
Moțiunea simplă a opoziției împotriva politicilor Ministerului Sănătății, respinsă. Replicile deputați - Ala Nemerenco
Moțiunea simplă, depusă de opoziție împotriva politicilor Ministra Sănătății, a fost respinsă de majoritate parlamentară. Nu au lipsit însă discuțiile aprinse și replicile dure adresate de opoziție în adresa ministrei Ala Nemerenco, acuzată de gestionarea dezastruoasă a pandemiei de COVID-19. Iată cum răspunde șefa de la Sănătate.
・
Discursul Alei Nemerenco de la tribuna Legislativului
„Moțiunea are la fundament doar istorii de povești, rupte din context și este înaintată atunci când R. Moldova a ieșit aproape din acest val cu cea mai bună situație din regiune. Și trebuie să recunoaștem că sistemul de sănătate a altor țări e mult mai bun. La fel și decesele. Ați întârziat cu moțiunea. Nu avem localități în Cod roșu, cu excepția regiunii transnistrene care influențează indicatorii”, și-a început discursul de la tribuna centrală, ministra Sănătății Ala Nemerenco.

Șefa de la sănătate a spus în luarea de cuvânt că a preluat sistemul la 6 august cu infrastructură veche, cu lipsă de echipamente și personal medical, sub efectele pandemiei.
„Dar lucrurile stăteau mult mai rău decât presupuneam. Spitalele înregistrau datorii de 81 mil. de lei, posibilitatea de asigurare cu medicamente și consumabile fiind blocată. Am avut ședințe cu CNAM-ul, am majorat liniile de cheltuieli ca să putem ajuta spitalele. Dvs ați majorat salariile din sumele pe care le dețineau spitalele. Unele spitale dădeau 99% pentru salarii. Acum am achitat 20 de milioane și niciun spital nu are probleme și pot fi asigurate cu medicamente”, a continuat ministra.
Nemerenco a menționat că au fost întreprinse măsuri pentru asigurarea cu teste rapide, vaccin, seringi pentru vaccinare, ventilatoare. La fel, s-a menționat șirul de ajutoare medicale din afara țării. La fel, s-a menționat recunoașterea certificatelor de vaccinare din R. Moldova în spațiul UE.
Cât despre procesul de vaccinare în rândul populației, Nemerenco a recunoscut că procesul decurge anevoios. Deși au fost administrate 1,5 milioane de doze de vaccin, aceasta a acoperit imunizarea completă a doar 26% din populație.
Întrebările din plenul Parlamentului
A urmat șirul de întrebări de la opoziție, cea care a înaintat moțiunea simplă. „Se îmbolnăvesc oamenii din prima linie. Când va fi a treia doză de vaccină?”, a întrebat deputata Ala Darovannaia.
„Problema nu e simplă cum vedeți dvs. Există diferite vaccinuri și trebuie să vedem în ce tipuri de vaccin se administrează. La fel trebuie să vedem dacă facem risipă sau administrăm unui grup de risc. Trebuie să vedem doza, intervalul. Medicina este diferită decât politica. Cu respect, dar nu sunt medici. Un ordin calitativ va fi prezentat când va corespunde. Nu faceți presiuni politice pe Sistemul medical”, a răspuns Nemerenco.
Deputatul Partidului Șor, Petru Jardan, a întrebat dacă merită ca pachetul social și înlesnirile pentru medici merită să fie egalate cu cele ale participanților la conflicte militare și cu cele ale lucrătorilor structurilor de forță. Nemerenco a răspuns că în scopul motivării lucrătorilor medicali, mai ales în regiuni vor fi întreprinse măsuri și va examina propunerea.
„Rata de vaccinare nu e mare. Cred că nu am avut tot spectrul de vaccin. Cetățenii au vrut să se vaccineze cu Sputnik-V și când au fost aceste vaccinuri, la spitale erau rânduri. Este informație că vor fi noi doze de vaccin Sputnik-V. Când vor fi?”, a întrebat deputata BCS Inga Sibova.
„Eu niciodată nu am politizat vaccinul și o să respect alegerea cetățeanului spre acel vaccin care el consideră că e mai potrivit. Am intrat în proces de licitație și prima tranșă de Sputnik -V procurată va fi de 100 de mii de doze. Acest vaccin va ajunge și în partea stângă a Nistrului”, a răspuns Nemerenco.
„Dacă să dai mare importanță la ce spuneți, atunci iese că noi stăm bine la toate capitolele de când ați venit dvs. COVID n-avem, mortalitatea a bătut în scădere. Am atras atenția că ziceți că ani de zile la minister nu s-a făcut nimic. Dar ați uitat că ați fost în acești ani și dvs ministru. Îm amintesc cum făceați isterie pe rețele când erau patru decese pe zi. Acum avem 70 și totul e bine. Vreau să ziceți când vor fi majorări la salarii în medicină cu 40%?”, a a întrebat socialistul Grigore Novac.
„Vreau să nu manipulați cu informații. Nu am zis că-i bine. Oamenii decedează și trebuie să fim atenți. Dar vedem lucrurile prin comparație cu alte țări. Văd că vă interesează mai mult ce-i în sănătate decânt ce s-a discutat la corupție. Îmi amintiți de cele cinci luni cât am fost ministru și ați vrut să am baghetă magică. Salariile - ați avut inițiativă legislativă în aprilie și ați votat în prima lectură. Dar n-ați votat în lectura a doua pentru că nu ați avut bani. Eu trebuie să am pretenții de ce nu ați ridicat salariile?”, a spus Nemerenco.
Moțiunea simplă a fost supusă votului în plenul Parlamentului. Aceasta însă nu a trecut, întrunind insuficiente voturi.

Rezultatul votului deputaților
Precizăm că la 11 noiembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a depus la ședința Parlamentului, o moțiune simplă împotriva politicilor ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, acuzând membra Cabinetului de Miniștri că nu face față crizei pandemice.
„Au crescut prețurile la medicamente. Aproape 50 de persoane decedează zilnic în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Spitalele sunt arhipline. La 10 noiembrie, în țară a fost înregistrat recordul de cazuri de deces. Personalul medical este demoralizat. În instituțiile medicale se înregistrează lipsă de medicamente și echipamente”, a declarat deputatul socialist Vladimir Odnostalco.
Menționăm că recent, Ministerul Sănătății a constatat că mai multe cazuri de deces asociate infecției COVID-19, cu vechime de aproape un an, nu au fost raportate de instituțiile medicale. Prin urmare acestea nu au fost incluse în statistica generală prezentată zilnic. Prin urmare, Ministerul Sănătății revine cu raport în fiecare zi în care specifică data decesului anunțat.
Potrivit ultimelor date, în prezent se cunosc 8.661 de cazuri de deces din cauza infecției cu noul coronavirus. Iar bilanțul infecțiilor de la începutul pandemiei și până acum ajunge la 355.646.
Iar anterior, la 14 octombrie, fracțiunea BCS a înaintat o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției în domeniul Justiției. Moțiunea a fost intitulată „Subminarea principiilor statului de drept și subordonarea justiției”. La ședința din 21 octombrie moțiunea simplă împotriva politicilor Ministerului Justiției, inițiată de BCS, nu a trecut. Doar 28 de deputați au votat pentru.
Precizăm că potrivit regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă exprimă poziţia Parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă ori, după caz, într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi. Moțiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.