecare dată când sunt puse în discuție relațiile bilaterale moldo-ruse, inclusiv în contextul „crizei gazului”.

În septembrie, președinta trecea oceanul pentru a fi prezentă la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, de la New York. Este vorba de același eveniment, în cadrul căruia, liderul de la Casa Albă, Joe Biden, pomenea „mândrii moldoveni” în discursul său, lăudând astfel Republica Moldova.

 

Viena a fost următoarea capitală a deplasărilor. Președintele R. Moldova a fost întâmpinat cu onoruri militare. Prima întâlnire pe care a avut-o Maia Sandu a fost cea cu președintele Austriei Alexander Van der Bellen. A fost prima vizită oficială a unui șef de stat al Republicii Moldova în Austria.

În noiembrie, Sandu a mai fost o dată la Paris, unde, la fel, a fost primită cu onoruri militare.

„Am discutat despre oportunitățile de cooperare cu Franța în domeniul infrastructurii, digitalizării, securității și eficienței energetice. Ne bucurăm că Agenția franceză de dezvoltare (AfD) și-a început deja activitatea în țara noastră și că va finanța inclusiv proiecte de infrastructură locală, irigare”, declara președinta Moldovei într-o postare pe Facebook.

La sfârșit de noiembrie, Maia Sandu a fost primită din nou la Palatul Cotroceni, de președintele român Klaus Iohannis. La București, Maia Sandu a vorbit despre „momentul politic unic” care s-a ivit la Chișinău pentru a obține „rezultate istorice” în relația moldo-română.

„Avem toate pârghiile ca să construim un parteneriat puternic și reciproc avantajos, care ne va ajuta să depășim crizele generate de pandemie. Contăm și de acum încolo pe vocea importantă a României în cadrul UE. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Ne aflăm într-un moment unic din punct de vedere politic la Chișinău, iar de la București avem un mesaj puternic de sprijin. Există toate premisele pentru a obține rezultate istorice în relația noastră”, a menționat Maia Sandu.

Spre final de 2021, președinta Republicii Moldova s-a aflat la Bruxelles (14-15 decembrie), unde a luat parte la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. Summit care a avut drept scop confirmarea sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea europeană a țărilor est-europene: Georgia, Ucraina și Moldova.

În primul an de mandat, Igor Dodon vizita Rusia la fiecare două luni

În mod evident, la preluarea mandatului de președinte, Igor Dodon a optat pentru Federația Rusă ca destinație pentru prima sa vizită oficială. Peste 30.000 de lei a costat Moldova acea deplasare, efectuată la mijloc de ianuarie 2017. Radio Europa Libera menționa, într-un articol din acea perioadă, despre schimbul de cadouri dintre Putin și omologul moldovean:

Dodon i-a oferit lui Putin o statuetă cu proto-părinții „parteneriatului strategic” moldo-rus, Dimitrie Cantemir și Petru cel Mare. În timp ce Vladimir Putin i-a oferit „omologului său” de la Chișinău o hartă din secolul al XVIII-lea a Principatului Moldovei, cuprinzând teritoriul de azi al RM, Moldova dintre Prut și Carpați – parte a statului român – și regiuni aflate azi în componența Ucrainei. Harta lui Putin i-a oferit lui Dodon prilejul de a se da în stambă, vorbind despre România, alcătuită „pe jumătate din Moldova și pe jumătate din Ungaria (Transilvania)”, și deplorând greșeala Rusiei de a nu fi ocupat în 1812 întregul Principat, pentru ca „țara mea azi să fie întreagă”.

 Igor Dodon vorbind la Institutul pentru Relații Internaționale de la Moscova, 18 ianuarie 2017

În luna următoare, Dodon pleca la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. Mesajul constant, transmis acolo, a fostImediat ce se vor constitui condiţiile necesare, Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu UE trebuie anulat.”

Și din nou în Rusia, în martie 2017. Presa menționa atunci că, în cadrul acelei întâlniri repetate, Dodon și Putin au discutat probleme ce țin de cooperarea comercial-economică, de situația imigranților moldoveni în Rusia și de reglementarea conflictului cu Transnistria.

În Kârgâzstan, fostul președinte moldovean ajungea în aprilie. El pleca la Bișkek să ceară statut de observator pentru Republica Moldova în cadrul Uniunii Eurasiatice, lucru care s-a și întâmplat.

Și din nou Rusia, în mai. El pleca la invitația lui Putin, chiar în ajun de 9 mai, sărbătoare în care, potrivit socialiștilor, este marcată Ziua Victoriei. Dodon nu a ratat momentul plecării și a vociferat un mesaj din cabina avionului, în fața tuturor călătorilor, dorindu-le drum bun și felicitându-i cu ocazia sărbătorii ce urma.

Următoarea destinație pentru Dodon a fost Turcia, la doar câteva zile distanță. Chiar atunci, președintele moldovean îl ruga pe Erdogan să sponsorizeze reabilitarea sediului Președinției. Relațiile s-au consolidat atât de bine între cei doi că, întâmplător sau nu, chiar luna următoare, în iunie, Dodon pleca cu familia în vacanță, în Antalya, spunând că toate cheltuielile, pentru hotelul de cinci stele, sunt suportate de șeful statului turc.

La final de mai 2017, după Turcia, destinația primordială e, din nou, Rusia, pentru două deplasări unice, consecutive: o dată la Moscova și o dată în localitatea Zavidovo. Nota de plată – aproape 36.000 de mii de lei.

Pe final de mai, Dodon ajunge și la Budapesta. Acolo a avut o întrevedere cu președintele Ungariei, Janos Ader.

 

La început de iunie 2017, șeful de stat moldovean se îndreaptă iarăși spre Rusia. Destinația finală – Sankt Petersburg, unde urma să participe la Forumul Economic Internațional. Și acolo, Dodon a dat mâna cu Putin, dar și cu șeful de la Gazprom, Alexei Miller. De reținut e și momentul când Dodon trage cu tunul, în numele țării, după cum chiar el menționa în postarea video de pe pagina lui de Facebook. 

21 - 23 iunie 2017 – Azerbaidjian. Acolo, Igor Dodon a fost primit de garda de onoare și întâmpinat de prim-ministrul azer, Yagub Eyyubov.

Începutul lui iulie a însemnat, din nou, o călătorie spre Rusia. Astfel, calculele arată că, pe parcursul anului 2017, Dodon a vizitat Rusia o dată la două luni.

Săptămâna următoare, acesta a tras o fugă și la Minsk. „Sunt convins că actuala vizită va contribui la o apropiere politică, economică, comercială şi culturală mai mare dintre Moldova şi Belarus", a scris Dodon atunci, pe pagina sa de Facebook.

În Iran, ajunge în august. Potrivit site-ului președinției iraniene, Dodon a discutat cu omologul său despre posibilitățile de colaborare dintre cele două țări, în sectoarele private. 

În Turkmenistan, Dodon participă la deschiderea celei de-a V-a ediții a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale. Acolo, el se vede cu Gurbangulî Berdîmuhamedov, președintele Turkmenistanului, cu Nursultan Nazarbaev, președintele Republicii Kazahstan, cu Valentina Matvienko, președinta Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse și cu alți demnitari.

29 septembrie – 1 octombrie. Destinația – Rusia. Cheltuieli suportate de Președinția moldovenească – aproape 95.000 de lei pentru biletele avia, diurna și cazarea celor șapte persoane membre ale delegației din țara noastră.

La sfârșit de octombrie, Dodon mai face un popas în Belarus, iar la început de noiembrie, ajunge și în Italia. Acolo, pe lângă obișnuitele întrevederi cu înalți demnitari de stat, socialistul a asistat și la o liturghie a unei biserici ortodoxe de la Roma, unde, la final, a ținut o cuvântare pentru moldovenii stabiliți în peninsulă.

Urmează deplasarea în Armenia. La Erevan, Dodon a spus că vrea să învețe din experiența participării Armeniei în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice dominată de Rusia.

În noiembrie și decembrie 2017, Dodon a mai vizitat Rusia de încă trei ori:

- 11-13 noiembrie,

- 21-23 noiembrie,

- 24-27 decembrie.

La baza acestei sinteze, legate de deplasările de serviciu, achitate din banii publici, au stat informațiile oferite de Președinția Republicii Moldova.

În Republica Moldova, președintele are funcția de reprezentant oficial al statului, având mai multe atribuții în politica externă.

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, iar pe 24 decembrie 2020 a fost învestită în funcție. Igor Dodon a câștigat mandatul de șef de stat în 2016, devansând-o atunci pe Sandu. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Gazul, Rusia și Geopolitica: Trei cazuri în care „flacăra albastră” a ajuns un instrument politic în mâna Moscovei

Gazul, Rusia și Geopolitica: Trei cazuri în care „flacăra albastră” a ajuns un instrument politic în mâna Moscovei

Cui o să-i lipsească deputatul Igor Dodon (FOCUS)

Cui o să-i lipsească deputatul Igor Dodon (FOCUS)

Maia Sandu despre o eventuală întrevedere cu Putin: „Nu este un lucru stabilit acum, nu e cazul să discutăm ipotetic”

Maia Sandu despre o eventuală întrevedere cu Putin: „Nu este un lucru stabilit acum, nu e cazul să discutăm ipotetic”

Advertoriale
La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

EMISIUNI
 • Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
 • Podcastul „Azi e vinerea” | Miroase a ars la Bismobil Kitchen, emisiunea „Iartă-mă” în justiție și care-i sportul nostru național (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Strateg de marketing: „Meseria asta e un dans frumos între cifre și creativitate” (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record. Cum resimte sectorul agricol schimbările climatice
Cele mai populare
 • 1
  Litvinenco, despre scoaterea în afara legii a Partidului Șor: Nu constituie un precedent periculos
 • 2
  „Gata cu monopolul”: Spînu anunță că toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la aeroport
 • 3
  Ucraina imploră aliații să livreze cât mai repede armele promise, pe măsură ce Rusia intensifică asalturile în estul țării
 • 4
  Prepare for Future | Olesea Gălușcă: Industria creativă din Moldova poate deveni pilonul cel mai important al economiei Moldovei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.