Agenția de Guvernare Electronică dezvoltă o nouă semnătură electronică mobilă, care ar putea fi gratuită

Agenția de Guvernare Electronică dezvoltă o nouă semnătură electronică mobilă, care ar putea fi gratuită

Reprezentanții Agenției de Guvernare Electronică (AGE) au anunțat că dezvoltă, împreună cu Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, un nou tip de  semnătură electronică mobilă. Aceasta ar putea fi instalată în telefon și utilizată inclusiv de jurnaliști pentru semnarea documentelor sau a solicitărilor de informație online, scrie Media-Azi

Artur Reaboi, arhitect de sisteme informatice la AGE, a menționat că utilizatorul poate să dețină controlul „absolut” asupra utilizării cheilor (prin care este securizată semnătura).

„Sunt folosite tehnici criptografice care zece ani în urmă nu prea se discutau, doar la nivel academic. De aceea, acest tip de semnătură nu era aplicabilă în practică”, a precizat Reaboi.

Publicitate

Potrivit lui, este exclusă posibilitatea ghicirii PIN-ului, iar clonarea aplicației sau a telefonului se detectează automat.

Pentru a utiliza semnătura electronică mobilă nouă este necesară conexiunea la Internet și instalarea aplicației pe dispozitivul mobil. Înregistrarea inițială poate fi făcută la oficiile Agenției Servicii Publice, la secțiile consulare sau online, folosind semnătura electronică existentă.

Cu ajutorul acesteia, utilizatorul va putea semna documente PDF direct în Msign (serviciul guernamental integrat de semnătură electronică) sau alte servii integrate cu MPass (serviciul electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului), atât pentru autentificare, cât și pentru semnare.

Mai mult, pentru a obține semnătura electronică mobilă de tip nou nu este nevoie de contract sau abonament cu operatorii de telecomunicație, de schimbarea cartelei SIM sau de instalarea programelor speciale pe calculator.

„Poți semna oriunde de pe glob pentru că singura cerință după înregistrarea semnăturii electronice este disponibilitatea conexiunii la Internet”, a spus Artur Reaboi.

Specialistul a adăugat că intenția lor este de a oferi această semnătură gratuit sau, cel puțin, la un preț redus.

„Având în vedere eliminarea necesității unui dispozitiv criptografic, eliminarea abonamentului, a unui contract, noua semnătură electronică este mult mai accesibilă și mai ieftină. Intenția noastră este de a o face chiar gratuită”, a precizat Reaboi.

Funcționarii nu au precizat când cetățenii vor putea începe utilizarea semnăturii electronice mobile de tip nou.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal