Ministerul se laudă că a majorat lista medicamentelor compensate și a promovat la nivel guvernamental Legea privind activitatea farmaceutică. Totuși, Legea care prevede un mecanism nou al adaosurilor comerciale la medicamente nu a fost aprobată în a doua lectură în Parlament.
În urma modificărilor operate, preţul angro al medicamentelor ar trebui să se micșoreze cu 4,35%, iar cel de farmacie cu 9,65%. De asemenea, a fost modificat Regulamentul privind achiziţionarea de medicamente şi alte produse de uz medical pentru necesităţile sistemului de sănătate, a fost majorat cuantumul resurselor financiare direcţionate asistenţei medicale primare până la 32,25% din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
În perioada imediat următoare, Ministerul va demara discuţiile cu partenerii de dezvoltare, în special cu Banca Mondială şi Guvernul Japoniei, pentru alocarea a 80 milioane de euro în scopul dotării Spitalului Regional Bălţi. Nu este clar de ce Ministerul Sănătății nu a raportat inițierea analizei opțiunilor pentru modificarea legislației sănătății. În luna martie Guvernul a primit o serie de recomandări de la partenerii externi printre care și direcțiile de reformare a domeniului sănătății.
Conform recomandărilor, în primele 100 de zile autoritățile trebuiau să aprobe strategia de raționalizare a spitalelor ceea ce presupune crearea zonelor de sănătate, identificarea nodurilor spitalicești, a strategiilor de investiții capitale, consolidarea spitalelor din Chișinău sub un singur management, să majoreze alocațiile bugetare pentru programele de sănătate publică.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.