
Soluții digitale și competitivitate globală pentru economie. A fost lansat proiectul Tehnologiile Viitorului (FOTO)
Circa 33 de milioane de dolari investiți în sectorul digitalizării și inovării economiei, asta prevede cel mai mare proiect de acest fel lansat până în prezent la noi în țară „Tehnologiile Viitorului”, cu suportul USAID și Suediei. Proiectul va fi implementat în perioada 2021 - 2026.
・
„Proiectul Tehnologiile Viitorului va crea punți de colaborare dintre angajatorii locali și investitori, precum și asociații de business internaționale; acces la piețele occidentale și va oferi oportunități tinerilor din Republica Moldova să-și dezvolte noi abilități pentru a răspunde cerințelor economiei digitale aflată în expansiune”, a declarat Samantha Power, administratoarea USAID, la evenimentul de lansare a proiectului, care a avut loc la data de 17 noiembrie, la Digital Park.

În cadrul evenimentului, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că digitalizarea administrației publice și digitalizarea economiei va ajuta statul să creeze un sistem integrat în care afacerile să poată interacționa între ele și cu instituțiile de stat, reducând timpul pierdut, birocrația și economisind resurse financiare.
„Digitalizarea și inovarea sunt elementele cheie ce fac țările competitive pe plan global și țara noastră se alătură acestei mișcări. Pentru Moldova tehnologiile reprezintă o oportunitate economică valoroasă cu impact vizibil asupra calității vieții. Industria IT, fiind printre cele mai prospere sectoare economice din Moldova – creează locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă, bine plătite, în special pentru tineri, oferindu-le oportunități de angajare acasă. Pandemia de COVID-19 a dat doar impulsul necesar în acest scop și a determinat factorii de decizie să conștientizeze importanța accelerării procesului de transformare digitală a țării noastre”, a spus șefa Cabinetului de Miniștri.

Proiectul Tehnologiile Viitorului își propune să obțină următoarele rezultate în următorii 5 ani:
- 600 de companii din Republica Moldova vor aplica modele de business sustenabil în activitatea lor, inclusiv utilizarea tehnologiilor moderne ce vor spori eficiența afacerii;
- investiții și finanțări în valoare totală de 75 mln USD vor fi atrase în sectorul privat;
- 100 de inovații bazate pe tehnologii vor fi lansate în industriile susținute de proiect;
- 15 piețe internaționale vor fi accesate de întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova;
- 15 asociații de afaceri, centre de excelență în domeniul tehnologiei și inovației, alte organizații cheie vor coopera și crea un ecosistem sectorial prosper;
- 45 de inițiative de politici vor fi dezvoltate pentru dezvoltarea economiei digitale și creative în Republica Moldova;
- 50 de cursuri universitare vor fi adaptate cerințelor sectoarelor economice pentru a pregăti specialiști apți pentru solicitărilor adaptive ale pieței;
- 15.000 de angajați din sectoarele economiei vor avea abilități digitale și condiții mai bune de muncă;
„Suntem încântați să continuăm parteneriatul nostru cu USAID în Moldova pentru a dezvolta tehnologiile viitorului. Obiectivele proiectului – creșterea durabilă și incluzivă – sunt bine aliniate principiilor cooperării suedeze pentru dezvoltare și reformă. Proiectul Tehnologiile Viitorului promovează inovația, creativitatea și soluțiile tehnologice. Vom fi bucuroși să împărtășim experiența Suediei în calitatea sa de lider în clasamentul de inovare“, a spus Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în R. Moldova.

Proiectul Tehnologiile Viitorului a lansat, în aceiași zi, Campania de comunicare START INOVAȚIE. În perioada 17-30 noiembrie, clădirile Universității Tehnice din Moldova, Universității de Stat din Moldova, Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și Digital Park își vor schimba aspectul, având proiectate pe pereții exteriori imaginea luminescentă a campaniei Start Inovație. Proiecția imaginii va putea fi urmărită zilnic, în intervalul 18.00-22.00, în perioada 17-21 noiembrie.
De asemenea, în cadrul campaniei, personalități notorii de talie națională și internațională vor transmite mesaje motivaționale de promovare a digitalizării și inovării în Republica Moldova. Prima care a transmis mesaj pro-inovare, direct în cadrul evenimentului de lansare, a fost robotul humanoid Sophia.
„Sunt impresionată să văd atâtea fete și femei care știu că viitorul aparține tehnologiilor și creației. Cea mai bună cale de a prezice viitorul este de a-l crea. Cred că Moldova are un viitor luminos. Abia aștept să vizitez țara voastră în curând“, este mesajul robotului Sophia care și-a inclus în agenda sa digitală pentru 2022 vizita în Republica Moldova.

„Tehnologiile Viitorului” este o continuare strategică a Proiectului de Competitivitate din Moldova, implementat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2021, care a avansat competitivitatea a patru sectoare economice emergente – viticultura, turismul, industria ușoară și tehnologiile informaționale. Proiectul Tehnologiile Viitorului va coopera cu asociațiile sectoriale și centrele de excelență create în cadrul MCP - Tekwill, Artcor, ZipHouse, FabLab, Mediacor și Nortek (va fi lansat în curând la Bălți) - pentru a promova modele economice sustenabile bazate pe tehnologie și inovare.